marc-jana napisał(a):jedziemy na Plejsac
Bocian napisał(a):marc-jana napisał(a):jedziemy na Plejsac
Witaj. Nie to, żebym się czepiał, ale warto na początku wiedzieć jak nazywa się półwysep na który chcecie jechać. To Pelješac. Jeżdżę tam od 2003 roku. Chorwaci lubią jak ktoś stara się posługiwać ich językiem i zna nazwy miejsc w których bywa...
Tak jak pisze mkm, dla mnie Pelješac zaczyna się od Potomje, choć wiele osób będzie polecało Žuljanę czy Drače. I tez nie będziecie zawiedzeni. Warto zjechać za tunel albo od strony Mokalo do Podobuce. Pamietaj, że im dalej od Stonu a bliżej Lovište, będziecie mieli więcej do przejechania w przypadku zwiedzania choćby Trsteno czy Dubrovnika. Chyba, że wam na tym nie zależy.
Pozdrav.
Bosm@n napisał(a):Bocian, znasz miejscowość Podobuce? mkm, Ciebie oczywiście jako znawcę tematu proszę także o informację
Jestem tam już "prawie jedną nogą" ale dzieci pytają czy są tam lody (takie prawdziwe chorwackie) i jakaś pizza i spagetii... sklepu podobno nie ma ale tatuś oczywiście będzie jeździł po pieczywo (będę jeździeł) - na forum niestety nie wyczytałem nic o gastronimii w Podobuce.
KrzychuZiom napisał(a):Witam , także zastanawiam się nad wypadem do Orebic-ia , mamy jeszcze opcje Makarska lub Hvar , napiszcie czy najlepiej Orebic czy inna miejscowość ? jedziemy w 2 pary , wiek ok 24 lata , a więc fajnie by było żeby wieczorami coś się działo miasteczko , kafejki itp , i gdzie najlepsze plaże (bez masówek) bardzo dziękuje za info
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne