Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvice...

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.07.2007 07:27

Flack napisał(a):...
Wracajc to pytania . Czy plitwice to tez wodospady i chodzenie w tlumie miedzy fanymi widokami ?...

dokładnie, szczególnie w sezonie :lol:
Brooklyn
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brooklyn » 31.07.2007 10:33

No więc po kolei, świeżo po powrocie:
W Plitvickich najlepiej udać się na parking nr 2, bo większy, i ruszyć z tamąd. Przy zakupie biletu dostaje się mapkę, ale jest kiepska, lepiej spojrzeć na trasy, które wywieszone są przy miejscu gdzie kupuje się bilety. Od wejścia przy parkingu nr 2 prowadza trasy D,E,F,G,H (o ile dobrze pamiętam), przy każda jest inna. Różnią się długością, a co za tym idzie, przy każdej jest orientacyjny czas od 2h do 8h. Mieliśmy sporo czasu więc wybrałem najdłuższą, zawiera kolejkę, statek i marsz kilkukilometrowy.
Minia_23 napisał(a):a z pieskiem mozna tam pozwiedzac?

Można, ale obowiązkowe jest prowadzanie psa na smyczy.
Flack napisał(a):A ja przy okazji spytam jak sie maja plitwice do krka ?

Byłem też tam, jednak wg mnie wodospady Krka to przy Plitvickich całe g... Byłem strasznie rozczarowany wodospadami Krka, zwłaszcza, że bilet nie jest tani. Faktycznie są podobne, chodzi się kładkami wśród masy turystów i ogląda widoki. Jednak wg mojej oceny, do Plitvickich warto, do Krka warto, jeżeli masię nadmiar czasu, z którym nie ma co zrobić, no i nie szkoda komuś kasy.
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 05.08.2007 22:02

meduza napisał(a):Irko, czy możesz mi apisać ile zajęło ci pokonanie opisanej trasy w zamieszczonym opisanej w zamieszczonym linku? bardzo i się ona spodobałą..

ja znowu bylem na wyjezdzie wiec nie mailem okazji na zagladniecie na forum

trasa zajela okolo 2 godzin
na wiecej nie pozwolila pogoda

pozdrawiam
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 05.08.2007 22:09

Brooklyn napisał(a):No więc po kolei, świeżo po powrocie:
W Plitvickich najlepiej udać się na parking nr 2, bo większy, i ruszyć z tamąd.

A ja polecam wejscie nr 1
stamtad wielki wodospad i spacer do promu przez j.Kozjak
jak bedzie czas i ochota dalej piechotka do stacji kolejki 3 lub 4 a jak nie to do dwójki i spowrotem

jesli wybierzesz wejscie nr 2 tez bedzie dobrze ale ja byłem na obydwu i wybrałem jednak pierwsze

pozdrawiam
irko
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) irko » 05.08.2007 22:11

el_guapo napisał(a):
meduza napisał(a):Czy moglibyscie mi napisać gdzie powinnam się udać w pierwszej kolejności? ten wodospad (wodospady?) są daleko od wejścia? :roll: :oops:

Polecam trasę z jezior górnych przez rejs stateczkiem po wodospad. Nie polecam natomiast samej wizyty pod wodospadem, bo w sezonie letnim przy sporych upałach i suszach z wodospadu raczej 'cieknie' niż się 'leje' - można sobie wyrobić negatywne zdanie o Plitvach, których klimat wg mnie tworzą właśnie jeziora górne.

moze racja
ja bylem w czerwcu i lalo sie niezle nie tylko z wodospadu ale i z nieba :?
Cylo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cylo » 05.08.2007 22:25

Z pieskiem można regulaminowo. Jedyny wymóg o smycz. Jeżeli chodzi o trasy to polecam trasę "H". 4 - 6 godzin chodznia, jeżdżenia i pływania. Bardzo fajna dla rodzin z dziećmi bo są urozmaicenia. Właśnie dziś ją przebyliśmy i jesteśmy pod wrażeniem. Widoki niezapomiane.
profet
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) profet » 06.08.2007 17:39

Wejście nr 1 a potem samochodzikiem elektrycznym do końca przystanek 4 na drugim przesiadka i piechotą powrót z rejsem statkiem
bart555
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bart555 » 07.08.2007 17:35

Ja równiez polecam trasę H. Jest najdłuższa, ale nie męczy. Spokojnym tempem idąc z dzieckiem można obejrzeć wszystko w jeden dzień. Dobrym rozwiązaniem jest zakup mapki turystycznej w punkcie informacyjnym. Oprócz mapy regionu i panoramicznej całego parku sa tam rozpisane dokłanie wszystkie warianty trasy w zalezności od tego czy zaczynamy przy wejściu 1 czy 2... kosztuje o ile mnie pamięc nie myli 20 kun...

Jeśli chodzi o kwestie Plitvice, a Krka to na pewno oba miejsca warte są obejrzenia. Jednak jeśli miałbym wybrac jedno to wybieram Plitvice, ponieważ oferują zdecydowanie większą - wręcz bajeczną - przejrzystość wody... ponadto trasy są lepiej oznakowane i zorganizowane...
kk
Turysta
Plitwice

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk » 09.08.2007 12:28

Mam caly dzien na zwiedzanie jezior. chce sie zatrzymac na nocleg w plitwicach, dokladnie na dwie noce moze ktos moglby mi podpowiedziec w ktorej miejscowosci najlepiej? i jakie sa ceny?
a jesli chodzi o plitwice:
Ile kosztuje bilet co jest w nim zawarte (czy rejs tez) cena biletu jest uzalezniona od dlugosci trasy? godziny otwarcia parku? jade we wrzesniu. gdzie sie zatrzymac sa jakies parkingi, ?ile za nie sie placi?
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 09.08.2007 12:39

poczytaj pierwsza i druga stronę :devil: (wcześniejsze posty )
i jeszcze tu http://www.np-plitvicka-jezera.hr/
kk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk » 09.08.2007 12:52

cena biletu jest uzalezniona od dlugosci trasy,czy jest stala???????????????
i czy w cene biletu jest np wliczony rejs itp??????????/ nie moge nic znalezc na e pytania...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2007 12:58

kk napisał(a):cena biletu jest uzalezniona od dlugosci trasy,czy jest stala???????????????
i czy w cene biletu jest np wliczony rejs itp??????????/ nie moge nic znalezc na e pytania...

Cena jest stała - płacisz za wejście a nie za ilośc przebytych kilometrów :wink:
Rejs statkiem, przejazd busem między poszczególnymi odcinkami i parking przed wejsciem do Parku - są zawarte w cenie biletu
kk
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk » 09.08.2007 13:07

Ktora trase by Pan polecal......... jesli mam caly dzien? i ktorym wejsciem?
krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 09.08.2007 13:21

tu jest cennik http://www.np-plitvicka-jezera.hr/page. ... 115&lan=en
a o trasach jest wyżej i w innych tematach.
Poszukaj trochę :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.08.2007 14:14

kk napisał(a):Ktora trase by Pan polecal......... jesli mam caly dzien? i ktorym wejsciem?

Czym się różnią wejścia Nr 1 od Nr 2 napisałem dokladnie w tym samym wątku tyle, że na stronie pierwszej :lol: :lol: :lol:
Natomiast o trasach pisałem również w tym samym wątku tyle, że dla odmiany na stronie drugiej (tam też jest link) :lol: :lol: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone