MILNA cz.2
Schłodziwszy kompleksowo organizm, postanowiłem odizolować się od zatłoczonej plaży
i zobaczyć, co kryje się za wzniesieniem, zamykającym plażę od zachodu.
Za barem, obok małego gospodarstwa agroturystycznego ... ...znalazłem wąską ścieżkę.
Po chwili moje postrzeganie Milnej zmieniło się o 180 stopni.
Veliko Borće, zwana zieloną laguną ...
Od razu pomyślałem o kajaczku. Tym bardziej, że za nią jest jeszcze Malo Borče i Makićevica
Jest pięknie,..idę dalej bez chwili namysłu.
O słodka tajemnico,...
Nawet tu, chciałoby się zejść i już nie wracać na Malą M. Droga do V. Borće i na inne plaże w kierunku Hvaru.
Będzie jak znalazł na przyszły rok /mam nadzieję /.
Tym bardziej, że Milna, zwłaszcza pasarką, oferuje jeszcze więcej możliwości.
Tu zasięg pasarki 5hp z hvarskiej wypożyczalni i plaże dostępne w tym rejonie ...
https://www.hvarboats.com/en/rent-a-boat/pasara-5hp
Fajna wypożyczalnia, ale w Milnej jednak lepiej z parkowaniem
Z dobrym humorem wracam na plażę i wysyłam jeszcze żonę na spacer do Borče (młoda z wody nie wychodzi )
Po powrocie usłyszałem, że musimy tu koniecznie wrócić Nie oponowałem
Jeszcze chwilę popluskaliśmy się , a następnie przenieśliśmy majdan na główną plażę.
Czas na mały rekonesans miasteczka, no i przede wszystkim zlokalizowanie darmowego parkingu.
Kilka informacji o Milnie;
Milna to wioska znajdująca się na południowym wybrzeżu wyspy Hvar, a od samego miasta o tej samej nazwie oddalona jest o około 4 km. Miejsce to słynie z pracowitych mieszkańców, którzy w większości noszą nazwisko Tudor. To jest najmłodsza hvarska osada, która powstała w latach ’50. Święty Teodor jest patronem tego miejsca, a jego święto przypada 9 listopada. W 1991 r. Milna stała się niezależną osadą a w 1953 r. jeszcze nie istniała. Według danych z 2001 r. mieszkało tu tylko 90 mieszkańców. Jednym z zabytków jest wioska Malo Grablje która przypomina piracką osadę, a znana jest też stara rezydencja z XVII w. szlacheckiej rodziny Ivanić ,która dzisiaj jest własnością rodziny Božič-Fio. Plaże są żwirowe i tylko jedna jest połowicznie piaszczysta. Znajdują się tu dwie zatoki: Malo i Veliko Borče, które swoim pięknem oczarowują turystów. W Milnie znajduje się siedem restauracji z bogatą oferta dalmatyńskich specjałów i lokalnych win. Turyści mogą uprawiać tu piesze wędrówki, wynająć łódkę, leżaki, parasol, a wyjątkową atrakcją jest jeżdżenie na ośle.
Nie trzeba pchać się na główną plażę
A darmowy parking znajduje się na samym końcu wioski...
Pamiętajcie o owocach, warzywach i aktywności fizycznej w tych trudnych chwilach.
Dużo zdrówka...