Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Pływanie na pontonie.

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 17.05.2005 21:31

piotr33 napisał(a):prosze o porady; jaki silnik (jaka moc) do pontonu 3,8 m cztery osoby dorosłe + bagaż?
slizg nie jest konieczny, ale bezpieczeństwo ważne.
8KM czy raczej 15
jakie są wasze uwagi

zaległe podziekowania za pomoc Morskiemu Pasowi

Nie piszesz jaki to ponton, więc trudno mi ocenić potrzebną moc silnika.
Podaj markę i model (resztę sobie wygogluję)- będzie łatwiej coś doradzić.

Ślizg nie jest konieczny, ale lepiej żeby był. Szybciej dojedziesz i mniej paliwa zużyjesz.

A bezpieczeństwo zależy tylko od Ciebie. I jeszcze raz to podkreślę, tylko od Twojego rozsądku, kwalifikacji ... itp.
petris
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) petris » 17.05.2005 21:56

MorskiPas napisał(a):O elektrycznych najwięcej dowiesz się od Petris.

Morski Pasie :oops: nie znam sie na silnikach a tym bardziej elektrycznych : :oops: : ,tak samo jak nie znam sie na samochodach. :oops: Wiem jedno,że jedno i drugie ma słuzyc do przemieszczania się,czy to na lądzie czy na wodzie.Z tym ,ze elektryczny musi miec akumulator .jak się wyczerpie po kilku godzinach pływania to trzeba go naładować :lol: A tak powaznie jest to wspaniała rzecz ,pływa sie spokojnie i w ciszy ,bez ryku i smrodu silnika spalinowego.Zwiedzajac wspaniałe,zatoczki,gdzie można ponurkować ,w zatoczkach mew,konikow morskich ,czy innych stworów.Bardzo podobało mi sie zdjecie Twojego pontonu.Pozdr. Petris :D :D
piotrs
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrs » 17.05.2005 22:20

no to dzięki Petris, bo starałem zobaczyć Twoje wpisy, ale jest tego tak duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo, że chyba szybciej bym taki elektryk przetestował w Cro niż cosik znalazł ;) może ktoś iny z szanownych kolegów i koleżanek oczywiście wie coś na temat takich silniczków?
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 17.05.2005 22:52

petris napisał(a):
MorskiPas napisał(a):O elektrycznych najwięcej dowiesz się od Petris.

Morski Pasie :oops: nie znam sie na silnikach a tym bardziej elektrycznych : :oops: : ,tak samo jak nie znam sie na samochodach. :oops: Wiem jedno,że jedno i drugie ma słuzyc do przemieszczania się,czy to na lądzie czy na wodzie.Z tym ,ze elektryczny musi miec akumulator .jak się wyczerpie po kilku godzinach pływania to trzeba go naładować :lol: A tak powaznie jest to wspaniała rzecz ,pływa sie spokojnie i w ciszy ,bez ryku i smrodu silnika spalinowego.Zwiedzajac wspaniałe,zatoczki,gdzie można ponurkować ,w zatoczkach mew,konikow morskich ,czy innych stworów.Bardzo podobało mi sie zdjecie Twojego pontonu.Pozdr. Petris :D :D

Wywołałem Cię do tablicy bo nigdy nie używałem silników elektrycznych, choć zawsze korciła mnie ta cisza. Zwaliłem to na Ciebie bo nie czuję się mocny w tym temacie, a ty masz doświadczenie. A to że jeszcze żyjesz pozwala mi na stwierdzenie, że rozsądku Wam nie brakuje. Twoje pytanie o wyspy czarcie (czy diabelskie) jeszcze mnie w tym utwierdza. I dlatego chciałem żebyś coś o silnikach elektrycznych coś tutaj napisała. Informacja ponad wszystko, ludzie właśnie tego tu na tym forum szukają. A reszta jest milczeniem.
piotr33
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr33 » 18.05.2005 06:20

MorskiPas napisał(a):
piotr33 napisał(a):prosze o porady; jaki silnik (jaka moc) do pontonu 3,8 m cztery osoby dorosłe + bagaż?
slizg nie jest konieczny, ale bezpieczeństwo ważne.
8KM czy raczej 15
jakie są wasze uwagi

zaległe podziekowania za pomoc Morskiemu Pasowi

Nie piszesz jaki to ponton, więc trudno mi ocenić potrzebną moc silnika.
Podaj markę i model (resztę sobie wygogluję)- będzie łatwiej coś doradzić.

Ślizg nie jest konieczny, ale lepiej żeby był. Szybciej dojedziesz i mniej paliwa zużyjesz.

A bezpieczeństwo zależy tylko od Ciebie. I jeszcze raz to podkreślę, tylko od Twojego rozsądku, kwalifikacji ... itp.

ponton znasz Quicksilver hd380 (napisałem 3,8m) , silnika dalej nie kupiłem i szukam, jeszcze raz dzięki za dotychczsową pomoc i CD :)
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 18.05.2005 06:46

piotr33 napisał(a):ponton znasz Quicksilver hd380 (napisałem 3,8m) , silnika dalej nie kupiłem i szukam, jeszcze raz dzięki za dotychczsową pomoc i CD :)

:oops: Nie skojarzyłem Cię po nicku :oops:

Jeśli chodzi o silnik, to dla tego modelu producent podaje max 25HP. Trudno mi ocenić przy jakiej mocy będzie chodził w ślizgu. Osobiście raczej celowałbym bliżej 15 niż 8, bo rezerwa mocy nie zaszkodzi, a silnik mniej pali jak jedziesz na 3/4 gazu. Z drugiej strony, cena zależy od mocy. Najlepiej by było gdybyś miał możliwość przetestowania sprzętu na pożyczonym silniku.
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Pływanie na pontonie. - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone