Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

PŁetwy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robi
Croentuzjasta
PŁetwy

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 05.08.2005 06:56

Może jakiś płetwonurek podpowie mi jak dobrac płetwy dla 13-nastolatki.
Pływa dobrze, rośnie jeszcze bardziej :) Wyczytałem, że powinny byc kaloszowe a nie paskowe. Czy są takie które "rosną" razem z dzidziulem, czy to na 1 sezon (mysle o czyms takim jak powiekszane buty w rolkach). Chece je kupic na miejscu w cro. Poprzednio kupowałem tam maski rurki i są świetne.
Pomóżcie
toudee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) toudee » 05.08.2005 07:04

Generalnie mówi się, że płetwy kaloszowe czyli wkładane na bosą stopę są do pływania rekreacyjnego w ABC ew. na basen. paskowe do sprzętu - wymagają kupna butów.
Różnica między nimi jest taka, że kaloszówki są bardziej miękkie i łatwiej w nich się pływa. Chociaż musze przyznać, że widziałem nurków używających kaloszówek - "twardziele" :lol:
Płetwy paskowe mają tzw. "lepsze kopnięcie" - w końcu pod wodą trzeba dodatkowo pokonywać opór jaki w wodzie stawia sprzęt który płetwonurek ma na sobie.
Szczerze mówiąc nie widziałem płetw "regulowanych" więc chyba pozostanie ci kupno kaloszówek i ich wymiana gdy córcia zyska następne kilka centymetrów.
Niezależnie od tego które płetwy będą kupowane należy je przymierzyć - i to by było na tyle.
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 05.08.2005 07:26

Dziekuje :!: :!: :!:
Pozdrawiam
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 05.08.2005 08:34

Pamiętaj tylko, żeby nie kupować rozmiaru "na zaś", bo jak kupisz o numer większe, to płetwy będą spadać lub będzie się w nich niewygodnie pływać. Jak kupowałem swoje płetwy w sklepie dla nurków, to mi przymierzano różne płetwy - płetwa ma się trzymać na nodze. Jestem bardzo zadowolony z zakupu. Oczywiście, że drożej niż w supermarkecie, ale warto.
Archangel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Archangel » 05.08.2005 15:22

przyłaczę się z zapytaniem o płetwy? może ktoś wie jakie są ceny takich rekreacyjnych płetw w Chorwacji może są tańsze niż u nas?
RMX
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) RMX » 05.08.2005 20:30

u nas na pewno wychodzi taniej!!! zdzieraja tam na tym strasznie
Jacunio
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacunio » 06.08.2005 15:59

RMX napisał(a):u nas na pewno wychodzi taniej!!! zdzieraja tam na tym strasznie

Otóż nie - przynajmniej jeśli chodzi o te rekreacyjne.
Ja kupiłem płetwy za chyba 90 PLN w Makro - włoskie, Mares a w tym roku oglądałem płetwy w supermarketach w cro i były tańsze (nie pamiętam tej chorwackiej ceny, ale pamiętam, że były tańsze i to zdecydowanie).
Jest też większy wybór masek, rurek itp., co nie powinno dziwić, bo tego typu sprzęt ma tam zdecydowanie większą rację bytu... :lol:

PozdraV
J.
korkonka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) korkonka » 07.08.2005 20:38

2 lata temu gdy postanowiłam sobie zakupić płetwy, a miałam wtedy rozm.37 nie przykładałam zbytniej uwagi do firmy, kupiłam rozm. 36-37 średnio znanej włoskiej firmy naiwnie wierząc, że starczą mi przynajmniej na 1 ten sezon.W Chorwacji jednak okazało się, że niedość że płetwyprzy ruchach pod wodą ocierają w połowie stopy skórę, to po krótkim czasie plastikowa część płetwy przetarła i przerwała tę gumową. Nie muszę mówić, że do końca wyjazdu pływałam w płetwach siostry, ale i w kolejne lato musiałam nabyć nowy sprzęcik.Tamte wakację przepływałam w jednoczęściowych płetwach amerykańskiej produkcji, ale juz w tym roku okazały sie zamałe.Zainwestowałam więc w piękne Mares'y treningowe rozm.38-40 za 140zl i jestem z nich dumna. Kupującym więc pierwszy raz nie polecam oszczędzać na płetwach i jeżeli nadal rośnie wam stopa myślcie o rozmiarze z wyobraznią. :roll:
BorsukWro
Globtroter
Mares

Nieprzeczytany postnapisał(a) BorsukWro » 16.08.2005 15:58

Maresami zawalony był każdy stragan w każdym mieście który w zeszły tydzień zwiedziliśmy :
Z cen zapamietalem
125Kn w Dubrovniku
130Kn w Rogoznicy

p.s. Ja zaopatrzyłem się w zestaw Caraibe Kit w Decathlonie - 74PLN płetwy maska rurka. Rurka nieco ciekła, a płetwy były całkiem OK...
A widoki pod wodą... Bezcenne...
Szkoda że nie miałem apratu do podwodnych fot :(
Pinia_Pinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pinia_Pinia » 16.08.2005 18:57

A my kupilismy jeden cały zestaw ABC marki Go SPORT w zeszłym roku w GO SPORT (rzecz jasna) w promocyjnej (to promocja jest co rok w czerwcu) za 59 zł ( normalna cena 129 ) i mój luby sporo sie napływał w zeszłym roku w nim i był Bardzo zadowolony i w tym roku ja dokupiłam sobie zestawik (w czerwcu w tej samej promocji) . Płetwy naprawdę dorze sie spisały, tak samo maska i rurka ( rurka średnia bo bez tego mechanizmu co wylatuje sam woda ;) )

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone