Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

płukanie silnika w "słodkiej" wodzie

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bogdan63
Croentuzjasta
płukanie silnika w "słodkiej" wodzie

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 10.08.2009 11:12

witam,
co sądzicie o potrzebie płukania silnika po pływaniu w słonej wodzie ???
ps. nie widziałem żeby jakiś miejscowy rybak wyciągał silnik i do beczki wsadzał i płukał...
pozdrawiam
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.08.2009 11:17

też o to kiedyś pytałem:
forum/viewtopic.php?p=362995&highlight=uchawki#362995
Wróciłem z CRO 31.07, lecz do dzisiaj nie udało mi się znaleźć czasu na płukanie :cry:
bogdan63
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bogdan63 » 10.08.2009 11:26

...w ogóle nie widziałem żeby miejscowi odkręcali silniki, nawet na słuchawkach nie płukali...
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 10.08.2009 11:32

Ja też nie widziałem żeby ktoś tam coś takiego robił (może bedą płukać dopiero po sezonie w listopadzie ....)
Wydaje mi się, że warto trochę oczyścić silnik przed dłuższym "leżakowaniem" (sól jest niestety mordercza dla metalu :oops: )
Marshall
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marshall » 11.08.2009 11:32

mottom napisał(a):Wydaje mi się, że warto trochę oczyścić silnik przed dłuższym "leżakowaniem" (sól jest niestety mordercza dla metalu :oops: )

Nie tylko dla metalu ale również dla lakieru i elementów gumowych. Według serwisówki Mercurego, (i zaleceń mojego pracodawcy) wymiana wirnika pompy wody w silniku 115 KM jest przewidziana co 300 motogodzin w wodzie słodkiej, a co 100 motogodzin w wodzie słonej. Anody przeciw korozyjne również zmienia się 3 razy częściej. Nie bez powodu wprowadzili linię modelowa SALT WATER....
Korala
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Korala » 12.08.2009 15:27

bogdan63 napisał(a):witam,
co sądzicie o potrzebie płukania silnika po pływaniu w słonej wodzie ???
ps. nie widziałem żeby jakiś miejscowy rybak wyciągał silnik i do beczki wsadzał i płukał...
pozdrawiam

Nie piszesz jaki masz silnik, ale generalnie to:
Nie ma sensu płukać w trakcie eksploatacji w Cro. Natomiast dobrze jest przed dluższym postojem wylać z silnika wodę chłodzącą. tzn tak poobracać silnikiem żeby wyciekła cała woda która jest w ukladzie chłodzącym. Jesli masz 4suw to ostrożnie z obracaniem zeby przy okazji nie wylać oleju ;-)
Przed wyjazdem z Cro lub po powrocie przeplukac uklad chłodzenia i opłukac caly silnik słodką wodą.
Jesli nie dajesz do serwisu na przegląd to przynajmniej sprawdzić wzrokowo w jakim stanie jest cynkowa anoda (jesli ją masz). Jesli nie masz to lepiej zamocuj. Kupić można w każdym sklepie żeglarskim i motorowodnym.

Jesli kupujesz paliwo na stacjach nadbrzeżnych to jest ryzyko, że w paliwie będzie słona woda. Warto w Polsce przepłukac uklad paliwowy pewnym paliwem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.09.2009 09:08

Silnik po powrocie z Chorwacji wpłukałem . Pozdrawiam. :lol: smoki3

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...