Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvice dla osób niepełnosprawnych

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dorota19
Croentuzjasta
...

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 28.06.2008 11:00

http://avr.elektroda.eu/inne/plitvice.html Nie wiem czy dobrze wkleiłam załącznik :-) W każdym razie tu ma być nasza cała relacja z podróży:-)
slav
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) slav » 29.06.2008 09:31

wszystkim "wózkowiczom" , którzy obejrzeli Plitvickie gratuluje odwagi. W sierpniu jedziemy z niepełnosprawną córką (16-latka) i nie mam zamiaru nie widzieć a tym bardziej, żeby Ona nie widziała PN. Niestety link dorota19 nie otwiera mi się i nie mogę obejrzec relacji, ale do odważnych świat należy. Lubuszanin o wszelakie wkazówki pytaj po 23 sierpnia.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.06.2008 09:42

slav napisał(a):wszystkim "wózkowiczom" , którzy obejrzeli Plitvickie gratuluje odwagi. W sierpniu jedziemy z niepełnosprawną córką (16-latka) i nie mam zamiaru nie widzieć a tym bardziej, żeby Ona nie widziała PN. Niestety link dorota19 nie otwiera mi się i nie mogę obejrzec relacji, ale do odważnych świat należy. Lubuszanin o wszelakie wkazówki pytaj po 23 sierpnia.

Mam temacik na oku ;) i powodzenia zycze ;).
dorota19
Croentuzjasta
...

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 29.06.2008 12:47

Slav... Myślę, że w sezonie z wózkiem może być naprawdę ciężko jeśli chcecie podejść pod sam Slap. Kładki na zdjęciach wyglądają dość ładnie, ale w rzeczywistości są "nie na wózek". My byliśmy też z małym dzieckiem, więc to dodatkowe utrudnienie. Nasza relacja jest też dostępna w dziale "relacje" pt. "chorwacka przygoda z wózkiem w tle". Dość łagodna wersja zwiedzenia Plitvic to: parking nr 2, zejście drogą asfaltową w dół na stateczki, przepłynięcie. Pokręcenie się i powrót. Potem kolejką do ST1, zejście na dół i chyba powrót na górę, ale ciężko, ciężko!!!!! Powodzenia!!!! I odezwijcie się po powrocie. Jesteśmy bardzo ciekawi :-) A poza tym masz już jakiś namiar na noclegi w Chorwacji z łagodnym zejściem do plaży???? Pytanie skierowane również do Lubuszanina :-)
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 29.06.2008 13:31

W tym roku mialem apartament przy samym morzu za 40 euro dzien.Nie ma lagodnego zejscia nad sama wode, bo sa schodki 4-5 stopni, ale ten szum wody cala dobe i cisza w nocy wynagrodzily mi te 4 stopnie do wody ;).Apartament na partarze z widokiem na morze dla 4 osob.Jest jeden stopien do apartamentu, ale gospodarz dorobil maly podjazd.Lazienka ma brodzik i spokojnie mozna sie wykapac.Apartament jest w Tucepi, najlepsze miejsce jakie dotad znalazlem dla siebie ;).
dorota19
Croentuzjasta
...

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 29.06.2008 13:39

Lubuszanin... bardzo Cię proszę o namiar na ten apartament, może jakieś fotki??? :) Na forum wiem, że nie bardzo można wymieniać się adresami, więc podaje prywatny namiar: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 08.06.2009 22:45

Zaton ZDECYDOWANIE przyjazny niepełnosprawnym. Łagodne zjazdy, basen z poręczami, zjazd do morza taki, że można wózkiem zjechac. Kawiarnie, restauracje łatwo dostępne dla ON. Ośrodek cud miód. Na plaży toalety dla ON. Czysto!!!
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 08.06.2009 22:48

KRKA dla ON niedostępne. Pan na kasie jak nas zobaczył to za głowe się złapał i do auta wróciliśmy :(
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 09.06.2009 08:11

Jakiś link do apartamentu w którym byłaś ;)?
madzia_slask
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia_slask » 06.04.2011 19:07

Hej ! Na początku chciałam pogratulować odwagi i wytrwałości w spełnianiu marzeń :) tak trzymać !

Moje pytanie nie dotyczy jednak stricte podróży osoby niepełnosprawnej, ale tyle jest tematów o jez.plitwickich , że nie ma sensu zakładać nowego , dlatego pozwolę sobie podpiąć się tutaj :)

Jadę z rodzicami ( wiek 65 lat) , poruszają się bez problemu po płaskim terenie, ale mama z racji choroby kręgosłupa ma problem ze zbyt intensywnym poruszaniu się po schodach, dużych stopniach itd. , no a poza tym kondycja taka raczej bardzo przeciętna.. Jaka trasa będzie najlepsza dla takich osób ? nie ukrywam, że baaaaardzo mi zależy, żeby rodzice mogli zobaczyć jaknajwięcej w parku , a właściwie to bardziej chodzi o te przynajmniej najpiękniejsze miejsca, z drugiej strony nie chce żeby się zajechali kondycyjnie bo dobrych wspomnień wtedy miec nie będą :) czyli taka wyprawa 8h raczej odpada, ale 5-6 h myślę że będzie ok. Tylko najbardziej zależy mi na informacjach o stopniach/ schodach i innych przeszkodach , czy omijając te stromsze fragmenty busikiem dużo się traci ?

Z tego co zrozumiałam park Krka jest chyba trudniejszy do przebycia dla osób mających problem z poruszaniem sie więc padło na Plitvice :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2011 21:13

madzia_slask napisał(a):Hej ! Na początku chciałam pogratulować odwagi i wytrwałości w spełnianiu marzeń :) tak trzymać !

Moje pytanie nie dotyczy jednak stricte podróży osoby niepełnosprawnej, ale tyle jest tematów o jez.plitwickich , że nie ma sensu zakładać nowego , dlatego pozwolę sobie podpiąć się tutaj :)

Jadę z rodzicami ( wiek 65 lat) , poruszają się bez problemu po płaskim terenie, ale mama z racji choroby kręgosłupa ma problem ze zbyt intensywnym poruszaniu się po schodach, dużych stopniach itd. , no a poza tym kondycja taka raczej bardzo przeciętna.. Jaka trasa będzie najlepsza dla takich osób ? nie ukrywam, że baaaaardzo mi zależy, żeby rodzice mogli zobaczyć jaknajwięcej w parku , a właściwie to bardziej chodzi o te przynajmniej najpiękniejsze miejsca, z drugiej strony nie chce żeby się zajechali kondycyjnie bo dobrych wspomnień wtedy miec nie będą :) czyli taka wyprawa 8h raczej odpada, ale 5-6 h myślę że będzie ok. Tylko najbardziej zależy mi na informacjach o stopniach/ schodach i innych przeszkodach , czy omijając te stromsze fragmenty busikiem dużo się traci ?

Z tego co zrozumiałam park Krka jest chyba trudniejszy do przebycia dla osób mających problem z poruszaniem sie więc padło na Plitvice :)

wejdź na stronę Plitvickich
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/eng/i ... &Itemid=85
i popatrz na trasy, wybierz taką która idzie z góry na dół a nie pod górę, będzie lżej. Po drugie śmiało wybierz trasę 5-6 godzin, bo te 5-6 godzin to jest naprawdę policzone bardzo wolnym tempem, i spacerujcie, nie śpieszcie się. Po trzecie, gdzieś po trasie jest spora polana z knajpami, tam zróbcie odpoczynek i posiłek. Po czwarte nie róbcie tego w lipcu albo sierpniu, gdzie upał wykańcza nawet młodych ludzi-wrzesień polecam. ja byłem z żoną i małym dzieckiem w spacerówce robiliśmy trasę H. z wejścia nr 2 (S 2) kolejka wiezie na stację nr 4 (na górę) schodzicie do wypłaszczenia, potem statek, potem z P3 do S1 trzeba kawałek podejść pod górę, a potem znów kolejką do s2. bardzo wolnym tempem, z odpoczynkami, przerwami na zdjęcia itp zajęło 6 godzin.
madzia_slask
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia_slask » 06.04.2011 21:49

Dzięki wielkie ! właśnie takie chodzenie nawet 6h ale spacerkiem z odpoczynkiem nie jest problemem, jedyne co to schody / stopnie strome.. i tu niestety nie chodzi tylko o wchodzenie, ale również schodzenie po takich stopniach jest dość ciężkie dla mamy . Czy na Waszej trasie dużo było takich trudniejszych/stromszych miejsc czy zejście jest w miarę łagodne ? Dzięki za link :)
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 06.04.2011 22:09

Moim zdaniem nie ma aż tak stromych zejśc, daliśmy radę wózkiem ;) Rodzice sobie na pewno poradzą. Częste odpoczynki, jakaś czekoladka w drodze i coś na osłonę głów. Ostatecznie częśc drogi przejedziecie się kolejką. A wrażenia niezapomniane, będą zachwyceni :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2011 22:10

madzia_slask napisał(a):Dzięki wielkie ! właśnie takie chodzenie nawet 6h ale spacerkiem z odpoczynkiem nie jest problemem, jedyne co to schody / stopnie strome.. i tu niestety nie chodzi tylko o wchodzenie, ale również schodzenie po takich stopniach jest dość ciężkie dla mamy . Czy na Waszej trasie dużo było takich trudniejszych/stromszych miejsc czy zejście jest w miarę łagodne ? Dzięki za link :)

parę stopni w dół lub w górę było, ale bez przesady, spora część tej trasy jest prawie po płaskim. wybierz trasę i pomyśl o ewentualnej trasie B,albo C, czyli zaplanuj miejsca w których można zrezygnować z dalszej części zwiedzania. bilet kupujesz na wejście a co potem robisz to twoja sprawa-czyli możesz połączyć (jeśli się da technicznie kilka tras), sprawdź przy okazji czy są bilety dla seniorów. ale myślę, że spokojnym spacerkiem zrobicie to bez problemu, po drodze są ławki(niewiele tego, ale są) obiad , toalety, aby z pogodą nie przesadzić i będzie dobrze. cześć się płynie stateczkiem, więc się siedzi i podziwia widoki. wodospady Krka są raczej trudniejsze, bo są zlokalizowane na mniejszej przestrzeni, i bardziej stromo w niektórych miejscach. Ważne jeszcze skąd do Plitvic będziecie jechać, bo może warto pomyśleć o jednym/dwóch noclegach gdzieś blisko któregoś wejścia do parku.
dorota19
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorota19 » 06.04.2011 22:12

Jeszcze mi się coś przypomniało... Jak przeanalizujesz dokładnie naszą trasę, rodzice sobie poradzą, bo z tego co pamiętam, było tylko jedno strome podejście schodami.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Plitvice dla osób niepełnosprawnych - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone