Habanero napisał(a):Cześć Bogdan, gdzieś Ty bywał
Oprócz rozszczelnienia kominka z płaszczem wodnym i jego wymiany,
dokończenia remontu łazienki na parterze,
oraz znalezienia dobrego źródełka drewna* opałowego, to nic się nie stało i bywa(łe)m w lub częściej przy domu.
I jak u Taplarskich w niedziele rano "iskanie wszy", tak doszło u mnie wieczorne wyciąganie drzazg .
A pytałem o wizualizajcję Waszej przygody z tego samego powodu,
dla którego moim pierwszym pytaniem do Ciebie po powrocie z Veprinovej było,
czy filmowałeś nasze odpłynięcie. Chciałem porównać "punkty widzenia".
Bo stanowczo twierdzę że te same fale inaczej wyglądają z łódki a inaczej z brzegu.
Kiedyś zdarzało mi się pływać slalomem bo "tam, paręset metrów dalej morze wydaje się spokojniejsze".
Ano właśnie, wydaje się
Jak tam dopływasz, to walczysz z dwoma myślami:
1. albo te wredne fale po prostu przylgnęły do łódki i idą razem z tobą;
2. albo myliłeś się i tam, paręset metrów dalej, wcale nie jest spokojniej.
A teraz luzik, optymalna prędkość (czasami "pełzająca") i włączenie innego trybu upływu czasu
* suchutka mieszanka składająca się na dechy/deski/deseczki bukowe, pocięte na 1-1,2 metrowe kawałki.
Ale trochę trzeba po nie jechać. No i zabieram po 2 m³, rżnę na 33 cm i układam.
Do tegorocznego urlopu chciałbym mieć zapas na przyszły sezon grzewczy i polenić się zimą 2020/2021.
I tak czas sobie płynie, bo kubików będzie jakieś -esiąt (summa-summarum z bieżącym zużyciem),
a że na tablicy z nazwą naszej wioski przy wjeździe do niej, nie zauważyłem napisu, że jest to kolonia karna czy inny obóz pracy,
więc cała ta robota poprzeplatana jest kawką, cygarkiem, słuchaniem ptaszków (wczoraj ćwierkały te, które zazwyczaj odzywały się pod koniec lutego ) i rozmyślaniem nad falami . Dzięki temu rzadziej siadam przy komputerze.
A robię to (opał) bo koszty (z własnym transportem) to jakaś 1/5 - 1/4 tego, co musiałbym dać u mnie w regionie.
Przeliczając na złotówki, to ogrzewanie naszego domostwa (~180m², rok ~1870) wychodzi przy tym jakieś 120,- pln/ miesiąc.