Timi napisał(a):Witam, ostatnio zakupiłem ponton Mariner 4 Intexu (328 cm długości) i do tego silniczek spalinowy 4T 3KM. Jako, że ponton został kupiony jako używany, mam kilka pytań dla znawców tematu. Dodam że próbowałem przebrnąć przez ten temat ale 700 stron mnie zabiło
Ponton został zakupiony jako używany już zarejestrowany. Chcąc go przerejestrować dzwoniłem do starostwa gdzie poinformowano mnie że zmieniły się w tamtym roku przepisy i już nie mogę go przerejestrować i nie muszę go od nowa rejestrować (mówili coś o Reja 24).
W tym roku planuje po raz kolejny jechać do Cro, tym razem jednak z nowym pontonem i silnikiem. Wcześniej byłem z Marinerem 3 i małym silniczkiem elektrycznym - nigdy go nie rejestrowałem i nie wykupywałem winiety. Pyrkałem sobie tylko wzdłuż lądu przy brzegu na Hvarze i Korculi szukając małych dzikich plażyczek. Nie widziałem nigdy policji ale tez nie sądziłem że mnie ktoś z taką zabawką zatrzyma. Teraz silnik będę miał też malutki ale jednak spalinowy (poważniejszy ). Czy myślicie że muszę na niego wykupywać winietę... na taką zabawkę ??? Jadę na Brać, czy zdarzają się Wam kontrole na wodzie w takich śmiesznych pontonikach, ktoś się czepia ??
A jeśli mam wykupić winietę to czy musze od nowa rejestrować ten ponton ??? Mam kwit rejestracyjny poprzedniego właściciela i umowę kupna sprzedaży, czy to wystarczy ? Ponton jest już opisany starymi numerami i nie bardzo mi się widzi to zamalowywać... i kombinować z nowymi numerami. A może jeśli u nas się zmieniły przepisy co do rejestracji małych pontonów i łódek (brak takiego obowiązku) to i na Chorwacji też one obowiązują (UE i w ogóle). Dodam, że patent motorowodny sobie przed wyjazdem zrobię w PL ale to tak dla siebie bo może pokuszę się o wypożyczenie na miejscu czegoś większego.
Trochę się rozpisałem, przepraszam ale jeśli ktoś ma wiedzę w tym temacie i może mi cos doradzić to z góry dziękuje za pomoc.
Jeżeli jest ponton z silnikiem to żeby pływać w Chorwacji musisz mieć winietę, ale przedtem trzeba zarejestrować ponton z silnikiem w Polsce. Aktualnie według przepisów na pływanie pontonem z silnikiem poza granicami Polski trzeba mieć dokument rejestracyjny. Najlepiej zasięgnąć informacje z pierwszej ręki- adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl.
Ja w zeszłym tygodniu jakoś przebrnąłem przez rejestrację.
Pozdrawiam