Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.04.2021 18:09

Jagprev napisał(a):@ abovo W zeszłym roku , gdy pływałem jeszcze na" elektryku"używałem wygodnych foteli plażowych. W tym roku będę pływać spalinowym 15 kucy. Zupełnie inne przyspieszenia.
W związku z tym mam pytanie czy skrzynia z tym fotelem jest stabilna? Czy może jakoś mocujesz ją do balonów lub podłogi pontonu.

Skrzynki są z demobilu wojskowego mają różne wymiary. Szukaj, (jeśli się zdecydujesz) pojemnika hermetycznego z zaworem wyrównującym ciśnienie (inaczej go nie otworzysz), wykonanego z włókna i żywic (jak na zdjęciu). Ja miałem pojemnik prawie od balonu do balonu na wysokość nieprzekraczającą wysokość mocowania ławki. Skrzynię przymocowałem śrubami do jednej części podłogi pontonu. Śruba DIN 603 (A2 lub A4), podkładka (A4) i nakrętka motylkowa (A4) od środka dla prostego demontażu. Z góry od pokrywy - krzesełka podobne rozwiązanie. Najważniejsze, aby zamontowana do jednej z części podłogi skrzynka nie uniemożliwiała montowanie usztywniających całą podłogę pontonu listew bocznych!

Jeszcze jedno, po ewentualnym zakupie pojemnika przeczyść metalowe klamry i pomaluj DOBRĄ farbą przeznaczoną do użytku na morzu.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 30.04.2021 19:10

Jagprev napisał(a):Widzę fly że już podjąłeś decyzję. Kupujesz w ciemno czy z polecenia?

...chodzi Ci o to, czy gdzieś dogrzebałem do opinii użytkowników tego sedesiku? :wink:
Ja chcę to używać do zupełnie czegoś innego jak siedzenia na pontonie, a mianowicie do stabilizowania rzecy w transporcie na przyczepie.
pozdro
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 01.05.2021 06:17

Jagprev napisał(a):@ abovo W zeszłym roku , gdy pływałem jeszcze na" elektryku"używałem wygodnych foteli plażowych. W tym roku będę pływać spalinowym 15 kucy. Zupełnie inne przyspieszenia (...)
Czy Ty się czasem nie zapętlasz? :roll:
Inwestujesz w siedzenie amortyzujące przyspieszenia, które sam będziesz sobie aplikował.
To Twoja ręka na manetce decyduje o przyspieszeniu :roll:
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 01.05.2021 17:40

fly napisał(a):
Jagprev napisał(a):Widzę fly że już podjąłeś decyzję. Kupujesz w ciemno czy z polecenia?

...chodzi Ci o to, czy gdzieś dogrzebałem do opinii użytkowników tego sedesiku? :wink:
Ja chcę to używać do zupełnie czegoś innego jak siedzenia na pontonie, a mianowicie do stabilizowania rzecy w transporcie na przyczepie.
pozdro

Sedesik do stabilizowania rzeczy ??
Jak już to odbijacze by, użył.
Wątpię aby sedesik wytrzymał długo tarcie przedmiotów

A zadaniem odbijaczy jest właśnie wytrzymałość ma przecieranie (grube śliskie PVC i też mogą być pompowane)
I cena wielokroć niższa za odbijacze będzie

Jeżeli pod pojęciem stabilizowania rozumiemy (obydwaj) zabezpieczanie przed wzajemnym oddziaływaniem.
Są też super elastyczne pasy z klamrami z tworzywa (SeaToSummit bodajże)
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 01.05.2021 19:21

ogorek napisał(a):Sedesik do stabilizowania rzeczy ??
Jak już to odbijacze by, użył.
Wątpię aby sedesik wytrzymał długo tarcie przedmiotów

A zadaniem odbijaczy jest właśnie wytrzymałość ma przecieranie (grube śliskie PVC i też mogą być pompowane)
I cena wielokroć niższa za odbijacze będzie

Jeżeli pod pojęciem stabilizowania rozumiemy (obydwaj) zabezpieczanie przed wzajemnym oddziaływaniem.
Są też super elastyczne pasy z klamrami z tworzywa (SeaToSummit bodajże)

...strabilizowanie to dla mnie (w moim przypadku) utrzymanie w odpowiedniej pozycji, poprzez rozpieranie w trakcie pompowania... :wink:
pozdro
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.05.2021 07:01

I pojawiła się wersja 460 :D
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 02.05.2021 09:57

Gdzież to Boobo wybierasz się w tym roku. Czy sprzęt wodny przygotowany po zimie do sezonu. Czy auto i silnik od pontonu po przeglądzie technicznym i wymianie oleju.

No i najważniejsze co tam Ola przygotowuje na obiad. Czyżby potrawy wschodnie, które uwielbiam.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.05.2021 10:26

Sprzęt pływający gotowy w 99%.
Ten pozostały 1% to parę dni przed wyjazdem nasmarować ponton anty-UV'em.
Świeżutki olej i gumeczki w silniku już od marca.

A do przeglądu autka mam jeszcze 6.000 km i w obecnej (mało jeżdżonej) sytuacji nastąpi on chyba po powrocie z urlopu.
Przedtem robiłem średnio 55-60.000 km rocznie, teraz tankuję raz na miesiąc.

A dokąd w tym roku?
Ano powtórka z 2020 - Dugi Otok i doopływać to, czego nie zdążyliśmy w zeszłym roku.
A jest tego wcale niemało.

Na razie jedynym zmartwieniem (jeśli to tak można nazwać i jeśli się nic nie zmieni) jest konieczność przejazdu przez Słowenię w trybie tranzytowym. Bo tym razem chcielibyśmy przenocować w Koper - a powodem... kuchnia tutaj:
https://goo.gl/maps/VnYfjA285HcKoEH49
:D :hut:

Dam znać, gdy Olka będzie gotować солянку :wink:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 02.05.2021 10:32

Bardzo klimatyczne miejsce na delektowanie się bośniacką kuchnią w Słowenii. Mmmmmm jakie pyszności. Stopy pod kilem życzę w czasie morskich podróży.
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 02.05.2021 10:34

Dam znać, gdy Olka będzie gotować солянку :wink:

Dziękuję. Jak pierogi będzie robić to też daj znak :D

Gdyby tak słoninkę peklowała to też. Z chrupiącym bochnem chleba smakuje niczym ptasie mleczko dla dzieci. Do tego ogórki małosolne lub mizeria z ogórków gruntowych z działki z kwaśną śmietaną. :roll: :roll: :roll:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 02.05.2021 11:15

Ural napisał(a):Gdyby tak słoninkę peklowała to też. Z chrupiącym bochnem chleba smakuje niczym ptasie mleczko dla dzieci.
Aleś mi przypomniał :wink: 8)
W tym tygodniu zakupię сало. I zrobię według przepisu teściowej - minimum tydzień na parapecie :wink:
A potem takie malusieńkie kanapeczki - chlebek (czarny) pokrojony na wielkość plasterków сала.

Przy takich okazjach, aż się chce powiedzieć: szkoda, że już nie piję :lol:
Bo chyba lepszego "koreczka" pod wódkę nie wymyślono :wink:

Jak nie zapomnę, wrzucę opis i zdjęcia w "niebo w gębie".
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 02.05.2021 11:19

Ok dziękuję. Koniecznie, koniecznie. Możesz mi przepis na PW podesłać.
Jagprev
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagprev » 02.05.2021 11:27

abovo napisał(a):
Jagprev napisał(a):@ abovo W zeszłym roku , gdy pływałem jeszcze na" elektryku"używałem wygodnych foteli plażowych. W tym roku będę pływać spalinowym 15 kucy. Zupełnie inne przyspieszenia.
W związku z tym mam pytanie czy skrzynia z tym fotelem jest stabilna? Czy może jakoś mocujesz ją do balonów lub podłogi pontonu.

Skrzynki są z demobilu wojskowego mają różne wymiary. Szukaj, (jeśli się zdecydujesz) pojemnika hermetycznego z zaworem wyrównującym ciśnienie (inaczej go nie otworzysz), wykonanego z włókna i żywic (jak na zdjęciu). Ja miałem pojemnik prawie od balonu do balonu na wysokość nieprzekraczającą wysokość mocowania ławki. Skrzynię przymocowałem śrubami do jednej części podłogi pontonu. Śruba DIN 603 (A2 lub A4), podkładka (A4) i nakrętka motylkowa (A4) od środka dla prostego demontażu. Z góry od pokrywy - krzesełka podobne rozwiązanie. Najważniejsze, aby zamontowana do jednej z części podłogi skrzynka nie uniemożliwiała montowanie usztywniających całą podłogę pontonu listew bocznych!

Jeszcze jedno, po ewentualnym zakupie pojemnika przeczyść metalowe klamry i pomaluj DOBRĄ farbą przeznaczoną do użytku na morzu.

Myślę ,że to jest bardzo dobre rozwiązanie gdy ponton przewożony jest na przyczepie. Jeżeli w samochodzie to rozumiem że skrzynia razem z podłogą (zamontowana na stałe ?) "idzie "do bagażnika. Zamontowanie podłogi aluminiowej ze skrzynią do pontonu chyba jest trudniejsze. Duża zaleta ,że masz dwa w jednym -siedzenie i pojemnik na bambetle. :) Po przemyśleniu raczej będę szukał fotela na podstawie obrotowej mocowanego do ławki.
Pozdrawiam
Jagprev
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagprev » 02.05.2021 11:42

boboo napisał(a):
Jagprev napisał(a):@ abovo W zeszłym roku , gdy pływałem jeszcze na" elektryku"używałem wygodnych foteli plażowych. W tym roku będę pływać spalinowym 15 kucy. Zupełnie inne przyspieszenia (...)
Czy Ty się czasem nie zapętlasz? :roll:
Inwestujesz w siedzenie amortyzujące przyspieszenia, które sam będziesz sobie aplikował.
To Twoja ręka na manetce decyduje o przyspieszeniu :roll:

baboo miałem na myśli stabilność a raczej niestabilność foteli plażowych, które w żaden sposób nie były przymocowane i ewentualne przesuwanie się ich po pokładzie aluminiowym. Bezpieczeństwo jest najważniejsze na gumiaku. Przeskakując ze silnika elektrycznego na spalinowy ręka sama rwie się do odkręcania manetki :) W najbliższym czasie będę szukał fotela montowanego do ławki.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.05.2021 12:17

Jagprev napisał(a):.............i.
Pozdrawiam

Wszystko rozkręcane właśnie dla ułatwień w transporcie. Podłoga do skrzyni, krzesło do wieka pojemnika. W małej przyczepce złożony cały ponton, silnik i skrzynia. Do kombi też wchodziło. :P

pozdr.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 708
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone