Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvice...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
szp_ulka
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szp_ulka » 10.08.2007 15:23

Podoba mi się tamtejsza zieloność
Obrazek
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 11.08.2007 14:25

W tym roku jadę z rodzinką i chcemy obejrzeć w miarę najwięcej. Przyjazd rano, parking no 2. I teraz trasa podzielona na dwie części.

http://www.tzplitvice.hr/index.php?izbor=5

Wg tej mapy wyjazd wagonikami ze stacji no 2 do stacji no3. Zejście na dół. Przepłynięcie do stacji no2, obiad, odpoczynek.
Druga część trasy, ze stacji no2 do stacji no1 wagonikami. potem spacer przez jeziora do wielkiego wodospadu, potem piechotką do przystani i powrót stateczkiem do stacji no2.

Kolacja i spanko pod Plitwicami, w zarezerwowanych pokojach.
Pozdrawiam, Grzegorz. :wink:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 11.08.2007 17:29

Gdy byłem w parku robiłem taki oto zestaw (z osiemnasto-miesięcznym dzieckiem w nosidełku)

1. Start- wejście nr 2;
2. Przejazd wagonikami z ST-2 do ST-1. Zejście przez "studnie" i spacer na Veliki Slap;
3. Przejście do P-3;
4. Rejs statkiem z P-3 do P-2 a następnie z P-2 do P-1;
5. Odpoczynek, papu i lody;
6. Przejazd wagonikami z ST-2 do ST-4;
7. Przejście z St-4 do P-2 (cały czas z górki).
8. Statkiem z P-2 do P-1 i przejście do wyjścia nr 2.

Podsumowując: 2x wagonikami, 3x stateczkiem, trasa w większości z górki i po poziomie. Polecam gorąco jeśli ktoś wybiera się z małymi dziećmi.

Należy tylko uważać z maluchami przy przejściu przez "studnię" Potknięcie się nie wchodzi w rachubę bo można daleko polecieć.
Obrazek
kk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk » 13.08.2007 10:08

i ile bilet kosztowal od osoby na te trasy ktore opisaliscie? widze ze najlepiej przerwe na obiadek zrobic przy stacji nr 2? a moze nocowaliscie w okolicach plitvic? I macie jakas kwatere godna polecenia?
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 16.08.2007 13:42

kk napisał(a):i ile bilet kosztowal od osoby na te trasy ktore opisaliscie? ?

Cena biletu nie zależy od trasy. 110kn dla dorosłego, 55kn dzieci 7-18 lat, młodsze dzieci za friko (ceny obowiązują do końca października).

kk napisał(a):I macie jakas kwatere godna polecenia?

Wpisz do wyszukiwarki na forum - nocleg plitvice.
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 16.08.2007 14:25

A ja odradzam stołowanie się przy jeziorku gdzie stateczki przybijają; nie pamiętam od której to strony, pamiętam tylko że coś takiego a'la hamburger kosztowało 35 kun, a na obiadki nawet nie patrzyłem, bo nie chciałem się przestraszyć
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.08.2007 23:28

Chrobry
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chrobry » 24.08.2007 08:56

Jakie są formy płatności za bitet, gotówka Euro lub karta wchodzi w gre ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2007 09:28

Chrobry napisał(a):Jakie są formy płatności za bitet, gotówka Euro lub karta wchodzi w gre ?

Kuny lub karta. Ja nie masz kun to obok kas jest kantor
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 24.08.2007 19:49

Uwaga na "krokodyle", niektórzy je nawet w wodzie widzieli i pewnie dlatego nie można się kąpać
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2007 20:40

Hunter napisał(a):Gdy byłem w parku robiłem taki oto zestaw (z osiemnasto-miesięcznym dzieckiem w nosidełku)

1. Start- wejście nr 2;
2. Przejazd wagonikami z ST-2 do ST-1. Zejście przez "studnie" i spacer na Veliki Slap;
3. Przejście do P-3;
4. Rejs statkiem z P-3 do P-2 a następnie z P-2 do P-1;
5. Odpoczynek, papu i lody;
6. Przejazd wagonikami z ST-2 do ST-4;
7. Przejście z St-4 do P-2 (cały czas z górki).
8. Statkiem z P-2 do P-1 i przejście do wyjścia nr 2.

Podsumowując: 2x wagonikami, 3x stateczkiem, trasa w większości z górki i po poziomie. Polecam gorąco jeśli ktoś wybiera się z małymi dziećmi.

Należy tylko uważać z maluchami przy przejściu przez "studnię" Potknięcie się nie wchodzi w rachubę bo można daleko polecieć.

Witam!
Mnie w tym roku czeka na plecach przejście z "dwuipółlatkiem". Powiedz mi ile czasu potrzebowałeś na ten zestaw i czym jest ta studnia?
Pozdraviam!
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 24.08.2007 22:07

Punkty od 1 do 4 około 2,5 h;
punkt 5 1 h;
punkty od 6 do 8 3,5 h.

Studnia! Ja sam tak nazwałem to miejsce bo przewodniki nie podają nazwy. Od stacji St-1 schodzi się częściowo betonowymi, częściowo wykutymi w skale schodami. Jest to bardzo strome i kręte zejście otoczone pionowymi skałami i kończy się na drewnianej kładce wiodącej w stronę największego wodospadu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.08.2007 22:47

Dziękuję serdeczne!
Trochę już "połaziliśmy" po Chorwacji i Słowacji razem. To znaczy ja na nogach - syn na plecach :D. W tym roku kroją się Plitvickie Jeziora na początek.
Ja mam nosidło ze stelażem. Super sprawa!
Pozdraviam!
Obrazek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 31.08.2007 11:23

Mam takie pytanie/wątpliwość dotyczącą Plitvickich Jezior.
Będę tam 16 września i chodzi o to czy w tym okresie nie są one w pewien sposób mniej atrakcyjne?
Mianowicie czy w związku z ewentualnie mniejszym stanem wody w rzekach niż wiosną czy latem nie jest tak że nie wyglądają one tak pięknie jak wcześniej?
Na pewno wiele zależy też oczywiście od pogody, brak tlumów też będzie pewnie ogromną zaletą ale....
Upewnijcie mnie, że wtedy też warto jest je odwiedzić..... :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 31.08.2007 11:36

Plitvice o każdej porze roku są piękne

forum/viewtopic.php?t=13736

Zimą też
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone