Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ploce - Trapnj - Orebic- Korcula

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
soprano71
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) soprano71 » 16.07.2010 14:44

Witam,

W piątek 23 lipca popołudniu jesteśmy w Ploce. Z Waszych postów wynika że jak nie załapiemy się na pierwszy prom z Ploce do Trapnj mamy jechać przez Ston do Orebica. Ile zajmie nam ta droga? ok 2 godzin ? Może ktoś ostatnio płynął z Ploce do Trapnj i wie jak wygląda kolejka w piątkowe popołudnie :)

pozdrawiam
binkowskig
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) binkowskig » 16.07.2010 14:52

soprano71 napisał(a):Witam,

W piątek 23 lipca popołudniu jesteśmy w Ploce. Z Waszych postów wynika że jak nie załapiemy się na pierwszy prom z Ploce do Trapnj mamy jechać przez Ston do Orebica. Ile zajmie nam ta droga? ok 2 godzin ? Może ktoś ostatnio płynął z Ploce do Trapnj i wie jak wygląda kolejka w piątkowe popołudnie :)

pozdrawiam

Jak nie złapiesz promu to szkoda czasu na czekanie i lepiej pojechać przez Ston i cały półwysep. Wycieczka bardzo ciekawa widokowo a i cenowo wyjdzie taniej o czasie nie wspomnę. W dwóch godzinach powinieneś się spokojnie zmieścic. Natomiast w drodze powrotnej warto spróbować załapać się na poranny prom. Pozdrawiam
soprano71
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) soprano71 » 16.07.2010 15:07

Dzięki za info :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2010 15:10

I to jest dobra idea... Droga piękna, choć to już zależy od kierowcy i jego stanu czy jeszcze coś widzi czy już mało :):) Jeżdżę na Pelješac od 2003 roku i nigdy nie korzystałem z promu. Mogę dzięki temu stwierdzić co się przez ten czas zmieniło...
Przy skręcie w prawo do Mali Ston jest większa stacja benzynowa gdzie można zatankować jeśli jest taka potrzeba, w Ston jest kilka sklepów gdzie można uzupełnić zapasy i rzucić okiem na mury...
soprano71
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) soprano71 » 16.07.2010 15:15

Kierowca będzie po noclegu w Grazu więc powinien coś jeszcze widzieć :)
Rozumiem że granica CRO-BOŚNIA nie jest problemem czasowym ?

pzdr
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2010 15:18

Jeśli jakieś 15 sekund to problem to może być ciężko :):) Uważaj za granica BiH i w Neum bo często tam łapią za przekroczenie prędkości.
Jeśli będziecie lecieli po noclegu to ja bym w ogóle nie jechał na przystań.
soprano71
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) soprano71 » 16.07.2010 16:07

Dziękuję za wszystkie info. W takim razie chyba Ploce zostawimy sobie na drogę powrotną :) a może wiecie coś o osadzie Kneza na Korculi ( droga z Korculi do Rascice)

pozdrawiam
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 18.07.2010 18:19

Apropos radaru to uważajcie też w samym Stonie. Miejscowi niebiescy też czasami chcą pokazać że pracują. Dwa lata temu ruszałem z parkingu w Stonie i skasowali mnie za to że ruszyłem bez włączonych świateł /włączyłem je skręcając w prawo z parkingu/. I nie było mowy że .... bankomat jest 100 m od miejsca gdzie stoją :). A stją zazwyczaj w samym centrum miasta. JUż się nie mogę doczekać 30 lipca kiedy ruszę do Cro na Korczulę :D
Herman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Herman » 18.07.2010 19:27

Hmm... a co do dostania się na Korczule, to można chyba jeszcze próbować załapać się na prom w Drveniku :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone