napisał(a) Rafal_X » 12.06.2014 14:17
Zdenek35 napisał(a):Jestem miłośnikiem pływania, zwłaszcza kraulem - Total Immersion (TI) kto zna będzie wiedział, o co chodzi.
W tym wątku chciałbym zapytać o najdogodniejsze waszym zdaniem miejsca do uprawiania tego sportu.
Temat rzeka. Ja akurat lubię w płetwach pływać. Dalej i głębiej szczególnie. W polskich jeziorach tych czystszych, latem są fajne warunki, ale zaraz pod powierzchnią zimno jak diabli. Nurkować nie zawsze mam ochotę, bo po raz 20-ty wzdłuż tej samej poręczówki mnie się nudzi... Jak już ktoś wspomniał okolice Rażanja, ale raczej nie Varos, tylko po drugiej stronie. W Puli odradzam Indije Banjole, odradzam okolice Veruda, Verudela. Okolice Omis też.
Akurat taka jak ta jaskinia ukazana na zdięciach, jest w miejscu bliżej położonym centrum Puli, na przedłużeniu ulic Veruda i Stoja. Uvala Mużilij. Ba, nawet nie podobna, ale raczej to właśnie ta.
Osobiście to bym się wybrał na jakąś wyspę, czy półwysep i pływał po stronie lądu, nie otwartego morza, np. Pag. A może wschodnia strona Istrii?
Odbiegając od tematu, dwa tygodnie temu wróciłem z Cypru, miejscowość Protaras. Morze wspaniałe, bez porównania do Adriatyku, wybrzeże skaliste, a między skałami naturalne piaszczyste plaże. Wzdłuż prawie całego wybrzeża boje, bowiem zagęszczenie tak zwanych
motorowych sportów wodnych jest tam przeraźliwie wielkie. Często nie da się przepłynąć z jednej plaży na drugą, do tego płytko, jakieś 5-6m max. Tak więc to, co dzieje się na wodzie adriatyckiego morza to wielki spokój.