empire13 napisał(a):...
My stacjonowalismy z Lumbarda więc stamtąd odpływaliśmy. Kursują na trasie Lumbarda-Vrnik-Badija-Korcula.
Płaciliśmy 80 kun/os za całodniowy bilet. Są tańsze opcje za kurs. Ta wydawała nam się optymalna.
Byliśmy tylko 2h bo chcieliśmy jeszcze na Vrnik popłynąć a pogoda była średnia.
Główna plaża to Pebble Beach i okolice Badija caffe & restaurant. Jednak najintymniej masz na północnej części wyspy, na zachód od Badija Beach.
Warto choć to kwestia gustu. Poczytać możesz w relacji Maslinki
Krzychooo napisał(a):
Tutaj rozkład: http://www.taxi-boat-korcula.com/TIMETA ... 1642880198
Ogólnie łodzie pływają w tę i nazad od rana do wieczora, ja mieszkałem przy samej starówce i plażowałem kilka razy na Badiji. Fajne miejsce na spacery. Wystarczająco duża, by znaleźć miejsce dla siebie. W kilku miejscach piękny kolor wody. Dużo cienia w piniowym lasku.
...
Badija musi być Renifery mega Będzie super atrakcja. Dużo cienia i na pierwszą wycieczkę "bladych stóp"
jak znalazł. Opcja z Korčuli bardziej do mnie przemawia i skupimy się tylko na Badiji ( plaże jak najbardziej cudowne ). Zostawimy samochód przy cmentarzu za Tommym i będzie super
Dzięki Panowie
maslinka napisał(a):Konrad, kiedy planujecie Korčulę? Przed czy po Hvarze?
A może wiosną?empire13 napisał(a):Poczytać możesz w relacji Maslinki
Lepiej w starej relacji:
post1455041.html#p1455041
Wtedy spędziliśmy na Badiji więcej czasu.
Co do plaż (ogólnodostępnych) na Korčuli, najbardziej podobało nam się na Vaji. Można dojść z parkingu za Račišće. Niesamowity kolor wody i miłe otoczaki
Z mniej oczywistych miejsc - uvala Poplat i okolice mogą być bardzo ciekawe:
post1502983.html#p1502983
My, niestety, oglądaliśmy je przy mało sprzyjającej pogodzie, ale jestem sobie w stanie wyobrazić, jak pięknie może tam być
No i oczywiście Proizd (nie na Korčuli ) - perełka! Ale to już wiesz
Cześć Aga
Korčulę planuję na 1 tydzień (rekonesans ) a później myk na Hvar
Jak się sprawdzi, to za rok będzie na dłużej.
Twoją relację przeczytałem jeszcze raz i jelonki na Badiji ... muszą być - coś pięknego (Zofia zachwycona )
Trzy dni mam już zaplanowane ( Badija, Samograd, Proizd )
Dorzucę jeszcze jakieś popołudniowe wypady do miasteczek połączone z późniejszym plażowaniem i będzie
Już przebieram nogami , a wakacyjne miejscówki na Korčuli