No to mamy kolejnego kandydata na zbiorowe samobójstwo, ciekawe tylko czy cała rodzinka ma świadomość co im tatuś szykuje.
Po pierwsze ponton na morze musi mieć odpowiednią średnicę/wysokość burty, po drugie sztywną podłogę.
Sprzęt o którym piszcie wyżej nadaje się na staw, a nie na morze. A dokładniej można go użyć do pływania wzdłuż plaży. Ale nie wzdłóż brzegów chorwackich gdzie często na odcinku wieluset metrów nie ma jak dobić do brzegu!
Pomysł pływania na wiosłach zostawiam bez komentarza. Ciekawe jak wrócicie pod wiatr, prąd i falę jak się pogoda zmieni? A że się potrafi zmienić to ci co trochę pływali wiedzą.
A wracając do głównego wątku:
Ponton do wycieczek w cztery osoby wzdłuż brzegów w chorwacji powinien mieć około 3 metrów długości, sztywną podłogę, silnik przyczepny co najmniej 4 KM (ale lepiej co najmniej 8 KM)
No i to już niestety kosztuje koło 1000 ale nie zł tylko euro za ponton i drugie tyle za silnik.
Np w Zodiac-ach byłby to Cadet 285 (jako mnimum ewentualnie 260)
Na wycieczki dłuższe lepiej zaopatrzyć się w ponton z plastikowym dnem tzw RIB's.
np Zodiac Zoom 310 SR
Ponieważ dość ostro się wypowiadam to uzupełnię o to skąd taka opinia:
pływam po Adriatyku od 1993 roku, na pontonach różnej wielkości też.
Mam Zodiaca 285, Miałem Zodiaca 310 i 310 SR z silnikami od 4 do 15 koni. Kiedyś ledwie wróciłem z wycieczki tym ostatnim wzdłuż Hvaru, jak się w godzinę pogoda zmieniła.
Dwa lata temu zholowywałem rodzinkę która na takim "plażowym" sprzęcie postanowiła popłynąć z Hvaru na Palmiżane. W pierwszą stronę dopłynęli bo rano było ładnie. Szkoda, że im nie zrobiłem zdjęcia jak wyglądali w drodze powrotnej bo by było fajne uzupełnienie tego komentaża. Zgadnijcie jakiej byli narodowości?
Co roku w informacjach prasowych z Chorwacji pojawia się hasło o turystach których zniosło na pełne morze w pontoniku czy na materacu. W tym roku też takie informacje będą. Może Wam się uda i to nie będzie o Was.
PS. NA stronie Sevylora (
http://www.sevylor.com) opisano do czego się który ponton nadaje, Sevylor ma też pontony na morze, ale to nie te które są na Allegro