mirko napisał(a):Uwaga
W Słowenii wolno plazować tylko na siedzaco, bo plazowanie na lezonco nogy sa juz w Chorwacji
Niśka napisał(a):Hej, mam pytanko dotyczące plaż w Słowenii: czy ktoś widział, był i poleca? Jeśli tak, to jakie miejscowości? Dajcie znać, bo się zastanawiam czy nie spędzić tam tegorocznych wakacji
madzia_slask napisał(a):W zeszłym roku zwiedziłam sporą część Słowenii. Przepiękny kraj , zakochałam się w nim totalnie i w ludziach i w miejscach.. ale.. dla mnie to kraj niekoniecznie do odpoczynku nad morzem.
Co warto zobaczyć:
GÓRY:
Alpy Julijskie.. i do górskich przechadzek i do totalnego odpoczynku:
-> miejscowość Bled - bardzo turystyczna ale trzeba przyznać, ze ślicznie położona, a woda czyściutka i dużo atrakcji.
-> Jez. Bohnij i okolice niewiele dalej - również piękne. Generalnie w tej okolicy można znaleźć dużo miejsc naturalnych , wodospady, jeziora , góry, ale także komercyjnych - dla każdego coś miłego. Woda może i zimna ale bardzo czysta i to otoczenie górami..
-> Bovec - wymarzone miejsce na sporty takie jak rafting, canyoing itd .
-> legarska Dolina - troszkę z innej strony Alp, ale również warto, piękna, zielona , a na końcu doliny 90m wodospad
MIASTA:
Moje subiektywne odczucia: miasta bardzo czyste i zadbane, odremontowane kamieniczki, każda inna , a to wszystko tworzy swój niepowtarzalny klimat.
Ljubljana - na środku Słoweni więc chcąc nie chcąc się obok niej przejeżdża jadąc nad morze i grzechem jest jej nie zwiedzić. Sama starówka niewiellka jak na stolicę kraju ale ma swój klimat, dla mnie przepiękna.
Maribor - małe miasteczko( tzn. drugie co do wielkości miasto Słoweni:P ), ja akurat tam byłam przez miesiąc i jestem w nim zakochana, ale nie wszystkim jest po drodze. Leży nad Drawą , w pasmie gór Pohorje, w mieście najstarsza na świecie winorośl i piwnice winne - wino pyszne i niedrogie.
Ptuj - jedno z najstarszych miast Słowenii, znane, blisko Mariboru, starówka ma klimat ale mnie jakoś nie zachwyciło.. chyba spodziewałam się czegoś więcej.
DALEJ NA POŁUDNIE:
Skocjanskie jaskinie - pomiędzy Ljubljaną a miejscowościami nadmorskimi, blisko autostrady - wstęp drogi, ale miejsce przepiękne ! na liście UNESCO, zwiedzanie trwa jakieś 2h.
Postojna- osobiście nie byłam, ponoć piękna ale też bardziej komercyjna niż Skocjanskie
MORZE:
Byłam w Portoroż i Piranie. Pierwszy z nich - totalny kurort, hotele i sztucznie piaszczyste płatne plaże hotelowe, ale to zależy kto co lubi, na pewno jest tam duży wybór knajpek i restauracji jednak same widoki mnie nie powaliły na kolana..
Piran- dla mnie przepiękny, choć byłam tam o 6 rano wiec może dlatego wydawał mi się tak spokojny? Nie mniej jednak małe miasteczko ,w którym mam wrażenie od setek lat nic sie nie zmieniło Położone na cypelku z charakterystyczną wieżyczką, wąskie uliczki, ładne budynki, kilka miejsc wartych zwiedzenia, piękny widok z tarasu głównego i kościoła. Wzdłuż brzegu promenada , niestety plaże betonowe i zejście po schodkach do wody, w wodzie kamienie.. no i to jest minus Słoweni. Choć gdzieś tam dojrzałam fragment dzikiej plaży, co niestety trudno znaleźć w Portoroż.
Z morza słoweńskiego blisko jest do Triestu, jakieś 20km , miasto włoskie choć podobno najmniej włoskie ze wszystkich warto zobaczyć:)
DODATKI:
Słowenia jest dość drogim krajem.. właściwie wszystko chyba jest drogie oprócz piwa Lasko
Plaże - w większości płatne
Autostrady - połączenia z Ljubljany w kierunku morza, gór i Mariboru winiety jakieś 70zł/tydzień
Słoweńcy - jak dla mnie super
Rafting - ok. 40 euro
Jeśli ktoś się wybiera czy to w drodze do Chorwacji czy oddzielnie to chętnie odpowiem na wszystkie pytania.
Powrót do Słowenia - Slovenija