Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plaże w Chorwacji są dokładnie takie same jak u nas...

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 05.08.2006 14:21

domeldoom napisał(a):... śmieci, porozrywane materace. To jakoś zniosę, bo zawsze i tak jak przychodze na plażowanie to zbieram śmieci po kimś:-(
Ale najgorsze co moze być to masy petów - to mnie straszliwie wkur..a!!!!!!! Nie dość, ze często gęsto chcąc nie chcąc siedzę koło śmierdziela jarającego faję za fają to jeszcze te skur...e wyrzucają pety wprost na piasek czy kamienie dookoła siebie - kur..a do czego to podobne???
Czy ci syfiarze i brudasy jak wyjarają tą fajkę w domu to rzucają peta na podłogę??
LUDIE SKOŃCZMY Z TYM BRUDACTWEM, ŚMIECENIEM I GNOJEM pozostawianym po sobie gdziekolwiek, niezależnie czy to plaża, dom czy biuro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
PALACZU - JAK WYPALISZ PAPIEROSA NA PLAŻY TO POMYŚL ( o ile to mozliwe), ŻE NIE KTÓRZY NIE ZNOSZĄ SMRODU ANI WIDOKU PETÓW. WEŹ PETA ZE SOBĄ, ZJEDZ GO ALBO ZRÓB Z NIM COKOLWIEK CO ZECHCESZ, ALE NIE RZUCAJ NA PLAŻĘ - PROSZĘ - BO ZANIEDŁUGO NIE BĘDZIE PLAŻ PIASZCZYSTYCH, KAMIENISTYCH CZY INNYCH TYLKO BĘDZIEMY LEŻEĆ NA PETACH (to znaczy wy palaczę bedziecie leżeć - ja wolę zostać w domu.

Bylem w Podgorze w 2004 r. Mam sporo fotek z plazy i jakos nie widze na nich tych kup smieci, niedopalkow itp. Musze powiedziec, ze raczej bylem zaskoczony czystoscia plaz, chodnikow.Nawet psich odchodow nie widzialem.
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 06.08.2006 08:43

Rzeczywiście pety są często spotykane na plaży, a nie powinno ich tam być! Chcialibyście, żeby na wakacjach np. Wasze dzieci bawiły się w piasku z petami??? Niesądzę... Nie mówiąc już o przyrodzie, którą w ten sposób niszczycie!! A przeciez idąc na plażę zawsze mamy przy sobie jakąś butelkę czy puszkę, czy choćby kończącą się paczkę po papierosach... wystarczy pozsprzątać po sobie!!!!!!!!
domeldoom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) domeldoom » 06.08.2006 10:35

Michal.1234 napisał(a):Byłem sześć razy w Chorwacji - zjechałem ten kraj z góry do dołu i nie widziałem brudnych plaż.

Nie widziałeś petów, dzirawych materacy, podartych karimat i innych śmieci na plaży wogóle?? Może były, a takie coś po prostu Ci nie przeszkadza i nie zwróciłeś uwagi.
Nie twierdzę, ze Chorwackie plaże są górami śmieci, ale leżenia na petach nie jest przyjemne.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 10:55

a ja palę ale nie zdarzyło mi się peta zostawić na plaży :lol: zawsze na wyjście biorę ze sobą bardzo mocno schłodzone piwko w puszce i tym sposobem po chwili mam super popielnik - a co do dymu ... różne rzeczy różnym osobom przeszkadzają ale wg mnie to temat do oddzielnych dyskusji
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 06.08.2006 11:27

domeldoom napisał(a):
Michal.1234 napisał(a):Byłem sześć razy w Chorwacji - zjechałem ten kraj z góry do dołu i nie widziałem brudnych plaż.

Nie widziałeś petów, dzirawych materacy, podartych karimat i innych śmieci na plaży wogóle?? Może były, a takie coś po prostu Ci nie przeszkadza i nie zwróciłeś uwagi.
Nie twierdzę, ze Chorwackie plaże są górami śmieci, ale leżenia na petach nie jest przyjemne.

Chyba troche przesadzasz!? Nie ma miesc czystych sterylnie.Gdzie sa ludzie beda smieci i tyle. Widzialem na plazy karimate, puszke, czy nawet niedopalki...poprostu ludziska maja roza kulture osobista a raczej nie maja jej wcale. I tak twierdze, ze nasze plaze to sa dopiero smietniska.
ebi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebi » 06.08.2006 11:36

Mysle ze kazda kulturalna osoba jesli juz nawet pali to powinna wiedziec iz nie nalezy przy tym psuc dnia a co najwazniejswze ZDROWIA innym!!! Wtykanie pozostalosci po papierosach w plaze jest poprostu efektem palenia na nich! Co uwazam za malo taktowne! No chyba ze ktos ma szczescie i jest tam samotnie ale jak tak jest to i tak niech zabierze ze soba swoje smierdzace smieci. Naszczescie juz w niektorych krajach jest zakaz palenia w tzw. pubach na ulicy, przystankach czy na plazy. Niestety jeszcze gdzie niegdzie widok pomarszczonej osoby z zoltymi zebami trujacej innych i to niewazne gdzie i o jakiej porze roku nie jest wstydem. Ale z czsem napewno bedzie ok!

A co do palenia przy dzieciach nawet wlasnych to to juz nie jest zupelnie zrozumiale. Zero troski o zdrowie i wychowanie.

POZDRAV :D :)
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 06.08.2006 21:56

ebi napisał(a):Mysle ze kazda kulturalna osoba jesli juz nawet pali to powinna wiedziec iz nie nalezy przy tym psuc dnia a co najwazniejswze ZDROWIA innym!!!

Wtykanie pozostalosci po papierosach w plaze jest poprostu efektem palenia na nich! Co uwazam za malo taktowne! No chyba ze ktos ma szczescie i jest tam samotnie ale jak tak jest to i tak niech zabierze ze soba swoje smierdzace smieci. Naszczescie juz w niektorych krajach jest zakaz palenia w tzw. pubach na ulicy, przystankach czy na plazy. Niestety jeszcze gdzie niegdzie widok pomarszczonej osoby z zoltymi zebami trujacej innych i to niewazne gdzie i o jakiej porze roku nie jest wstydem. Ale z czsem napewno bedzie ok!

A co do palenia przy dzieciach nawet wlasnych to to juz nie jest zupelnie zrozumiale. Zero troski o zdrowie i wychowanie.

POZDRAV :D :)

po pierwsze co ma Twoje samopoczucie i psucie zdrowia do palenia na swierzym powietrzu?
po drugie :jak ktos psuje zdrowie dzieci palac na powietrzu?

BTW: widzialem wielu polakow palacych o dziwo przy smietnikach na plazy lub wtykajacych niedopalki do pustej butelki lub puszki.

Przodujacy w zasmiecaniu plazy byli Chorwaci oraz Czesi.

pozdrawiam
exit
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 06.08.2006 22:50

ebi - znam rodziny gdzie rodzice nie palą natomiast dzieci butaprem ćpają także z wychowaniem różnie bywa - jak to mówią "bułkę przez bibułkem a ch... do gołej rączki" , lub grzeczniej "nie wszystko złoto co się świeci" i wychowaj tak aby dzieciaki grzeczne były i nie wkładały patyczków po lodach między kamienie bo to też wk..... równie dobrze jak pety :wink:

Srdecan Pozdrav :lol:
ebi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebi » 07.08.2006 01:21

[/quote]

po pierwsze co ma Twoje samopoczucie i psucie zdrowia do palenia na swierzym powietrzu?
po drugie :jak ktos psuje zdrowie dzieci palac na powietrzu?

BTW: widzialem wielu polakow palacych o dziwo przy smietnikach na plazy lub wtykajacych niedopalki do pustej butelki lub puszki.

Przodujacy w zasmiecaniu plazy byli Chorwaci oraz Czesi.

pozdrawiam
exit[/quote]

Hi. I pojawil sie mit palenia na wolnym powietrzu :)
Pamietam jak bedac swego czasu na nartach ja, znajomi i wielu innych ludzi stalo w kolejce do wyciagu w ktorej stal takze jeden gosc ktory jakby nie bylo byl otoczony swiezym gorskim powietrzem i z 30 ludzmi. Niepszeszkadzalo mu to wyjac papierocha i kurzyc wszystkim prosto w twarz, w koncu wolne powietrze i niewazne ze inni to wdychaja :) pododbnie w innych miejscach swieze powietrze to moge :?: 8O a moze by tak lepiej palic w swoim domu i samochodzie? a powietrze pozostawic czyste ?? A co do plaz to Chorwackie sa jednymi z najpiekniejszych!!! :D
Pozdrav Papierochy to trucizna - mowie wam
piotrus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrus » 07.08.2006 08:46

Ja również byłem zaskoczony ilością petów na plażach i to zarówno kamienistych jak i na skłakach. Wogóle dużo ludzi w Chorwacji pali i panuje ogólne przyzwolenie na palenie papierosów - widać u nich jest to jeszcze trendy. Ale zakoczyli mnie "europejczycy" z zachodniej europy co to u siebie zapałki na ulicę nie wyrzucą - a na plaży robili taki chlew jak świnie. Na uwagę zwróconą pani w wieku okoó 40 lat że powinna pety wyrzucić dośmietnika, pani się oburzyła strasznie i wskazując na moją żonę krzyczała że na plaży powinien byc zakaz opalania się topless.
irmina1
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) irmina1 » 07.08.2006 09:43

rich72 napisał(a):a ja palę ale nie zdarzyło mi się peta zostawić na plaży :lol: zawsze na wyjście biorę ze sobą bardzo mocno schłodzone piwko w puszce i tym sposobem po chwili mam super popielnik - a co do dymu ... różne rzeczy różnym osobom przeszkadzają ale wg mnie to temat do oddzielnych dyskusji

Witam
Mam tę samą metode :lol: , popielniczka po puszce piwa jest najlepsza :wink:
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 07.08.2006 10:20

ebi napisał(a):Hi. I pojawil sie mit palenia na wolnym powietrzu :)
Pamietam jak bedac swego czasu na nartach ja, znajomi i wielu innych ludzi stalo w kolejce do wyciagu w ktorej stal takze jeden gosc ktory jakby nie bylo byl otoczony swiezym gorskim powietrzem i z 30 ludzmi. Niepszeszkadzalo mu to wyjac papierocha i kurzyc wszystkim prosto w twarz, w koncu wolne powietrze i niewazne ze inni to wdychaja :) pododbnie w innych miejscach swieze powietrze to moge :?: 8O a moze by tak lepiej palic w swoim domu i samochodzie? a powietrze pozostawic czyste ?? A co do plaz to Chorwackie sa jednymi z najpiekniejszych!!! :D
Pozdrav Papierochy to trucizna - mowie wam

mysle,ze troszeczke przesadzasz.Niby dym z domu czy z samochodu nie wydostanie sie na zewnatrz?

Zreszta tak jak zauwazylem palacy stawali przy smietniku na plazy i tam palili.A co do scisku to trzeba bylo sobie wybrac miejsce gdzie nie lezal czlowiek na czlowieku.

BTW: polecam artykul z Newsweeka z 6.08.2006 ,,folwark dzieciecy,,

pozdrawiam
exit[/quote]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.08.2006 10:46

exit , a chciałbys aby koło ciebie w kolejce stał jakis smrol co sie nie mył ze dwa tygodnie , pierdział i bekał w twoim kierunku? Przeciez mu wolno bo jest na świezym powietrzu , nie?? Jak ja sie nachlam gorzały i leże w domu to to nikomu nie przeszkadza a jeśli ktoś pali w moim towarzystwie to niezaprzeczalnie wpływa to na mnie. A nie powinno!!
exit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) exit » 07.08.2006 18:07

Sławomir Wocial napisał(a):exit , a chciałbys aby koło ciebie w kolejce stał jakis smrol co sie nie mył ze dwa tygodnie , pierdział i bekał w twoim kierunku? Przeciez mu wolno bo jest na świezym powietrzu , nie?? Jak ja sie nachlam gorzały i leże w domu to to nikomu nie przeszkadza a jeśli ktoś pali w moim towarzystwie to niezaprzeczalnie wpływa to na mnie. A nie powinno!!

Mysle,ze kwestia palenia to szukanie dziury w calym.Nie podlega dyskusji fakt,ze na Chorwackich plazach spotykamy sie z wieksza kultura niz nad Baltykiem.Kwestia wychowania i kultury.

Moze zaraz podniesie sie lament ,ze na plazy dzieci za glosno halasowaly i przeszkadzalo to plazowiczom- powinny siedziec w domu?

Niestety podrozujac czesto po calym swiecie mam jak najgorsze zdanie o naszych rodakach,ktorzy nie sa zbytnio wyluzowani i wszystko im przeszkadza.

Przyklad z dziecmi nie byl bez powodu: jakies 5 lat temu na Teneryfie na spotkaniu zapoznawczym z animatorem musialem opuscic zebranie-dlaczego? poniewaz pomimo wielu narodowosci obecnych na spotkaniu wlasnie polakom przeszkadzal smiech 1,5 roczego wtedy dziecka......

Podobnych przykladow mozna mnozyc w nieskonczonosc.Kultura osobista i owszem ale do tego trzeba dodac kulture narodu a z tym juz gorzej.

pozdrawiam
exit
Bubbu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bubbu » 07.08.2006 19:16

Niestety palę, odchodziłem koło śmietnika, towarzystwo na plaży raczej mało polskie, odchodziłem sam, inni palili na miejscu i faktycznie w większości kipowali w kamieniach. (Baśka czerwiec 2006)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...