slav napisał(a):wszystkim "wózkowiczom" , którzy obejrzeli Plitvickie gratuluje odwagi. W sierpniu jedziemy z niepełnosprawną córką (16-latka) i nie mam zamiaru nie widzieć a tym bardziej, żeby Ona nie widziała PN. Niestety link dorota19 nie otwiera mi się i nie mogę obejrzec relacji, ale do odważnych świat należy. Lubuszanin o wszelakie wkazówki pytaj po 23 sierpnia.
madzia_slask napisał(a):Hej ! Na początku chciałam pogratulować odwagi i wytrwałości w spełnianiu marzeń tak trzymać !
Moje pytanie nie dotyczy jednak stricte podróży osoby niepełnosprawnej, ale tyle jest tematów o jez.plitwickich , że nie ma sensu zakładać nowego , dlatego pozwolę sobie podpiąć się tutaj
Jadę z rodzicami ( wiek 65 lat) , poruszają się bez problemu po płaskim terenie, ale mama z racji choroby kręgosłupa ma problem ze zbyt intensywnym poruszaniu się po schodach, dużych stopniach itd. , no a poza tym kondycja taka raczej bardzo przeciętna.. Jaka trasa będzie najlepsza dla takich osób ? nie ukrywam, że baaaaardzo mi zależy, żeby rodzice mogli zobaczyć jaknajwięcej w parku , a właściwie to bardziej chodzi o te przynajmniej najpiękniejsze miejsca, z drugiej strony nie chce żeby się zajechali kondycyjnie bo dobrych wspomnień wtedy miec nie będą czyli taka wyprawa 8h raczej odpada, ale 5-6 h myślę że będzie ok. Tylko najbardziej zależy mi na informacjach o stopniach/ schodach i innych przeszkodach , czy omijając te stromsze fragmenty busikiem dużo się traci ?
Z tego co zrozumiałam park Krka jest chyba trudniejszy do przebycia dla osób mających problem z poruszaniem sie więc padło na Plitvice
madzia_slask napisał(a):Dzięki wielkie ! właśnie takie chodzenie nawet 6h ale spacerkiem z odpoczynkiem nie jest problemem, jedyne co to schody / stopnie strome.. i tu niestety nie chodzi tylko o wchodzenie, ale również schodzenie po takich stopniach jest dość ciężkie dla mamy . Czy na Waszej trasie dużo było takich trudniejszych/stromszych miejsc czy zejście jest w miarę łagodne ? Dzięki za link
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne