Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plażowanie i zwiedzanie - trzytygodniowa dawka Chorwacji

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dolar76
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dolar76 » 26.02.2013 20:50

Jesli można to i ja się dosiadam i czytelników wszystkich pozdrawiam. ;0)
Biełka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biełka » 26.02.2013 21:51

Przyszłam na ciąg dalszy z radością :)
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 26.02.2013 22:48

Jaren, dolar76 - pozdrawiam Was i ja :)
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 26.02.2013 23:09

Po Krka odpoczywaliśmy długo, całe ... trzy dni. Czwartego dnia - mówię "dość". Jedziemy poplażować gdzie
indziej! Ponieważ była to niedziela, jakaś poważniejsze zwiedzanie nie wchodziło w grę (no bo może być
tłoczno, a tego nie lubimy :wink: ) Rzut oka do przewodnika - może Pag ? Taka wyspa-niewyspa - zaproponowałem rodzince.
- Jak to wyspa-niewyspa ?
- Zasadniczo i pobieżnie to wyspa, ale da się tam dojechać autem (bez pomocy promu), czyli niewyspa :wink:
(najbardziej właśnie o ten Paški most mi chodziło, ale to tak miedzy nami)
Droga, początkowo góra-dół na zielono...

164.jpg

...im bliżej Pagu tym bardziej jałowo...

163.jpg

165.jpg

177.jpg

a nawet pustynnie

168.jpg

171.jpg

ale sam most - popatrzcie sami :!:

189.jpg

173.jpg

174.jpg

167.jpg

poniżej mostu, na cyplu - ruiny, które sobie dokładnie obejrzeliśmy

172.jpg

190.jpg

176.jpg

175.jpg

Most miał jeszcze jedną, ciekawą właściwość. Potrafił sprawić, że byłem...

170.jpg

albo nie byłem (i to bez zadawania poważnych, egzystencjalnych pytań :wink: )

169.jpg

Mimo dość wczesnej pory, robiło się coraz bardziej gorąco, pora więc było ruszać dalej.
W końcu trafiliśmy do miasta Pag na wyspie Pag co od razu rzucało się w oczy

180.jpg

Byliśmy tu...
178.jpg

179.jpg

192.jpg

193.jpg

...i ówdzie...

181.jpg

182.jpg

183.jpg

184.jpg

...po czym przyszła pora na obiecane plażowanie i kąpiel. Udało nam się znaleźć plażę miejską, lecz tam ruch, gwar,
blask dookoła - czyli coś, czego jeśli się tylko do - unikamy. Wracamy do auta, wyznaczam na AutoMapie
punkt, gdzie kończy sie droga (taka w miarę blisko morza) i ruszamy. Jak się okazało, pomysł wcale nie był zły.
Dzięki temu, po przejściu na przełaj niewiele ponad stu metrów...

194.jpg

...docieramy na prawie dziką plażę.

185.jpg

187.jpg

gdzie jedni z "duma" prezentowali swoje znaleziska

195.jpg

a "poważny" (oczywiscie w swoim mniemaniu :wink: ) czternastolatek zajmuje się budową...

191.jpg

186.jpg

miejsca do chłodzenia naszej wody mineralnej :D

188.jpg

Wycieczkę na Pag podsumowała (z każdym dniem coraz bardziej) piegowata Żoneczka:
- Przyjechać, obejrzeć, zjeść lody i już. Ale urlopować się - raczej nie, za mało zieleni i cienia
(wszystkich pagomaniaków z góry prosimy o wyrozumiałość :) ).
cdn
Ostatnio edytowano 23.08.2018 17:03 przez nlock, łącznie edytowano 2 razy
etush
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) etush » 27.02.2013 11:00

pozwól, że i ja rozjaśnię swoje pochmurne dni przy twojej relacji..
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 27.02.2013 11:25

etush napisał(a):pozwól, że i ja rozjaśnię swoje pochmurne dni przy twojej relacji..

Ależ oczywiście, witam i zapraszam serdecznie :D
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 27.02.2013 13:03

nlock napisał(a):
Wycieczkę na Pag podsumowała (z każdym dniem coraz bardziej) piegowata Żoneczka:
- Przyjechać, obejrzeć, zjeść lody i już. Ale urlopować się - raczej nie, za mało zieleni i cienia
(wszystkich pagomaniaków z góry prosimy o wyrozumiałość :) ).
cdn :papa:

Ja się zgadzam... bo nie podoba mi się ten Pag i już... :oops: przepraszam również Pagomaniaków... starałam się, naprawdę, ale... no... nie iskrzy... :?
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 27.02.2013 13:14

Magda O. - cześć :D
Magda O. napisał(a):
Ja się zgadzam... bo nie podoba mi się ten Pag i już... :oops: przepraszam również Pagomaniaków... starałam się, naprawdę, ale... no... nie iskrzy... :?

Obowiązku przecież nie mamy :idea:
Ale mam też świadomość, że nasza wycieczka była dość powierzchowna i przy bliższym poznaniu Pag mógłby zyskać. Ale to w dalszej kolejności. Chorwacja przecież duża jest i zapewne sporo w niej miejsc, gdzie zaiskrzy, a nawet zabłyśnie :)
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 27.02.2013 16:27

nlock napisał(a): Chorwacja przecież duża jest

Jeśli chodzi o ścisłość to Cro jest mała, ale jednocześnie Wielka :lol:
I tego się trzymajmy :)
h2so44
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) h2so44 » 27.02.2013 17:07

relacja super....
Najbardziej jednak zastanawia mnie jedno.. Jak w 4 osoby zapakowaliście się do ów Agili 8O ??? (bez obrazy dla autka) Jaki tam motor siedzi?? Czy tak odległa podróż nie staje się utrapieniem po przejechaniu kilkuset kilometrów??
Ja martwię się czy w 3 osoby zapakujemy się do focusa.
pozdrawiam
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 27.02.2013 22:44

h2so44 - witaj :)

h2so44 napisał(a):relacja super....

Dzięki wielkie :D
h2so44 napisał(a):Najbardziej jednak zastanawia mnie jedno.. Jak w 4 osoby zapakowaliście się do ów Agili 8O ??? (bez obrazy dla autka) Jaki tam motor siedzi?? Czy tak odległa podróż nie staje się utrapieniem po przejechaniu kilkuset kilometrów??
Ja martwię się czy w 3 osoby zapakujemy się do focusa.
pozdrawiam

I'am the master of the pakowanie :wink:

A tak bardziej poważnie: Trzeba się było zapakować, to się zapakowaliśmy.
Jak mogłeś zauważyć, dzieci zbyt "puszyste" nie są, więc między nimi mniejsza walizka jako podłokietnik :)
Mamy tez nieco wprawy (sporo jeździmy), wiemy więc co jest na pewno potrzebne, a co można sobie darować.
Dodatkowo, Agila ma bagażnik co się zowie (całe 240-250 litrów :)), więc wchodzi tam duża waliza, lodówka turystyczna, laptop, ponton, kilka drobiazgów, no i najważniejsze: kapelusz i kuferek na kosmetyki Żoneczki :oczko_usmiech:
Motor potęga :) 1,2litra/75 KM, ale bardzo lubimy to autko, a ono zawsze do tej pory (odpukać :!: ) nas zawiozło i przywiozło (ciekawe, ile w tym zasługi mojego mechanika :?: )

Fokusem ? spoko dacie radę, generalnie wszystko zależy od nastawienia, ale przecież będziecie jechać na wakacje do CRO :!:
Pozdrav
signum
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) signum » 27.02.2013 22:54

Pag.... jedyny w swoim rodzaju... księżycowy krajobraz 8O , coś w sobie jednak ma :)
martos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martos » 27.02.2013 23:17

Nie do końca tak pustynnie na tym Pagu ;) wybraliście tą "mniej ładną" połówkę :)

Obrazek

Choć rozumiem, że nie każdemu może się to podobać :)
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 27.02.2013 23:30

martos - miło Cię widzieć :)

martos napisał(a):Nie do końca tak pustynnie na tym Pagu ;) wybraliście tą "mniej ładną" połówkę :)

To nie był nasz ostatni wyjazd do Cro (mamy nadzieję), więc wszystko przed nami, "ładniejsza" połówka Pagu też :D
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 27.02.2013 23:37

Skoro już obejrzeliśmy Krka, z czystym sumieniem można było wybrać się nad Plitvickie Jeziora. Do przejechania był spory kawałek drogi (nieautostradowo ponad 150 km), więc tradycyjnie trzeba było nie tylko iść wcześniej spać, ale także dość wcześnie wstać (co moje śpioszki przyjęły z ciężkim sercem :D). Skoro wieczorem wszystko zostało przygotowane, rankiem wystarczyło kawowo-yerbowe pół godzinki i można było ruszać. Jednak ledwo ruszyliśmy (po niecałych 40 km) już trzeba było się zatrzymać.
Powód postoju był dosyc spory - miał 315 metrów długości i nie można go było tak po prostu...przejechać :wink:
(o tym obiekcie jeszcze w tej relacji usłyszycie)

197.jpg

196.jpg

198.jpg

199.jpg

200.jpg

201.jpg

202.jpg

A potem rozpoczęła sie autkowa "wspinaczka" pod górę. Jak tylko znalazłem "przydrożny punkt widokowy" zatrzymaliśmy się, aby popatrzeć w dół (Połowica miała całkowite zaufanie do mnie i Agili, a zamiast widoków wolała... objęcia Morfeusza :) )

206.jpg

205.jpg

204.jpg

Potem było już łatwiej (bo z górki :wink: )...

207.jpg

208.jpg

...kawa w przydrożnym bistro (trzeba było przecież jakoś obudzić to moje Szczęście) i wreszcie Plitvice

209.jpg

Trasę wybraliśmy sobie wcześniej (wariant C z modyfikacjami), czyli tak mniej więcej po równo: pieszo, stateczkiem i pociągiem (drogowym :)). O Parku w zasadzie nie ma się co rozpisywać, skoro zdjęcia mówią same za siebie.

212.jpg

213.jpg

214.jpg

215.jpg

216.jpg

218.jpg

219.jpg

220.jpg

221.jpg

222.jpg

223.jpg

225.jpg

226.jpg

227.jpg

228.jpg

229.jpg

230.jpg

231.jpg

Pierwsza część trasy poza nami, doszliśmy do przystani, pora na stateczek

232.jpg

233.jpg

234.jpg

Bardzo dokładnie spetryfikowane drzewo :!: Czyżby mieli tutaj zajęcia praktyczne uczniowie Hogwartu :?:

235.jpg

236.jpg

237.jpg

238.jpg

239.jpg

240.jpg

241.jpg

W Parku żyje (ponoć) ponad 160 gatunków ptaków. Nam (oczywiście oprócz kaczek na jeziorach) udało się zobaczyć tylko tego jednego i do tego małego :) Ćwirek zrekompensował mały rozmiar z nawiązką mega ruchliwością (wrodzone ADHD). Robię mu zdjęcie - jest, patrzę na podgląd - nie ma. I tak kilka razy. W końcu jednak się udało :wink:

242.jpg

243.jpg

W pewnym momencie młody człowiek nieco się wysforował i chciał ukryć wśród zieleni. Jednak nie oszukał czujnego oka mojego aparatu :wink:

244.jpg

245.jpg

246.jpg

Jedyna łyżka dziegciu w całej beczce miodu NP Plitvicka Jezera: pociąg drogowy :!: a właściwie kompletny brak w nim wentylacji (o klimie nie wspomnę)

247.jpg

Jeszcze ostatni rzut obiektywem i pora do domu. Jednak coś mi mówi, że jeszcze tu wrócimy :D

248.jpg

249.jpg

cdn
Ostatnio edytowano 24.08.2018 18:05 przez nlock, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Plażowanie i zwiedzanie - trzytygodniowa dawka Chorwacji - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone