Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvickie jeziora-ile czasu na zwiedzanie????

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tola79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tola79 » 22.07.2009 08:27

Witam wszystkich, ciekawi mnie ile czasu potrzeba na spokojne zwiedzenie tej miejscowości, chciałbym tam wjechać w drodze do Zadaru na tygodniowe wakacje żeby się już potem nie cofać i wykorzystać czas na inne miejsca:) pozdrawiam
piotom0
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotom0 » 22.07.2009 08:46

Nam zajęło w sumie 4,5h - trasa średnia.
Do wyboru są różne trasy od 1,5h do 8 h.
Polecam najpierw rejs statkiem, póżniej spacer w dół wzdłuż jezior a na końcu wielki slap i powrót na górę, skąd zabierze was autobusik na miejsce startu.
Więcej informacji na stronie Parku.

http://www.np-plitvicka-jezera.hr/eng/i ... &Itemid=71

Pozdrawiam
Piotom0
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 22.07.2009 08:58

CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 22.07.2009 09:41

W mojej relacji Primosten 2009 jest opis jak ja zwiedziałam. Była to trasa H 4-6h - mi na spokojnie zajeła 5 h. Zobaczyło się wszystko, wchodząc ULAZ H - nie meczy - większosc idzie dzię w dół, a do góry sie jedzie. Po zwiedzaniu jechalismy wprost do Polski.
meg
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) meg » 22.07.2009 10:21

tak - do wyboru jest kilka tras - my wybraliśmy trasę H - i autobus i stateczek i pieszo - piękna trasa na ok. 5-6 godzin. Jeżeli jednak to możliwe, a jedziecie " w sezonie", to pojawcie się tam rano - potem jest tłok i mniejszy urok podziwiania. A jest tam pięęęęęknie !
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 22.07.2009 12:56

To jeszcze ja dorzucę swoje pytanie.
A jak pokonać trasę z 2 małych dzieci, w tym jedno w wózku (bo ma roczek) ?
ANITA:)
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANITA:) » 22.07.2009 14:02

mjr napisał(a):To jeszcze ja dorzucę swoje pytanie.

i ja swojego czasu szukałam odpowiedzi na podobne pytanie i znalazłam dużo podpowiedzi między innymi taką że najlepsza z dziećmi trasa to właśnie "H", albo dokładnie opisana przez jednego formuowicza (niestety teraz nie pamiętam już kogo) trasa,którą pokonywał właśnie z maluchami i ją polecał. Linka nie podam bo nie znajdę pewnie teraz tej stronki ale mogę zacytować (mam nadzieje że autor nie będzie miał nic przeciwko), bo spisałam sobie do naszego tzw. wyjazdowego "zeszytu chorwackiego" :D
Polecana trasa z dziećmi:
1.Start wejście nr 2
2.Przejazd wagonikami z ST 2 do ST 1. Zejście przez "studnię" i spacer na Vielki Slap.
3.Przejście do P 3
4.Rejs statkiem z P 3 do P 2 a nastepnie z P 2 do P 1
5. Odpoczynek i jedzenie
6.Przejazd wagonikami z ST 2 do ST 4
7.Przejscie z ST 4 do ST 2 (z górki)
8.Statkiem z P 2 do P 1 i przejście do wyjścia 2.
Punkty 1-4 ~ 2,5h
Punkt 5 ~1h
Punkty 6-8 ~3,5 h

nie wiem czy to najlepsza opcja, my będziemy sie decydować na miejscu w sierpniu mając na uwadze tą i inne wskazówki z tego forum.
Co do wózka to podobno lepszym rozwiązaniem jest nosidełko turystyczne, bo wózkiem podobno nie wszędzie będzie wygodnie.
mjr
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mjr » 22.07.2009 18:35

Dziękuje Anito.

Krzysiek
__Marcin__
Odkrywca
s

Nieprzeczytany postnapisał(a) __Marcin__ » 23.07.2009 03:59

ANITA:) napisał(a):
mjr napisał(a):To jeszcze ja dorzucę swoje pytanie.

i ja swojego czasu szukałam odpowiedzi na podobne pytanie i znalazłam dużo podpowiedzi między innymi taką że najlepsza z dziećmi trasa to właśnie "H", albo dokładnie opisana przez jednego formuowicza (niestety teraz nie pamiętam już kogo) trasa,którą pokonywał właśnie z maluchami i ją polecał. Linka nie podam bo nie znajdę pewnie teraz tej stronki ale mogę zacytować (mam nadzieje że autor nie będzie miał nic przeciwko), bo spisałam sobie do naszego tzw. wyjazdowego "zeszytu chorwackiego" :D
Polecana trasa z dziećmi:
1.Start wejście nr 2
2.Przejazd wagonikami z ST 2 do ST 1. Zejście przez "studnię" i spacer na Vielki Slap.
3.Przejście do P 3
4.Rejs statkiem z P 3 do P 2 a nastepnie z P 2 do P 1
5. Odpoczynek i jedzenie
6.Przejazd wagonikami z ST 2 do ST 4
7.Przejscie z ST 4 do ST 2 (z górki)
8.Statkiem z P 2 do P 1 i przejście do wyjścia 2.
Punkty 1-4 ~ 2,5h
Punkt 5 ~1h
Punkty 6-8 ~3,5 h

nie wiem czy to najlepsza opcja, my będziemy sie decydować na miejscu w sierpniu mając na uwadze tą i inne wskazówki z tego forum.
Co do wózka to podobno lepszym rozwiązaniem jest nosidełko turystyczne, bo wózkiem podobno nie wszędzie będzie wygodnie.

apropos punktu 5 wycieczki, jest tam na trasie jakaś knajpka czy pozostaje tylko suchy prowiant?
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 23.07.2009 06:08

Jest :) przy P 3 całe zaplecze gastronomiczne i sanitarne.
meg
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) meg » 23.07.2009 12:49

nawet na trasie H z wózkiem może nie być wygodnie - jest tam wiele drewnianych "chodników" i może być trudno pchać po nich wózek.
szaszor
Plażowicz
Jeziora Plitvickie jako atrakcja podczas powrotu

Nieprzeczytany postnapisał(a) szaszor » 30.07.2009 12:19

W sobote ok 6-7 rano wyjeżdżamy z okolicy Makarskiej i chcemy sobie umilić drogę powrotną tzn. pojechac nad plitvickie jeziora, tam sobie przez kilka godzin coś zobaczyc, wykąpać się(nie wiem czy można, bo jestem zielony jeśli chodzi o te jeziora ) itp. którędy najlepiej będzie jechac, w jakie miejsce pojechac, zeby zobaczyc cos ciekawego itd. będziemy mieli na to ok 4-5h więc nie za wiele, dlatego wole się zapytac :P Przepraszam za może troche bezsensowny temat, ale nie mam stalego internetu i nie mam za duzo czasu na szukanie.

Pozdrawiam !
CinnamonGirl
Cromaniak
Re: Jeziora Plitvickie jako atrakcja podczas powrotu

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 30.07.2009 18:39

szaszor napisał(a):W sobote ok 6-7 rano wyjeżdżamy z okolicy Makarskiej i chcemy sobie umilić drogę powrotną tzn. pojechac nad plitvickie jeziora, tam sobie przez kilka godzin coś zobaczyc, wykąpać się(nie wiem czy można, bo jestem zielony jeśli chodzi o te jeziora ) itp. którędy najlepiej będzie jechac, w jakie miejsce pojechac, zeby zobaczyc cos ciekawego itd. będziemy mieli na to ok 4-5h więc nie za wiele, dlatego wole się zapytac :P Przepraszam za może troche bezsensowny temat, ale nie mam stalego internetu i nie mam za duzo czasu na szukanie.

Pozdrawiam !

nie mozna się kąpać.
Ava
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ava » 17.09.2009 11:09

pol dnia w szybkim tempie 1 dzien na spokojnie.
niestty licza sobie juz za parking za pol dnia wyszlo mi z 60 kun jak nie wiecej, kapac sie nie mozna ale mozna poplynac stateczkiem czes i ciuchcia na kolkach przejechac jak zmeczenie a tak to sporo chodzenia po kladkach bolaly mnie nogi- maluchy moga odpasc

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone