Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płock- Poljica- jaka trasa, pomóżcie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
sawalek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sawalek » 11.01.2011 23:03

Witam wszystkich. Wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji w wakacje 2011. Zdecydowałam się na wyjazd do miejscowości Poljica. I tu pojawia się problem- jaką trasą jechać? Bardzo proszę o pomoc w wyborze trasy, bo w tym temacie jestem 'zielona'. Zaznaczę tylko, że jedziemy tylko z jednym kierowcą(nie lubi jeździć nocą) i z dziećmi 7 i 4 lata.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 11.01.2011 23:17

Płock - Łódż - Częstochowa - Cieszyn - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - (objazd lub autostrada - decyzja należy do ciebie) Zagrzeb - Karlovac - Poljica.

Jeśli kierowca nie lubi jechać nocą , to wystartował bym skoro świt z Płocka.
Na wczesny wieczór spokojnie dojedziecie do Graza , tu spanie i skoro świt wystartował dalej.
Koło południa następnego dnia jesteście w Poljicy.
sawalek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sawalek » 11.01.2011 23:20

maniust napisał(a):Płock - Łódż - Częstochowa - Cieszyn - Brno - Wiedeń - Graz - Maribor - (objazd lub autostrada - decyzja należy do ciebie) Zagrzeb - Karlovac - Poljica.

Jeśli kierowca nie lubi jechać nocą , to wystartował bym skoro świt z Płocka.
Na wczesny wieczór spokojnie dojedziecie do Graza , tu spanie i skoro świt wystartował dalej.
Koło południa następnego dnia jesteście w Policji.

A co myślisz o trasie przez Węgry?
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 11.01.2011 23:24

sawalek napisał(a):A co myślisz o trasie przez Węgry?

Nie jechałem.
Mam swoją sprawdzoną już trasę i nie eksperymentuję. :wink:
sawalek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sawalek » 11.01.2011 23:26

maniust napisał(a):
sawalek napisał(a):A co myślisz o trasie przez Węgry?

Nie jechałem.
Mam swoją sprawdzoną już trasę i nie eksperymentuję. :wink:

Rozumiem, że byłeś już w Poljicy? Czy ewentualnie mógłbyś wrzucić mi jakąś mapkę?
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 11.01.2011 23:35

Poljicy nie byliśmy jeszcze , ale może kiedyś............

Co do mapki to : http://maps.google.pl/maps?hl=pl&tab=wl

Podałem taką trasę , bo tą trasą jedziemy zawsze z Gdańska , a jadąc do HR gdziekolwiek prócz Istrii , to droga prowadzi do Karlovaca i za Karlovacem rozjeżdzasz się w lewo na Rijekę lub w prawo na Zadar.
lukasz1977
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz1977 » 12.01.2011 06:43

Ja polecam zamiast przez Czechy jechać przez Słowację tj. w Cieszynie odbijamy na Żilinę, potem Bratysława i Wiedeń - zdecydowanie lepsza jakościowo droga (część autostrady w Czechach to nasza stara betonówka A4 - szkoda zawieszenia w aucie).
Ogólnie nie wiem czemu ludzie jeżdżąc przez Cieszyn walą przez Czechy zamiast Słowację :?:
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 12.01.2011 08:10

lukasz1977 napisał(a):Ja polecam zamiast przez Czechy jechać przez Słowację tj. w Cieszynie odbijamy na Żilinę,

Dokładnie tak jak mówisz.
Mój błąd , bo przecież też zawsze jeżdzimy Cieszyn - Bratysława , a nie Brno. :oops:
Tylko , że ten kawałek od Cieszyna to Żiliny to jest porażka , ale idzie przeboleć te kilkadziesiąt kilometrów.
Od Żiliny do samej HR już masz autostradkę sawalek.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 12.01.2011 08:17

Ale do której?

1.HR - Splitsko-dalmatinska županija - Jelsa: Poljica
2.HR - Primorsko-goranska županija - Krk: Poljica
3.HR - Zadarska županija - Nin: Poljica
4.HR - Splitsko-dalmatinska županija - Marina: Poljica
5.HR - Splitsko-dalmatinska županija - Podbablje Gornje: Poljica
6.HR - Splitsko-dalmatinska županija - Vrgorac: Poljica Kozička

Spróbuj sama

Pzdr
rop69
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rop69 » 12.01.2011 09:49

Witam
Również wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji i też do Poljicy. Wyruszam z Sosnowca z 24/25.06 i proszę o pomoc dla najlepszej drogi czy jechać zaproponowaną tutaj trasą na Źiline ,Bratysławę i Schwechat, czy może lepsza trasą będzie Przejaz przez przejście w Chałupkach i dalej Brno,Reinthal lub Mikulov ,dalej Wiedeń i tak dalej do granicy Słoweńskiej.I tutaj mam kolejne pytanie czy warto omijac autostradę słoweńską jak ruch na tej drodze.

Pozdrawiam
matti_wse
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) matti_wse » 12.01.2011 12:08

Ja proponuje z takimi dziećmi wyjechac sobie z Płocka około 15, będziecie rano na miejscu. Łódź-Cieszyn, dalej na Cadce(SK) - Bratysława - Wiedeń- Graz, objazd Słowenii (tak dla odpoczynku od autostrad i oczywiście winiety)
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 12.01.2011 12:29

Z Płocka musisz liczyć około 24 do 27 godzin jazdy.
Ja z W-wy do Tribunj ( z pominięciem autostrady w Słowenii), W-wa, Cieszyn, Zilina, Bratysława, Gratz, Ptuj, Zagrzeb, Tribunj, dwóch kierowców, z przerwami, wyjazd z W-wy 6.00 na miejscu byliśmy o 9.00.
Pzdr.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.01.2011 13:00

sawalek napisał(a):Witam wszystkich. Wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji w wakacje 2011. Zdecydowałam się na wyjazd do miejscowości Poljica.

Co zdecydowało, że akurat do miejscowości Poljica :?:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 12.01.2011 13:53

rop69 napisał(a):Witam
Również wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji i też do Poljicy. Wyruszam z Sosnowca z 24/25.06 i proszę o pomoc dla najlepszej drogi czy jechać zaproponowaną tutaj trasą na Źiline ,Bratysławę i Schwechat, czy może lepsza trasą będzie Przejaz przez przejście w Chałupkach i dalej Brno,Reinthal lub Mikulov ,dalej Wiedeń i tak dalej do granicy Słoweńskiej.I tutaj mam kolejne pytanie czy warto omijac autostradę słoweńską jak ruch na tej drodze.

Pozdrawiam

Na wiosne ma zostać otwarta A1 do Świerklan, więc dobrym rozwiązaniem są Chałupki. Zaraz za granicą zaczyna się autostrada, która jedziesz do Brna.
Czy warto omijać autostradę w Słowenii to już zależy od Ciebie. Ja zawsze omijam, jadę ok 40minut dłużej niż autostradą.
Ps. w Poljicy (koło Trogiru) będę od 17.06 do 01.07.
Jak masz jakieś pytania odnośnie trasy, obiazdu jak i samej miejscowości to pisz na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
sawalek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) sawalek » 12.01.2011 23:04

Janusz Bajcer napisał(a):
sawalek napisał(a):Witam wszystkich. Wybieram się po raz pierwszy do Chorwacji w wakacje 2011. Zdecydowałam się na wyjazd do miejscowości Poljica.

Co zdecydowało, że akurat do miejscowości Poljica :?:

Opinie na forum plus znajomi
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone