napisał(a) darek sand » 05.09.2003 11:51
Widzę, że wszyscy będący na wyspie Hvar piszą tylko o mieście Hvar. Byłem i tam i wcale nie to mnie najbardziej zachwycilo. Przede wszystkim jest tam najdrożej na całej wyspie. Konia z rzędem temu, kto kupi Karlovacko za 4,5 kuny
Fakt, miasto jest bardzo ładne, warto zrobić kilka fotek. Nie mniej urocze, ale z mniejszym ruchem i tańsze są miasta Stary Grad i Jelsa (a i Vrboska, choć malutka, jest ciekawa). Jeśli jesteście na Hvarze samochodem i chcecie przeżyć troszkę emocji, polecam przejazd tunelem do miasteczka Zavala (jeden pas ruchu, żadnych światel i wentylacji, ściany kute, tuż przy szybach, jedna mala mijanaka pośrodku i mało kto przestrzega sygnalizacji świetlnej przy wjeździe.
). Zresztą, jak przejedziecie drogę Sucuraj - Jelsa, to więcej żadna droga was nie zaskoczy (moja żonka poplakala się ze strachu
, a i widzieliśmy jak podnosili samochód, który zawisł na wahaczach nad przepaścią.)
Warto wybrać się na wycieczkę pieszą do jaskinii w Humacu (parę km za Jelsą w stronę Sucuraju). W soboty, pon. i środy o dziewiątej wyrusza wycieczka składająca się z chętnych z sympatycznym przewodnikiem (25 kun dorosly, 10 dziecko) do pieczary, a potem jeszcze można obejrzeć osadę. N amiejscu jest restauracja.
Z piw polecam ZłotegoRoga (zielono-czarna puszka). Tani i dobry.