eva73 napisał(a):Witam
Po "przekopaniu" wątku uzyskałam odpowiedzi na większość nurtujących mnie pytań, pozostało jedno, mianowicie - czy któraś z tras jest bardziej atrakcyjna widokowo? Wstępnie obstawiłam trasę od wejścia 1 wariant C ( rodzina 2 + 3, dzieci 8, 9 i 13 lat). Byłabym wdzięczna za komentarz w tym temacie.
Pozdrawiam
Witam. Zwiedzałam jeziora według tej trasy: rozpoczęliśmy kolorem żółtym, potem zielony, czerwony, fioletowy, niebieski i pomarańczowy.
Jest to trasa pokrywająca się z tą, którą Ty planujesz, z tym że Ty zobaczysz jeszcze Jeziora Górne, na których ja nie byłam.
Podczas zwiedzania zastanawiało mnie to, czy osoby idące naprzeciwko nas, mają taką samą przyjemność z oglądania tego cudu natury, w którym się znaleźliśmy. Nasuwała mi się taka refleksja, że my idziemy pod prąd nurtu wody i widzimy kaskady, z których spływa woda przed sobą. Natomiast osoby, które szły z przeciwnego kierunku (a więc zaczęły zwiedzanie od wejścia Nr 2) miały ten piękny widok za plecami i aby móc się nim delektować, musiały się cały czas oglądać albo iść tyłem. Doszłam do wniosku, że zwiedzanie Jezior Dolnych koniecznie powinno się rozpoczynać od wejścia Nr 1, aby nie stracić nic z uroków tego miejsca. Według mnie wybrałaś super trasę. Jeśli masz ochotę, to zapraszam do moich relacji, w których opisałam i zobrazowałam filmikami moje wizyty na Jeziorach Plitwickich. w 2013 roku było pochmurno i czasami pokropiło, ale była bardzo dobra widoczność. Natomiast w 2014 roku była super pogoda i mieliśmy przyjemność obejrzeć tęczę u stóp wodospadu Veliki Slap.
Jeziora Plitwickie
Jeziora Plitwicki widziane trochę inaczej