napisał(a) joanna młodzik » 30.07.2013 17:14
Tak szczerze? Moim zdaniem na całym zachodnim wybrzeżu Istrii nie ma pięknej plaży. To było moje ogromne rozczarowanie . W zeszłym roku nieźle się naszukałam ,żeby znaleźć jakiekolwiek fajne miejsce do plażowania . Gdzieś między Poreczem a Rovinjem znaleźliśmy jedyną zatoczkę , gdzie można było się pokąpać w pięknych okolicznościach przyrody , chociaż czystość wody nie powalała. Rozłożyliśmy się na skałkach nad samą wodą w zagłębieniu , z samego rana , a potem koło południa okazało się , że to plaża dla nudystów. I tylko moje najmłodsze dziecko było tam "ubrane" jak należy...
Zachodnia Istria to jedyne miejsce w Chorwacji , do którego nie wrócę, właśnie ze względu na czystość wody ,przeogromną ilość turystów i brak "własnych " skałek do kąpieli. Osobiście wolę takie miejsca ( a nie brak ich w Chorwacji) , gdzie mogę być naturystką sama jedna na plaży...No , może z moim małżem rodzonym...
W czasie naszego pobytu korzystaliśmy z plaż kempingowych , na których to mieszkaliśmy. Na Istrii natomiast warto zwiedzić miasteczka Rovinj , Umag, Porec , ewent.Novigrad , koniecznie amfiteatr w Puli , bo to warte zobaczenia.Na północ od Poreca - 20 km , między Novigradem a Umagiem jest Jaskinia Baredine , nie trafiliśmy tam , ale podobno warto zobaczyć.