napisał(a) platon » 21.06.2005 12:56
Sidney Pollak piosenka ,,Chorwat'' tekst o tym jak się pije na wschodzie.
Czemu tytuł Chorwat?
D.J.: W jaki sposób wpadłeś na pomysł napisania utworu "Chorwat"?
S.P.: Miałem pomysł na piosenkę, która by opowiadała o wschodnim sposobie picia. Ponieważ ewidentnie Słowianie ewidentnie różnią się w kulturze picia od np. Francuzów czy Niemców. Po pierwsze chodzi o ilość (śmiech), po drugie o porę (także śmiech). Generalnie na przykład w Rosji pije się wódkę od rana, jak byłem tam w 1987 roku to można było kupić ją na ulicy. Drugi aspekt utworu dotyczy polskiego kompleksu i tego czego ten kompleks dotyczy. Polaka w utworze wyobraziłem sobie jako ułana z szabelką który rusza na czołgi. Nasze cechy narodowe to bogobojność plus alkoholizm plus ułańskość właśnie. Chciałem po prostu napisać taką piosenkę, zrobiłem do niej bit i dołożyłem elementy folkowe. Jednak to nie jest stricte piosenka folkowa, jej styl określił bym raczej jako elektro plus folkowa harmonia. Cos takiego mnie interesowało. Żebyś widział jak puszczałem to w Chorwacji, to wszyscy zrywali się żeby tańczyć i śpiewać. Tą piosenką zrobiłem najlepszy prezent wsi w której mieszkają moi rodzice, ta piosenka jest teraz jak dobro kulturalne tej miejscowości.