Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plitvice 1 nocleg???

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 27.05.2010 18:49

Rok temu brałam właśnie jeden nocleg w okolicy Plitvic i nie ma z tym najmniejszego problemu. W okolicznych wsiach jest mnóstwo domów które oferują kwatery. U mnie był to drugi dom do którego podjechałam :)

Wieczorkiem natomiast poszłam na spacer i znalazłam taką perełkę w wiosce Korana (Etno Selo Korana) - tutaj noclegi można znaleźć w domu przy starym młynie czy może raczej nieczynnym starym tartaku wodnym (dom nr 34). Dla mnie było to cudowne miejsce, szum wody spadającej kaskadami, niesamowita zieleń i z dala od ruchliwej drogi. Może to coś typu "skansen" ale miejsce jest naprawdę bardzo urokliwe.

Natomiast w parku wybrałabym wejście nr 1 (ulaz No 1), właśnie ten od strony Karlovac'a - bo tutaj najbliżej jest do największego wodospadu i można w miarę szybko obejrzeć kilka atrakcji. Mi takie szybkie zwiedzanie też zajęło parę godzin, ale w sumie trudno jest tutaj oszczędzać czas. Warto czasem się zatrzymać i z góry wpatrywać się w tafle jezior aby np. dostrzec węża płynącego przez środek jeziora. Woda jest tak przejrzysta, że nawet nagranie tego węża z wysokości wyszło całkiem nieźle :P Myślę, że warto też skorzystać z rejsu stateczkiem i tutaj też można baczniej poobserwować brzeg jeziora - nam do zdjęć pozowała piękna czapla siwa. O mnóstwie ryb nawet nie wspominam. Jeśli się ktoś spieszy wrócić można autobusem z wagonikami - wybierając ostatni wagonik można doświadczyć fajnej jazdy na zakrętach :P I jeszcze proponuję zejść do groty skalnej. To tak pokrótce. Ja po takim szybkim zwiedzaniu stwierdziłam, że będę chciała jeszcze raz tu kiedyś przyjechać i przejść inne ścieżki.
Rejs statkiem i transport unimogami są wliczone w koszty biletu. Ponadto w parku jest liczna obsługa, którą zawsze można spytać np. którym autobusem dotrzeć do określonego wejścia. Jeśli dzień będzie upalny (a na pewno będzie) trzeba zabrać do plecaka coś do picia. W parku jest też dość duża wilgotność powietrza, więc lepiej jest ubrać coś z naturalnych materiałów bez sztucznych włókiem, bo jest takie uczucie sauny od parującej wody.

Z takich innych spostrzeżeń na minus zachowanie dzieciaków, które czasem ku przyzwoleniu rodziców traktują park jak prywatny folwark biegając np. po ławkach. Niestety często są to polskie dzieci..... pozwoliłam sobie jednemu zwrócić uwagę i odprowadziły mnie tylko zdziwione spojrzenia...

Do parku prowadzą też wejścia nie biletowane, ale być może o tym nie powinnam pisać. W każdym razie z ulgą mogę przyznać, że w tym miejscu stały samochody z miejscowymi rejestracjami, których właściciele przywozili swoich gości na teren parku. Ci "przemyceni" goście, których widocznie nie stać było na bilet bo ironizując nie chce mi się wierzyć, że chcieli postąpić jak złodzieje i oszuści, mówili w "żechocących" językach kraju miłości a inni w twardym języku z kraju naszych zachodnich sąsiadów. :twisted:
No cóż trzeba tylko współczuć że w Europie Zach. panuje taki kryzys, że do parku narodowego muszą wchodzić tylnym wejściem... Ale to było tak na marginesie.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 27.05.2010 19:23

Jeśli chodzi o Mukinje, to jest za wejściem do parku w kierunku południowym. Charakterystyczne jest oznakowanie wyciągu narciarskiego w tej miejscowości, który widać z drogi. Jeśli chodzi o Koranę, to faktycznie jadąc od Karlovca jedna z fajniejszych miejscowości- byłem tam w czasie pierwszego wyjazdu do Cro. mieszkaliśmy w drewnianym domku koło młyna. Gospodarz bardzo miły. Rzeka Korana która tutaj właśnie płynie również tworzy małe kaskady - a więc doskonały przedsmak parku (no i ta krystalicznie czysta, głęboka miejscami woda). Miejscowość Korana to było wtedy zaledwie kilka domów. Gospodarz nazywa się Mirko Luketic innych namiarów na niego niestety nie posiadam.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 28.05.2010 08:47

Meeg Leszek bardzo dziękuję za wszelkie info :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 28.05.2010 08:53

Jeszcze jedno małe pytanko. Czy w Parku niema przeciwwskazań na to aby poruszać się wózkiem z 15 miesięcznym brzdącem? Chodzi mi o ewentualne skorzystanie z busika, stateczku i stromizn terenu. Wiem ze są tam trasy i kładki po których tylko można się poruszać. Czysą wysokie i długie schody również?
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.05.2010 11:13

A może Karlovac? Zwłaszcza dla osób ze zwierzętami! Nocowałam, polecam :) Koty zadowolone hehe i za darmoszkę nawet...

zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć link
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 28.05.2010 17:51

My też planujemy ponownie zobaczyć ten piękny park i zatrzymać sie w pobliżu na 2 noce.

Ile mniej więcej kosztuje nocleg (kwatera prywatna) w okolicach Plitvic?
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 28.05.2010 19:04

krakuscity napisał(a):My też planujemy ponownie zobaczyć ten piękny park i zatrzymać sie w pobliżu na 2 noce.

Ile mniej więcej kosztuje nocleg (kwatera prywatna) w okolicach Plitvic?

My płaciliśmy 120 kn od osoby/noc (2 noclegi) w tym poczęstunek śliwowicą i grillowanym mięskiem prosto z Bihaca.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.05.2010 21:38

A w motelu Roganac ze śniadaniem 180 kun od łebka w pokoju dwuosobowym.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 28.05.2010 21:40

A w motelu Roganac ze śniadaniem 180 kun od łebka w pokoju dwuosobowym.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 29.05.2010 08:46

Nie Karlovac odpada park odwiedzimy dopiero wracając z wakacji czyli jadąc z kierunku południa
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 31.05.2010 09:15

consett0805 napisał(a):Jeszcze jedno małe pytanko. Czy w Parku niema przeciwwskazań na to aby poruszać się wózkiem z 15 miesięcznym brzdącem? Chodzi mi o ewentualne skorzystanie z busika, stateczku i stromizn terenu. Wiem ze są tam trasy i kładki po których tylko można się poruszać. Czysą wysokie i długie schody również?

Przeciwwskazań raczej nie ma, ale.... Już na początku po wejściu na teren parku "bramką" nr 1 powita was zejście w dół i częste schodki lub stopnie. W sumie w całym parku są i płaskie trasy ale te schodki są nawet na tych płaskich - bo za każdym razem gdzieś trzeba podejść albo zejść. Turyści z dziećmi w wózkach są i jakoś sobie radzili, ale powiem szczerze, że podziwiałam ich, bo nawet jazda wózkiem po tzw."płaskim" biorąc pod uwagę, że płaskie to często pomost z belek, do łatwych nie należy. Może biorąc pod uwagę wariant z wózkiem należy zastanowić się nad innym wejściem do parku aby od razu się nie męczyć. A może lepiej jakieś nosidełko zabrać?

A odnośnie tego noclegu wieczorem dam namiar na Korane bo znalazłam wczoraj wizytówkę.
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 31.05.2010 10:01

:D poczekam.
eniii
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eniii » 01.06.2010 12:37

ja też chętnie skorzystam z polecenia tego noclegu w Koranie - planujemy jeden nocleg właśnie na zwiedzanie Plitvic :D
consett0805
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) consett0805 » 01.06.2010 15:57

MEEG!!! Puk Puk...!!!
jasio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jasio » 01.06.2010 16:59

meeg napisał(a):Do parku prowadzą też wejścia nie biletowane, ale być może o tym nie powinnam pisać. W każdym razie z ulgą mogę przyznać, że w tym miejscu stały samochody z miejscowymi rejestracjami, których właściciele przywozili swoich gości na teren parku.
Darmo wejść to nie problem tylko uwaga na " KANARÓW " :D
Jak byłem 5 lat temu to po zakupie biletu poszliśmy na przystanek wywieźli nas na górę i nikt biletów nie sprawdzał dopiero przy wsiadaniu na stateczki było proszę bileciki ... :D
Acha byli tacy co szli pod prąd to prawdopodobni gapowicze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje

Plitvice 1 nocleg??? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone