Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jagprev
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagprev » 26.04.2021 09:56

Timi napisał(a):Witam, ostatnio zakupiłem ponton Mariner 4 Intexu (328 cm długości) i do tego silniczek spalinowy 4T 3KM. Jako, że ponton został kupiony jako używany, mam kilka pytań dla znawców tematu. Dodam że próbowałem przebrnąć przez ten temat ale 700 stron mnie zabiło 8)
Ponton został zakupiony jako używany już zarejestrowany. Chcąc go przerejestrować dzwoniłem do starostwa gdzie poinformowano mnie że zmieniły się w tamtym roku przepisy i już nie mogę go przerejestrować i nie muszę go od nowa rejestrować (mówili coś o Reja 24).
W tym roku planuje po raz kolejny jechać do Cro, tym razem jednak z nowym pontonem i silnikiem. Wcześniej byłem z Marinerem 3 i małym silniczkiem elektrycznym - nigdy go nie rejestrowałem i nie wykupywałem winiety. Pyrkałem sobie tylko wzdłuż lądu przy brzegu na Hvarze i Korculi szukając małych dzikich plażyczek. Nie widziałem nigdy policji ale tez nie sądziłem że mnie ktoś z taką zabawką zatrzyma. Teraz silnik będę miał też malutki ale jednak spalinowy (poważniejszy :oczko_usmiech: ). Czy myślicie że muszę na niego wykupywać winietę... na taką zabawkę ??? Jadę na Brać, czy zdarzają się Wam kontrole na wodzie w takich śmiesznych pontonikach, ktoś się czepia ??
A jeśli mam wykupić winietę to czy musze od nowa rejestrować ten ponton ??? Mam kwit rejestracyjny poprzedniego właściciela i umowę kupna sprzedaży, czy to wystarczy ? Ponton jest już opisany starymi numerami i nie bardzo mi się widzi to zamalowywać... i kombinować z nowymi numerami. A może jeśli u nas się zmieniły przepisy co do rejestracji małych pontonów i łódek (brak takiego obowiązku) to i na Chorwacji też one obowiązują (UE i w ogóle). Dodam, że patent motorowodny sobie przed wyjazdem zrobię w PL ale to tak dla siebie bo może pokuszę się o wypożyczenie na miejscu czegoś większego.
Trochę się rozpisałem, przepraszam ale jeśli ktoś ma wiedzę w tym temacie i może mi cos doradzić to z góry dziękuje za pomoc.

Jeżeli jest ponton z silnikiem to żeby pływać w Chorwacji musisz mieć winietę, ale przedtem trzeba zarejestrować ponton z silnikiem w Polsce. Aktualnie według przepisów na pływanie pontonem z silnikiem poza granicami Polski trzeba mieć dokument rejestracyjny. Najlepiej zasięgnąć informacje z pierwszej ręki- adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Ja w zeszłym tygodniu jakoś przebrnąłem przez rejestrację.
Pozdrawiam :papa:
Timi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Timi » 26.04.2021 11:05

Kurcze... strasznie dużo zachodu żeby sobie popyrkać przy brzegu... Dzięki Panowie za pomoc
A powiedzcie mi czy zdarzały się Wam jakieś kontrole do tej pory i w jakich miejscach jeśli były, jakie podejście do tematu miała Chorwacja Policja i czy te kontrole były raczej przy dużych portach/miejscowościach czy też na zadupiach ? Wiem, że przepisy są przepisami i to szanuję ale ja może 2-3 razy wypłynę 10 m od brzegu na sąsiednią plażyczkę gdzieś na końcu świata, a opłat i papierologii więcej niż tego pływania
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 26.04.2021 11:24

Timi napisał(a):Kurcze... strasznie dużo zachodu żeby sobie popyrkać przy brzegu... Dzięki Panowie za pomoc
A powiedzcie mi czy zdarzały się Wam jakieś kontrole do tej pory i w jakich miejscach jeśli były, jakie podejście do tematu miała Chorwacja Policja i czy te kontrole były raczej przy dużych portach/miejscowościach czy też na zadupiach ? Wiem, że przepisy są przepisami i to szanuję ale ja może 2-3 razy wypłynę 10 m od brzegu na sąsiednią plażyczkę gdzieś na końcu świata, a opłat i papierologii więcej niż tego pływania

Szukasz odpowiedzi na pytanie, czy warto zaryzykować, czy nie :)
Pewnie będzie tak, że uda Ci się w 99 przypadkach na 100.
Pytanie tylko, kiedy ten setny nastąpi.
Musisz sam sobie odpowiedzieć na zadane pytanie - jak to mówią " jest ryzyko , jest zabawa" lub spokojne pływanie.
Kontroli nie ma zbyt dużo, najczęściej odpowiednie służby patrzą przez lornetkę i jak coś, to kwestię opłat sprawdzają w bazie danych.
Jak już podpłyną bliżej, to raczej po zwróceniu na siebie uwagi.
Pierwsze pytanie jest o winietę , ubezpieczenie ( Ty nie musisz go mieć) , uprawnienia i w moim przypadku na koniec o dokumenty od łodzi - - choć tu jest logiczne, że je posiadasz jeśli kupiłeś winietę i ubezpieczenie.
Brak winiety jest traktowany bardzo rygorystycznie.

Tak na serio - zarejestruj ten sprzęt i wykup tę winietę, bo są to jakieś minimalne koszty.
Zadzwoń też do PZMiNW bo tam w dalszym ciągu rejestrują - choć z tego co tu czytam, to nikt o tym nie wie.
Jagprev
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagprev » 26.04.2021 11:31

Nikt Tobie nie powie czy będziesz miał przygodę z policją czy nie. Przykładowo niektórzy jeżdżą samochodami w Polsce bez uprawnień i jakoś im się udaje. Lepiej zapłacić bo wakacje nie są od stresowania.
Jagprev
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagprev » 26.04.2021 11:41

baunty napisał(a):
Timi napisał(a):Kurcze... strasznie dużo zachodu żeby sobie popyrkać przy brzegu... Dzięki Panowie za pomoc

Musisz sam sobie odpowiedzieć na zadane pytanie - jak to mówią " jest ryzyko , jest zabawa" lub spokojne pływanie.
Kontroli nie ma zbyt dużo, najczęściej odpowiednie służby patrzą przez lornetkę i jak coś, to kwestię opłat sprawdzają w bazie danych.
Pierwsze pytanie jest o winietę , ubezpieczenie ( Ty nie musisz go mieć) , uprawnienia i w moim przypadku na koniec o dokumenty od łodzi - - choć tu jest logiczne, że je posiadasz jeśli kupiłeś winietę i ubezpieczenie.

Tak na serio - zarejestruj ten sprzęt i wykup tę winietę, bo są to jakieś minimalne koszty.
Zadzwoń też do PZMiNW bo tam w dalszym ciągu rejestrują - choć z tego co tu czytam, to nikt o tym nie wie.
baunty napisał(a):

O ile pamiętam to w tym roku w PZMiNW można rejestrować się osobiście tylko w centrali W wawie
Timi
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Timi » 26.04.2021 12:06

No i tu muszę się z wami niewątpliwie zgodzić, uda się milion razy, a za milion jeden zepsują mi urlop. Podzwonię popytam jak to jest u nas teraz z rejestracją. Dzięki jeszcze raz.
doportu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) doportu » 26.04.2021 23:55

baunty napisał(a):

Przyznam szczerze że na 21 lat pływania w Chorwacji na pontonie, miałem jedną kontrole w 2019 roku przy wejściu do kału Limskiego koło Rovinji. Podpłynął do mnie naprawdę duży statek policyjny i na dziobie stał policjant a na pokładzie jeszcze paru cywili, kazali dobić do burty i zabrano mi dokumenty do kontroli. wszyscy zniknęli pod pokładem z tymi dokumentami, a statek pewno stał na autopilocie bo ani nie drgnął mimo sporego prądu a ja się go trzymałem jak mały orzeszek :), po 10-15 minutach już się spociłem z wrażenia, tu się trzymam jak palant burty a moją jednostką rzuca jak piłką,mam na pokładzie jeszcze gości, wszyscy się martwią bo kapoków w schowku mniej niż załogantów:),no i wychodzi uśmiechnięty policjant i pani z kapitanatu i dają mi jakiś papier do podpisania...myśle no to parę złotych poszło, ale..., był to tylko protokół kontroli z ministerstwa morza i transportu.
Życzyli nam miłego urlopu i taka to była przygoda, a protokół został na pamiątkę...:)
Tym razem było miło ale innym dawali mandaty w tym miejscu za szybkość lub brak winiety.
Jagprev
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jagprev » 28.04.2021 20:07

Zamierzam kupić fotel/krzesło do pontonu 330x160. Wiem ,że boboo używa wygodne i praktyczne fotele , ale one nadają się raczej do większego gumiaka. Czy ktoś z Cromaniaków może używa takiego fotela do pontonu. Czy jest wygodny, stabilny ? Używać można tylko na dziobie pontonu ? Czy może również w innym miejscu?
Załączniki:
Screenshot_2021-04-28 FOTEL DO PONTONU ŁÓDKI SIEDZISKO Z OPARCIEM.png
dzidek55
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzidek55 » 29.04.2021 07:47

Witam miłośników pływania w Chorwacji ! Mam łódkę 440 z silnikiem 20KM zarejestrowaną ... jako do wędkowania w urzędzie miasta. Zero problemów, trzy dni oczekiwania + 17 zł opłaty . kartę rejestracyjną z nadanym numerem wraz z paskiem na który dopisałem markę i moc silnika w KM i kW ( ważne bo to zależy od opłaty ) zalaminowałem i ... koniec ! Pływam od kilkunastu lat , to moja druga łódź, dane wprowadzają do komputera i w Chorwacji rejestracja z opłatą to kilka minut.Pozdrawiam , Zdzisław.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 29.04.2021 13:27

Morski Pas napisał(a):
smoki3 napisał(a):
pabbllo_ldz napisał(a):Lekkie pływadło, dwie osoby na pokładzie i ekonomiczny silnik.
Zobaczymy ile będzie Mi paliło 4t 60 hp z moim pływadłem.
W zeszłym roku miałem średnio 3km/l paliwa, 40 hp 2t.

Rozumiem, że spalałeś 3 l paliwa na kilometr trasy. Tak.......

Odwrotnie. On napisał, że przepłynął 3 kilometry na jednym litrze paliwa.

Do dalszej części Twojej wypowiedzi też mam pewne uwagi, ale po ostatnich niemiłych doświadczeniach z jednym z tu obecnych, postanowiłem że nie będę się więcej wymądrzał, bo co ja tam wiem o pływaniu, zwłaszcza motorówkami.

Kurcze... Krzysztof, czyżbyś dalej nie potrafił odpuścić dyskusji, która została zamknięta?
Przeczytaj może jeszcze raz co tam pisaliśmy, zanim będziesz coś mi wmawiał. Bo to już robi się niesmaczne.
Opisałeś tam "książkowy sposób cumowania na mooringu".
Musisz uwierzyć na słowo, że jest wiele uwarunkowań, które potrafią przeszkodzić w tym "książkowym cumowaniu".
I od tego zaczęła się dyskusja, którą nazywasz tak jak wyżej.
Szkoda czasu na takie przepychanki.

Pytasz wręcz z żądaniem odpowiedzi, o coś z motorówki, bo "może kiedyś będziesz pływał motorówką"..no proszę Cię, może ja zacznę np pilota szybowca wypytywać o szczegóły , bo może kiedyś będę nim latał.

Dlaczego wyciąłeś niemiecką banderę ze zdjęcia z łódki na której sobie je zrobiłeś i dałeś jako profilowe?
Ta łódka dalej stoi w Tišno?
Zago
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zago » 29.04.2021 16:47

dzidek55 napisał(a):Witam miłośników pływania w Chorwacji ! Mam łódkę 440 z silnikiem 20KM zarejestrowaną ... jako do wędkowania w urzędzie miasta. Zero problemów, trzy dni oczekiwania + 17 zł opłaty . kartę rejestracyjną z nadanym numerem wraz z paskiem na który dopisałem markę i moc silnika w KM i kW ( ważne bo to zależy od opłaty ) zalaminowałem i ... koniec ! Pływam od kilkunastu lat , to moja druga łódź, dane wprowadzają do komputera i w Chorwacji rejestracja z opłatą to kilka minut.Pozdrawiam , Zdzisław.

Przeczytaj o nowych przepisach rejestracji. Ja też się zdziwiłem, że muszę przerejestrować swoją jednostkę. Na szczęście nie w tym roku.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 29.04.2021 18:14

Jagprev napisał(a):Zamierzam kupić fotel/krzesło do pontonu 330x160. Wiem ,że boboo używa wygodne i praktyczne fotele , ale one nadają się raczej do większego gumiaka. Czy ktoś z Cromaniaków może używa takiego fotela do pontonu. Czy jest wygodny, stabilny ? Używać można tylko na dziobie pontonu ? Czy może również w innym miejscu?

Nie używałem niestety, ale jeżeli mógłbym prosić o linka lub inny namiar gdzie takie siedzisko można kupić byłbym wdzięczny.
pozdro
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 29.04.2021 18:53

fly napisał(a):Nie używałem niestety, ale jeżeli mógłbym prosić o linka lub inny namiar gdzie takie siedzisko można kupić byłbym wdzięczny.
pozdro
Jeśli pytasz o "moje fotele" to proszę:
https://www.comfortseat.nl/shop/

My mamy te:
https://www.comfortseat.nl/product/clas ... te-stripe/

W Norwegii znalazłem tu:
https://www.maritim.no/comfort-seat-cla ... e-bla-hvit
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 29.04.2021 19:06

czasem są wyprz. np. dmuchanej kanapy Zodiaca. Trzyma się rozporowo plus ma zamocowane linki mocujące.
Obrazek

dziatwa z przodu siedziała właśnie na takiej kanapie.
Oparcie opierało się o ławeczkę a kanaka zapierała się o burty

Obrazek

to na burcie to dmuchane siedzenie kajakowe.
Obrazek
Posadowienie 4ech liter znakomicie usztywniało to siedzonko i dawało b.dobre podparcie pod plecy

nie mam jego zdjęcia ale to było siedzisko a oparcie składało się z dwu części - jak taki namiot
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 29.04.2021 19:12

Dzięki boboo,
ale chodziło mi o to siedzonko z postu Jagprev-a.
pozdro
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 706
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone