ogorek napisał(a):@janusz, @bounty -> jeżeli uważacie, że mój post "08.09.2015 09:29" jest takim zebraniem przepisów to może warto umiescić go jako drugi w tym wątku ?
Ogórek, jeśli udałoby się zebrać w jakąś całość przepisy i inne typu ważne info, to chyba trzeba to w pierwszym poście edytować.
Z przepisami to chyba Ty -jako stały bywalec Grecji - możesz najwięcej pomóc. Ja mam znajomych, którzy jeżdżą tam od dawna, ale nie wiem, czy jest sens zawracać im głowę.
Takie podstawowe sprawy:
- wymagania w sprawie patentu
-jakim sprzętem można pływać bez patentu
- Jak mają się nasze stopnie patentu do przepisów w Grecji.
-strefy pływania (wg ubezpieczyciela miałem tam dwie strefy, 1 i 2 )
-ubezpieczenia morskie - kiedy potrzebne i jakie , a kiedy nie.
- i jeszcze zapewne wiele innych kwestii, które wyjdą w tzw. "międzyczasie"
Jeśli uda się to zebrać w jakąś całość, to trzeba umieścić w pierwszym poście.
Mi bardzo brakowało podstawowych informacji, ale jak już wspomniałem, mogłem liczyć na rady znajomych - bywalców Grecji.
Ja mam uprawnienia sternika morskiego, i przyznam szczerze, że nawet nie interesowałem się, czy ze sternikiem motorowodnym też można spokojnie pływać na większe odległości.
Znajomi, którzy byli z nami w Grecji, pływali na uprawnieniach sternika motorowodnego. Nie mieli żadnego problemu z wykupieniem ubezpieczenia na tzw 2 strefę - dokładną definicję musiałbym przeczytać z ulotki, ale generalnie chodzi tu o pływanie ponad 2 mile morskie od brzegu.
Gdzieś mam ulotkę z podziałem stref, ale czy ja ją odnajdę....
W praktyce wyglądało to tak, że z niczym nie ma problemów jeśli masz patent.
Teoretycznie w Grecji obowiązują przepisy kraju bandery.
Ja byłem bardzo szczegółowo kontrolowany przez tamtejszą policję wodną.
Sprawdzali dokumenty riba, ubezpieczenie, patent, dowód osobisty, koło ratunkowe i ilość kamizelek - na pozostałe wyposażenie nie zwracali uwagi.
Dowód tylko z powodu odbioru jednostki za pośrednictwem policji, a zaangażowane były dwie jednostki - z Igoumenitsy i Sivoty.
Pontonami po 15-30KM ludzie pływali bez jakichkolwiek uprawnień.
PS. Ogorek, chciałoby Ci się te przepisy w języku polskim podać ?