Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 22.06.2021 09:14

Juzek napisał(a):
fly napisał(a):Cze!
...albo lepiej Ahoj!
Może jest rozwiązaniem aby temat na razie-do końca sezonu przywrócić, a w międzyczasie stworzyć nowy.

Byłbym za :)

OK. Zrobię tak, ale z zastrzeżeniem, że mogą tam się znaleźć niezgodności z aktualnie obowiązującym prawem.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 22.06.2021 09:46

No i fajnie.
A w między czasie jeśli będziesz miał ochotę, siły i czas to zrobisz aktualizacje.
pozdro
Juzek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Juzek » 22.06.2021 10:07

Działa, dzięki :papa:
Jest info, że stan na 2020, czyli jasne że mogą być nieścisłości.
:papa: :hut:
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 22.06.2021 11:16

fly napisał(a):No i fajnie.
A w między czasie jeśli będziesz miał ochotę, siły i czas to zrobisz aktualizacje.
pozdro

Problem jest w tym, że ja od kilku lat nie pływam w Chorwacji, a suche przepisy wymagają konfrontacji z rzeczywistością. Dlatego potrzebuję też szczegółowych i wiarygodnych relacji od ludzi, którzy w tym roku już kupowali, albo będą kupowali winietę. Chętnie zobaczę skany papierów wystawianych przez kapitanaty (oczywiście z zamazanymi danymi osobowymi, bo te mnie nie interesują). Tam też można coś wyczytać między wierszami. Od niedawna można przesyłać załączniki przez PW, więc można to zrobić bezpośrednio. Będę wdzięczny za każdą informację, która pozwoli mi zrobić rzetelną aktualizację.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 22.06.2021 11:21

Czyli prosimy wszystkich którym zależy aby wątek ten istniał aby na bieżąco przesyłali swoje uwagi w miarę możliwości poparte stosowną dokumentacją.
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 22.06.2021 11:49

fly napisał(a):Czyli prosimy wszystkich którym zależy aby wątek ten istniał aby na bieżąco przesyłali swoje uwagi w miarę możliwości poparte stosowną dokumentacją.

Ja bym napisał wszystkich-wszystkich, bo "wszyscy zainteresowani" może być za mało. Ci którzy już raz przebrnęli tę procedurę mogą być mniej zainteresowani, albo wcale.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 22.06.2021 12:17

Czyli wszystkich wszystkich, nie tylko wszystkich zainteresowanych, prosimy, nawet bardzo-bym dodał.
dzienks i pozdro
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 22.06.2021 13:23

Morski Pas napisał(a):
fly napisał(a):No i fajnie.
pozdro

Problem jest w tym, że ja od kilku lat nie pływam w Chorwacji, a suche przepisy wymagają konfrontacji z rzeczywistością. Dlatego potrzebuję też szczegółowych i wiarygodnych relacji od ludzi, którzy w tym roku już kupowali, albo będą kupowali winietę. Chętnie zobaczę skany papierów wystawianych przez kapitanaty (oczywiście z zamazanymi danymi osobowymi, bo te mnie nie interesują). Tam też można coś wyczytać między wierszami. Od niedawna można przesyłać załączniki przez PW, więc można to zrobić bezpośrednio. Będę wdzięczny za każdą informację, która pozwoli mi zrobić rzetelną aktualizację.

W "winietach" żadnych zmian, dokładnie to samo co od kilku lat - odkąd wprowadzono opłatę na dany rok kalendarzowy, nie było juz zmian.
Ale w kapitanatach rządzi kapitan (jak sama nazwa wskazuje) i jego podejście do obowiązków.
Np. moja łódka jest w leasingu, w Sibeniku przy pierwszej opłacie tej łódki zażądali pełnomocnictwa, potem przez dwa lata w kapitanacie w Zadarze nikt nie pytał o pełnomocnictwo (może dlatego, że widzieli poprzednią opłatę), ale w tym roku w nowej lokalizacji kapitanatu zadarskiego (pisałem o tym wcześniej) kapitan znowu jednak zażądał pełnomocnictwa (które oczywiście mam zawsze ze sobą). Może dlatego, że jest niezadowolony z przeprowadzki w gorsze miejsce...

Generalnie sprawa jest prosta: dokument rejestracji jednostki ze wskazaniem mocy silnika, patent.

Jeśli moc silnika pow 15Kw (czyli de facto pow. 20KM) - obowiązkowe OC (które zawsze lepiej mieć na wszelki wypadek) z odpowiednią SU bodajże 2,5mln kn.

Jeśli w dokumencie rej. właścicielem jest ktoś inny, niż użytkownik dokonujacy opłaty i przedstawiajacy patent - pisemne upoważnienie do korzystania od właściciela w jęz. angielskim.
Aby na 100% nie mieć problemu, dobrze mieć poświadczone notarialnie. Być moze, że notariusz zażąda w takim razie tłumaczenia przysięgłego, ale może zgodzi się poświadczyć na upoważnieniu sam podpis upoważniajacego, zwłaszcza jak dokumnet będzie dwujęzyczny, a nie osobno cała treść tłumaczona. Stawiam, że na 99,99% będzie to zawsze wystarczajace - będzie pieczęć notariusza.
Choć ja np. nie mam potwierdzenia notarialnego, wystarcza upoważnienie z leasingu z ich pieczęcią.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.06.2021 15:15

swider1985 napisał(a):Portfel też ważny ale gorzej jak sprzęt zawiedzie to na morzu daleko od lontu :cry:
Jeśli zacznie tonąć, to "mayday, mayday".
Ale jeśli "tylko" silnik stanie...
to na takie przypadki zawsze warto z samego początku urlopu dogadać się z gospodarzem, jako opcją "telefon do przyjaciela".
Albo on, albo jakiś jego znajomy ma łódkę i Cię przyholują.
Juzek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Juzek » 23.06.2021 06:00

Morski Pas napisał(a):... Chętnie zobaczę skany papierów wystawianych przez kapitanaty (oczywiście z zamazanymi danymi osobowymi, bo te mnie nie interesują). Tam też można coś wyczytać między wierszami. Od niedawna można przesyłać załączniki przez PW, więc można to zrobić bezpośrednio. Będę wdzięczny za każdą informację, która pozwoli mi zrobić rzetelną aktualizację.

Na pewno wyślę taki skan po wykupieniu winiety, bo w inny sposób (śledzenie przepisów) nie jestem w stanie pomóc, gdyż po chorwacku na razie umiem głównie "dobar dan" :(

marsik napisał(a):
W "winietach" żadnych zmian, dokładnie to samo co od kilku lat - odkąd wprowadzono opłatę na dany rok kalendarzowy, nie było juz zmian.
Ale w (...)

I to są bardzo konkretne informacje, które rozwiały wszelkie moje wątpliwości, jako kupującego pierwszy raz winietę. Dzięki!
:papa:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.06.2021 06:25

I zbyt drogo też nie jest.
Od kilku lat niezmiennie za 4,5 metra gumjaka i 30 koników (22 kW) płacę 179 kuna ("dokońcaroczna winieta").

Zbyt wiele danych na takiej viniecie nie ma:
cro_boot_vignette_2020.jpg
Juzek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Juzek » 23.06.2021 17:17

boboo napisał(a):I zbyt drogo też nie jest.
Od kilku lat niezmiennie za 4,5 metra gumjaka i 30 koników (22 kW) płacę 179 kuna ("dokońcaroczna winieta").

Zaprawdę niedrogo. Przy moim 3,8m i 11kW jeszcze parę halerzy w kieszeni zostanie 8)
Dobre serduszka mają nasi bracia Chorwaci, że udostępniają nam swój Jadranek w tak przystępnych cenach. 8)
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 23.06.2021 19:14

boboo napisał(a):Zbyt wiele danych na takiej viniecie nie ma:

To jest tak, ale nie do końca. Jak wcześniej pisałem jest tam sporo między wierszami. Na przykład, kiedy zadaję pytanie chorwackiemu Googlowi, muszę użyć odpowiednich słów, które trudno znaleźć w normalnym (niemarynistycznym) słowniku. A na takim skanie mam jak na tacy branżowe słownictwo.

Hvala lijepa.

PS. To był jedyny papier jaki dostałeś? Nie wypełniałeś listy załogi?
Niby wiem jak jest, ale chcę się upewnić.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 23.06.2021 19:18

Lista załogi w przypadku takiego sprzętu już od podajże 7 lat nie jest wymagana.
Morski Pas
Koordynator konkursów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Morski Pas » 23.06.2021 20:09

marsik napisał(a):W "winietach" żadnych zmian, dokładnie to samo co od kilku lat - odkąd wprowadzono opłatę na dany rok kalendarzowy, nie było juz zmian.
Ale w kapitanatach rządzi kapitan (jak sama nazwa wskazuje) i jego podejście do obowiązków.
Np. moja łódka jest w leasingu, w Sibeniku przy pierwszej opłacie tej łódki zażądali pełnomocnictwa, potem przez dwa lata w kapitanacie w Zadarze nikt nie pytał o pełnomocnictwo (może dlatego, że widzieli poprzednią opłatę), ale w tym roku w nowej lokalizacji kapitanatu zadarskiego (pisałem o tym wcześniej) kapitan znowu jednak zażądał pełnomocnictwa (które oczywiście mam zawsze ze sobą). Może dlatego, że jest niezadowolony z przeprowadzki w gorsze miejsce...

To jest informacja za którą jestem wdzięczny. Konkretna i poparta własnym doświadczeniem, a co najważniejsze nie do znalezienia w oficjalnych rządowych dokumentach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 716
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone