Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ploce - Orebic

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 26.04.2010 15:24

miałem wybrać prom jednak po lekturze tego tematu chcme jednak kądem pojechać do Orebicia. I tu moje pytanie: jedna z osób jadących ze mną nie ma paszportu, czy przejedziemy przez BiH na dowód osobisty ???
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 26.04.2010 15:25

kcapiga napisał(a):miałem wybrać prom jednak po lekturze tego tematu chcme jednak kądem pojechać do Orebicia. I tu moje pytanie: jedna z osób jadących ze mną nie ma paszportu, czy przejedziemy przez BiH na dowód osobisty ???

forum/viewtopic.php?t=24859&highlight=
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=21808
forum/viewtopic.php?p=285685#285685
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 26.04.2010 15:37

dziękuję, czyli jedziemy na dowód.
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 02.10.2010 11:48

Witam.
Wakacje w roku 2011 zamierzam spędzić w Orebic.
Dzisiaj przyglądam się wstępnie trasie i mam pytanie:
jaką trasą dojeżdżacie do półwyspu Plejsac?

Czy jedziecie do końca autostrady w Ravcy (może jest już dalej?) i dalej ... no właśnie którędy, rozumiem, że w kierunku na Vrogorac drogą D62 i zjeżdżacie do Ploce drogą D513?, czy jedziecie dalej drogą D62 w kierunku Metković następnie Opuzen i dalej już Jadranką D8.

Czy nie korzystniej jest zjechać na Rivierę Makarską i cały czas jechać Jadranką D8 (w tym roku byłem w Tucepi, a D8 dojechałem do Igrane).

Która z tych opcji jest najkorzystniejsza, nie chodzi mi tutaj o argument typu zjedź w Stestanovac, a zaoszczędzisz X kun na autostradzie, chcę dojechać w miarę szybko i bezpiecznie.

Pozdrawiam.
Darek
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.10.2010 13:48

Moim zdaniem autocestą zawsze szybciej i bezpieczniej. Jadranka w szczycie to porażka. Średnia prędkość na Jadrance to 50km/h. Byc może poprzez odciążenie Jadranki przez autostradę to się trochę przeluźni ale nie liczyłbym na wiele. Sam korek na Cetinie w Omisu to 2h stania.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.10.2010 18:12

daro2008 napisał(a):Witam.
Czy jedziecie do końca autostrady w Ravcy (może jest już dalej?) i dalej ... no właśnie którędy, rozumiem, że w kierunku na Vrogorac drogą D62 i zjeżdżacie do Ploce drogą D513?, czy jedziecie dalej drogą D62 w kierunku Metković następnie Opuzen i dalej już Jadranką D8.

Czy nie korzystniej jest zjechać na Rivierę Makarską i cały czas jechać Jadranką D8 (w tym roku byłem w Tucepi, a D8 dojechałem do Igrane).

Która z tych opcji jest najkorzystniejsza, nie chodzi mi tutaj o argument typu zjedź w Stestanovac, a zaoszczędzisz X kun na autostradzie, chcę dojechać w miarę szybko i bezpiecznie.

Pozdrawiam.
Darek

Jechałem tą trasą w tym roku w drugą stronę. Od wielkiego węzła autostradowego w Ploce do wjazdu na autostradę jest oznakowany przejazd górzystą drogą (raczej nie jest to żaden z wariantów, które opisywałeś). Czas przejazdu to około godzina. Prace przy budowie autostrady cały czas trwają, momentami jedzie się po szutrowych objazdach. Innych wariantów nie przejechałem, ale patrząc na mapę to nie wyglądają one zachęcająco.

Ps. Przeglądnąłem wątek. Nie wprowadzajmy ludzi w błąd. Jeżdziłem trochę po Peljesacu i nie znalazłem tam dróg, które mogłyby sprawić jakieś wielkie trudności przeciętnemu kierowcy. Po prostu mniej sprawny kierowca musi jechać nieco wolniej i tyle. Natomiast jak wszystkie trasy w terenie pofałdowanym wymagają zwiększonej ostrożności.
fancroatia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) fancroatia » 02.10.2010 20:00

daro2008 napisał(a):Witam.
Wakacje w roku 2011 zamierzam spędzić w Orebic.
Dzisiaj przyglądam się wstępnie trasie i mam pytanie:
jaką trasą dojeżdżacie do półwyspu Plejsac?

Która z tych opcji jest najkorzystniejsza, nie chodzi mi tutaj o argument typu zjedź w Śestanovac, a zaoszczędzisz X kun na autostradzie, chcę dojechać w miarę szybko i bezpiecznie.

Pozdrawiam.
Darek

Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Jeśli chcesz szybko dojechać do mety (noclegownia) - opcja Bocian. Jeżeli masz więcej czasu, zjazd z autocesty w Sestanovac i potem powolna jazda ale również super widoki dla pasażerów (kierowca niestety ma co robić). Ostateczna wersja to prom ze Splitu do Vela Luka i 42 km przez Korculę, a następnie prom do Orebić :D
jannovak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jannovak » 03.10.2010 09:36

Jeżeli masz więcej czasu, zjazd z autocesty w Sestanovac i potem powolna jazda ale również super widoki dla pasażerów

Zdecydowanie polecam to rozwiązanie :). Po kilku godzinach na nudnej autostradzie to miła zmiana dla podróżnych. Widoki są zachwycające a przez to czas i droga szybko mijają. W kazdej chwili jest gdzie sie zatrzymac na kawe lub odpoczynek. Jechałem rownież górskim odcinkiem Ploce-Ravca, jak dla mnie ten fragment mało ciekawy. [/quote]
Janusz777
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz777 » 14.10.2010 19:13

Jannowak dobrze prawi. To zależy tylko od Ciebie. Jeśli jedziesz turystycznie i chcesz podziwiać wybrzeże dalmatyńskie to jedź Jadranką /sam ją przejechałem w 100%/ a jak zależy Ci tylko na czasie przejazdu to autocesta do Sestanovac, a potem przez Ston na Peljesac. Co do dróg na tym półwyspie to nie odbiegają niczym od tych w innych rejonach Cro. Ani góry wieksze, nawierzchnia jest dobra / i ciągle coś tam dorabiają poprawiają tyle że nie w sezonie turystycznym :)/ więc nie nalezy się obawiać niczego. Pozdro
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 14.10.2010 19:39

Janusz777 napisał(a):...a jak zależy Ci tylko na czasie przejazdu to autocesta do Sestanovac, a potem przez Ston na Peljesac.

Proponuję autocestą do Ravča czyli do końca, potem do Ploče i dalej Ston.
daro2008
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) daro2008 » 17.10.2010 21:32

Witam.

Skorzystam z Autocesty do końca ze względu na niecierpliwego 4 latka na pokładzie.
Jadranką się przejechałem w tym roku odcinek Igrane - Split i z powrotem, widoki cudne, ale nie jest to dla mnie najlepsze rozwiązanie na koniec podróży - jest co robić na tej drodze, a i tempo podróży spada.

Mama pytanie - którędy za Ravcą do Ploce, czy odcinkiem górskim?

Pozdrawiam.
Darek
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 18.10.2010 22:07

Ravca - Vrgorac - Ploce. W Ravcy na głownym skrzyzowaniu gdy ze znaków nic nie wynika, to jedziesz prosto (chyba drugie światła?), reszta jak po sznurku. Telepol ma rację, zakręty nie są straszne, nawet na Sv. Jure, choć te mają promienie poniżej 10m. A najbardziej pirackie wyczyny Chorwatów to mały pikuś przy bezmózgach w PL na DK3 = E65 czyli przedłużeniu Jadranki.
m82m
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) m82m » 18.10.2010 22:21

Kiedy jest przewidywane zakonczenie budowy autostrady do Ploce?
Jarko1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarko1 » 18.10.2010 22:37

Rozjazdy koło Ploce są, lecz wcześniej kilka wiaduktów dłuuugich ma tylko filary, tunele w budowie i chyba na wakacje 2011 nie zdążą. A most na Peljesac jeszcze w Puszczy Białowieszczańskiej, nawet pylonów nie ma choć strzałki do bazy budowy widziałem między Stonem a Drace.
mojekp
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mojekp » 11.11.2010 07:08

ma może ktoś jakieś info na kiedy jest planowane oddanie odcinka autostrady Ploce - Ravca?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone