Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie pontonem w Chorwacji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.08.2020 18:30

Venom555 napisał(a):
globtrotuar napisał(a):Często spotykałem w Chorwacji opony wypełnione betonem do których była przywiązana bojka ale nie pomyślałem, że teraz jest to najprawdopodobniej już niedozwolone.

W kilku zatokach ( nie portach czy przydomowych miejscach ) w których kotwicze to normalne - ale bez betonu - najczęściej po ciągnikach. Dobrze się kotwiczy bo dno jest piaszczyste.
Te opony jednak leżą tam od lat i nie zauważyłem aby gdzieś dorzucali nowe. Za to pełno jest bloków betonowych pod bojki o które łatwo uszkodzić śrubę.

Gdzie tak płytko zatapiają te betonowe bloki ??
Venom555
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Venom555 » 06.08.2020 06:44

Rażanj, Rogoźnica ( nie Marina Frapa oczywiście ) , Seget Vranjica i Poljica. Tam się to pięknie bieli na dnie.
Na brzegu widziałem tez dwa gotowce czekające na zatopienie. Do tego jak przyjdzie odpływ trzeba wypływać z podniesiona zetką. Echo pokaże dno ale niestety zetka jest dużo niżej.
Jest to upierdliwe jak jest płytko. Aby zminimalizować ryzyko uszkodzenia wypływaliśmy obciążając dziób.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2020 13:43

A jednak, maszyna spakowana jeszcze auto i brym, brym.

Aplikacje na androida załadowane:

Wodna

https://play.google.com/store/apps/deta ... .nis&gl=PL

Drogowa

https://play.google.com/store/apps/deta ... .hak&gl=PL

Dodatkowo mapy na androida

https://play.google.com/store/apps/deta ... esHD&gl=PL

.

.
Załączniki:
IMG_20190618_185639A.jpg
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 09.08.2020 20:52

Taką "łódkę" spotkaliśmy dziś na Kornatach.
W okienku na dziobie widać człowieka, obrazuje to wielkość okrętu.
Miejsce dla helikoptera też się na nim znalazło 8)
Cumował trochę powyżej Vruljje, wokół cały czas pływała ochrona na ribie.

Nazwa "Vibrant Curiosity"
Załączniki:
1597002400925_resize_49.jpg
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 10.08.2020 01:17

Smoki3,w jakich rejonach będziesz pływał?Chciałbym zobaczyć Kontrę na żywo,najlepiej na Jadranie.
marsik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsik » 10.08.2020 11:54

baunty napisał(a):Taką "łódkę" spotkaliśmy dziś na Kornatach.

Dla dużych jachtów można sprawdzić ich dane i trasę tutaj:

https://www.vesselfinder.com/pl/vessels/VIBRANT-CURIOSITY-IMO-1010002-MMSI-248983000

To jacht Niemca, Reinholda Würtha, tego od śrubek. Za 2019rok bodajże 14mld EUR przychodów Grupy Würth.
peking
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) peking » 10.08.2020 13:54

Witajcie. w zeszłym sezonie pisałem tutaj w związku z kradzieżą mojego pontonu (w sumie wszystkiego na nim i próbie zatopienia pociętych resztek). Na ten sezon zarezerwowałem RIB-a w Rib4Rent i od 25 lipca br. nie można się skontaktować z właścicielem firmy (telefon, e-mail). Wiecie może coś więcej, wynajmował ktoś w tej firmie w tym sezonie? Może jakieś info na priv? Pozdrawiam was serdecznie.
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 10.08.2020 14:17

baunty napisał(a):Taką "łódkę" spotkaliśmy dziś na Kornatach....

Baunty jak w tym roku jest z biletami na Kornatach?

PS.
Już od 24.08 będziemy z wypożyczonym RIBem w Betinie...
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 10.08.2020 14:23

peking napisał(a):...Na ten sezon zarezerwowałem RIB-a w Rib4Rent i od 25 lipca br. nie można się skontaktować z właścicielem firmy (telefon, e-mail)...

Kiedy jedziesz...tez mam wynajętego riba u Rafała ( w zeszłym roku tez brałem od niego), ostatni raz rozmawiałem z nim właśnie 25.07 - sam do mnie oddzwonił... wiem ze ma dużo roboty na miejscu, dlatego oddzwania na drugi trzeci dzień...ale tyle dni, no cóż przed samym wyjazdem zadzwonię od niego żeby się upewnić co i jak. Próbowałeś na FB?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2020 14:40

mums71 napisał(a):Smoki3,w jakich rejonach będziesz pływał?Chciałbym zobaczyć Kontrę na żywo,najlepiej na Jadranie.

Murter, od dzisiaj :D Winieta już kupiona. Kłopoty w Murter i Betinie z parkowaniem w porcie. W marinach chcą od 45 euro za dobę cumowania. Dogadałem się prywatnie z właścicielem serwisu silników i za 36 zł dziennie będę miał łódkę dwie minuty na piechotę od drzwi. Chłopaki gdybym nie pojechał, to normalnie sznur i belka :oczko_usmiech: Te cykady, zapach, wietrzyk, woda. Jutro wodowanie łajby.

Pozdrawiam smoki3
mums71
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mums71 » 10.08.2020 15:15

Mam do Ciebie 400km,trochę daleko.Może po powrocie złapiemy się gdzieś na wodzie?
Pozdrawiam
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 10.08.2020 15:24

joker1980 napisał(a):
baunty napisał(a):Taką "łódkę" spotkaliśmy dziś na Kornatach....

Baunty jak w tym roku jest z biletami na Kornatach?

PS.
Już od 24.08 będziemy z wypożyczonym RIBem w Betinie...

Ja jeszcze nie płaciłem. Byliśmy w poprzedni weekend pt-nie i teraz od soboty.
Nie mieliśmy żadnej kontroli w tym roku.
Dwa lata temu ostatnia podczas cumowania na Lojenie - z trudem wytłumaczyłem, że my tu śpimy i dlatego nie kupowaliśmy biletów :) odpuścili nam.
Jeśli będziesz cumował tylko w zatokach w okolicy Konob, to nie trzeba biletu ( jak chcesz tylko przepłynąć to też nie są potrzebne bilety.
Ostatnio edytowano 10.08.2020 23:48 przez baunty, łącznie edytowano 2 razy
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 10.08.2020 15:26

marsik napisał(a):
baunty napisał(a):Taką "łódkę" spotkaliśmy dziś na Kornatach.

Dla dużych jachtów można sprawdzić ich dane i trasę tutaj:

https://www.vesselfinder.com/pl/vessels/VIBRANT-CURIOSITY-IMO-1010002-MMSI-248983000

To jacht Niemca, Reinholda Würtha, tego od śrubek. Za 2019rok bodajże 14mld EUR przychodów Grupy Würth.

Doczytałem, że to jego - o tym, że można sprawdzić trasę to nie wiedziałem .

PS takich tłumów na Kornatach dawno nie widziałem, jakaś masakra.
Ostatnio edytowano 10.08.2020 15:32 przez baunty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2020 15:27

mums71 napisał(a):Mam do Ciebie 400km,trochę daleko.Może po powrocie złapiemy się gdzieś na wodzie?
Pozdrawiam

Szkoda :? Istria? To tylko 4 godzinki, obejrzycie sobie przy okazji Split, Trogir, a może Knin ( zaje....zamek) :mrgreen:

Pozdro Marek
joker1980
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) joker1980 » 10.08.2020 18:33

joker1980 napisał(a):
peking napisał(a):...Na ten sezon zarezerwowałem RIB-a w Rib4Rent i od 25 lipca br. nie można się skontaktować z właścicielem firmy (telefon, e-mail)...

Kiedy jedziesz...tez mam wynajętego riba u Rafała ( w zeszłym roku tez brałem od niego), ostatni raz rozmawiałem z nim właśnie 25.07 - sam do mnie oddzwonił... wiem ze ma dużo roboty na miejscu, dlatego oddzwania na drugi trzeci dzień...ale tyle dni, no cóż przed samym wyjazdem zadzwonię od niego żeby się upewnić co i jak. Próbowałeś na FB?

W woli wyjaśnienia napisze tez do wiadomości innych - taką wiadomość tez prywatnie wysłałem do kolegi Peking, otóż cytat:
"Wróciłem z pracy i postanowiłem zadzwonić do Rafała z Rib4rent od razu, przed chwilą z nim rozmawiałem - odebrał telefon natychmiast, potwierdził rezerwację i zapewnił że nie ma żadnych problemów. Być może kolego miedzy wami są jakieś inne sprawy, ale ja w to nie wnikam. Jestem spokojny"
Nie mogę się doczekać....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Pływanie pontonem w Chorwacji - strona 678
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone