Polecam również PAG.
napisał(a) encomp » 21.02.2011 09:52
Pokazane na zdjęciach plaże Sv Duch, Sv Marija, Konjsko są przepiękne. Szczególnie fajnie jest na plaży Sv Marija po prawej stronie jest skałka z której można bezpiecznie skakać do wody - masz od razu 3 metry. Niestety moje dziecko w ub. roku poślizgnęło się tam stojąc na kamieniu i przy wpadaniu do wody rozcięło sobie udo na ok. 15 cm, musiała mieć zszytą nogę - szpital w Zadarze. Mówię to, żeby przede wszystkim uczulić na buty do wody - tylko gruby neopren z gumową podeszwą, żadne plastikowe buciki sprzedawane pod marką własną w marketach sportowych.
Wracając do plaż na Pag-u - są zachwycające. Jedziemy znowu w lipcu na Pag - to miejsce mnie powala. Jedna część wyspy księzycowa - skałki porośnięte ziołami, z drugiej strony (Simuni, Mandre, Metajna, Lun, Rucica) - stare gaje oliwne, figowce. Przepięknie. Poza tym jak w lipcu pojechałem na deskę nad Bałtyk na 4 dni gdzie nonstop lało - pani zawołała za klitkę 4 osobową z łazienką 250 zł ... Dramat w Cro mam za 50 euro/dzień w połowie lipca apartament 60 metrów, 2 sypialnie, w pełni wyposażoną kuchnię, super łazienkę, klimę i taras z widokiem na morze(zatokę) + piękny ogród. Zakumulowaliśmy się z Chorwatami i nie wyobrażam sobie żeby tam nie pojechać.
Co do Zadaru - są tam plaże miejskie - ale jest dość mocy prąd, szczególnie na murkach (koło organów morskich), ale da się też pokąpać - fajne miejsce jest idąc od organów morskich murkiem wzdłuż morza - na końcu jest wejście do portu jachtowego z murkiem z kamieni - nie ma tam prądu, jest od razu głęboko, miejscowi kąpią się tam z dzieciakami, super przejrzysta woda - sam ze swoim synem też tam poskakałem
Wracając do PAG-u, w porcie w centrum koło łukowatego mostu nad kanałem jest wypożyczalnia pontonów z twardym dnem i silnikiem coś koło 4-5 KM(Yamahe chyba mieliśmy w ub. roku), W 40 minut można dopłynąć do plaż poza zatoką - pusto i pełno muszelek, rozgwiazd. Wypożyczenie kosztuje 350 kun na cały dzień. Super sprawa - polecam.