Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plaże w Rovinji

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lisek
Globtroter
Plaże w Rovinji

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek » 15.06.2009 21:58

W tym roku wyjeżdżamy do Rovinji, 4 dorosłe osoby + 4 dzieci w wieku od 4,5 do 7,5 roku. Niestety nie udało mi się znaleźć dobrych i kompletnych informacji o plażach w tej miejscowości lub są to wiadomości fragmentaryczne w wielu wątkach. Interesują mnie plaże jak najmniej kamieniste i oby jak najdłużej była płycizna. Po zeszłorocznym pobycie w Loparze będzie pewnie i tak ciężko znaleźć coś fajnego ale bardzo proszę o opisy plaż wszelakich. 8) Opisujcie też te plaże które mnie nie interesują ale innym może się przydadzą. Mile widziane zdjęcia. Z góry dziękuję wszystkim pomocnym cromaniakom :D
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 16.06.2009 09:33

lisek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek » 18.06.2009 10:08

Podnoszę temat do góry bo bardzo słaby odzew a wyjazd zbliża się wielkimi krokami. Proszę o opisy z własnego doświadczenia plaż w Rovinji, bardzo chętnie z nazwami tych plaż.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.06.2009 10:37

W linku podanym przez mirko są nazwy, opisy i zdjęcia :D

Nie licz w Rovinj na takie plaże jak Loparze :wink:

Plaże na Istrii (i w okolicach Rovinj) są żwirowe, skaliste, betonowe.

Kilka zdjęć na jest TU
Krzyżak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzyżak » 21.06.2009 22:59

Witam,

Byłem w Rovinj w ub. roku.
I tak jak wyżej napisano - dominują plaże kamieniste i skaliste.

W sumie niewiele plażowaliśmy, raczej zwiedzaliśmy. Ale bodajże 3-krotnie wybraliśmy się do ośrodka Villas Rubin.

Ośrodek jak ośrodek, przypomina trochę ośrodek nad jeziorem. Są wydzielone odcinki plaż nieco zagospodarowanych, tj. jakby dno wyłożone bardziej płaskimi, dużymi kamieniami (a'la nasze "kocie łby"). Tak więc buty do kąpieli - niezbędne!
Przez stosunkowo długi czas jest w miarę płytko.

Ponadto na terenie tego ośrodka można korzystać z basenu (jest brodzik).

Wstęp do ośrodka jest bezpłatny, ale trzeba dojechać samochodem (zależy w jakiej części Rovinj będziesz mieszkał - Villas Rubin jest chyba na południe od Rovinj - 3-4 km)

Jeśli podałbyś swojego mejla to postaram odgrzebać coś z fotek.

A Rovinj jest piękny..., naprawdę polecam :wink:

Pozdrawiam
lisek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek » 08.07.2009 18:01

Witam wszystkich, ponieważ z forum jakoś ciężko było mi dowidzieć się coś o plażach (może nie takich odpowiedzi oczekiwałam) to sama odpowiem, żeby osoby które tu się wybierają skorzystały. Aktualnie jestem w Rovinj już drugi tydzień. Sprawa wygląda następująco. Mieszkamy na osiedlu centener. Przyjechaliśmy w dwie rodziny czworo dzieci w wieku do 4 do 7 lat. Dzieci plażami nie są zachwycone bo nie chcą chodzić w butach a morze w tym roku dosyć chłodne o tej porze, przez dwa dni był jeszcze straszliwy wiatr. Znaleźliśmy kawałek zatoczki przy campie polari z grubszym piaskiem na dnie (to był szok jak to zobaczyłam, nie jest to żaden żwirek). Zejście po "schodkach" trzeba uważać bo w wodzie są głazy gdzieniegdzie. Dla naszych wybrednych dzieci jest to najlepsze miejsce. Największy plus tego miejsca to sam camp - basen za darmo chociaż pisze, że dla gości tylko za darmo ale nikt tego nie sprawdza. Jest duży brodzik dla dzieci i kilka innych atrakcji dla nich, wokoło place zabaw i sklep Konzum. Kilkaset metrów dalej jest plaża przy Willa Rubin z fajnym basenem ze słoną wodą (basen odkryty), brodzik jest głębszy ale dla dzieci trochę przy zimno bo woda na bieżąco wymieniana jest z morza. Duży plus plaż jest taki, że można rozłożyć się pod drzewami nad samym brzegiem morza i skwar nie straszny zwłaszcza dla dzieci. Jeszcze wybieramy się w inne okolice może znajdziemy coś interesującego. Najdalej wybraliśmy się do Punta Montauro, czyli kilka kilometrów plaż spenetrowane. A swoją drogą dziwne wrażenie udzielać się na forum stąd.

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone