Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plaże na Hvarze - 2019/2020

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak
Re: Plaże na Hvarze - 2019

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 17.10.2019 09:57

Habanero napisał(a):Chyba masz rację. Zaczynam trochę przesadzać z tą poprawnością. Z drugiej jednak strony, jak nie zapytać i nie poprosić o pozwolenie przejścia przez czyjś teren :roll: Patrzę na takie sytuacje i staram stawiać się w roli właściciela, który zamieszcza taką informację. Sam nie byłbym szczęśliwy, gdyby ktoś kręcił mi się po ogródku :oczko_usmiech:
Oczywiście gdyby nie było tabliczki szedłbym jak w dym :wink:
P.S.
Tam chyba innej drogi do jaskini, jak przez Ap. Bepin nie ma ?

Wiesz, jakoś szliśmy tam od tyłu tych apartmanów i żadnych tabliczek nie było.
Ba, Ola weszła nawet do kuchni (zdjęcie koło tego stołu z ławami - po lewej stronie jest wejście do budynku) bo sądziliśmy, że to jakaś knajpa. Wszystko pootwierane na oścież, lodówka ze szklanymi drzwiczkami z napojami jak w konobach, pachniało jakimiś potrawami.
Kapnęliśmy się dopiero po kilku sekundach, a turyści tam siedzący się jedynie uśmiechali do nas rozumiejąc naszą gafę :)

Nie powiesz mi, że nawet przejście do jaskini jest prywatne (po tych kamieniach) ?
YDXJ1594.jpg
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 17.10.2019 15:10

kaeres napisał(a):
Habanero napisał(a): ... tam chyba innej drogi do jaskini, jak przez Ap. Bepin nie ma ?

Wiesz, jakoś szliśmy tam od tyłu tych apartmanów i żadnych tabliczek nie było...
Jak ja łaziłam też nie zauważyłam tabliczek, szliśmy podejrzewam tak jak Wy. Innej drogi faktycznie nie ma. Trzeba przejść za budynkami przez te ich podwóreczka. Może mieli dość i tabliczkę postawili :roll:
Tu widok z drogi powrotnej
IMG_20180703_134223.jpg

I wychodzimy wprost na te stoliczki, potem obok nich do plaży już.
IMG_20180703_134300.jpg

No chyba, że tędy z pomostu po skałkach :mrgreen: Trzeba się wdrapać do ruin tego domku i dalej już ścieżką.
20190715_123049.jpg

:hut:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 17.10.2019 20:31

kaeres napisał(a):...
Nie powiesz mi, że nawet przejście do jaskini jest prywatne (po tych kamieniach) ?
...

Tego nie mówię. Chodziło mi jedynie o dojście do tej drogi...
20190715_102005.jpg

...które możliwe jest przez teren prywatny.
Być może nikt by się burzył gdybym przeszedł,...tego nie wiem, wolałem zapytać :hut: .
Z tego co pisała gusia-s, rok temu nie było tego problemu. Za rok sami sprawdzicie :wink:
gusia-s napisał(a):.. Może mieli dość i tabliczkę postawili :roll:
...

Tabliczka z zakazem wejścia, łańcuch z zakazem wjazdu :roll: Nie zdziwię się jak za rok zobaczymy nowe niespodzianki :twisted:
W razie czego zostanie nam :wink: ....
gusia-s napisał(a):
No chyba, że tędy z pomostu po skałkach :mrgreen: Trzeba się wdrapać do ruin tego domku i dalej już ścieżką.

P.S.
Wrzucam jeszcze kilka filmików z plaży, ...zapomniałem że kręciłem :oczko_usmiech:

Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 17.10.2019 21:31

Fajnie odwiedzić miejsca, w których byliśmy i te do których nie dotarliśmy :).
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 17.10.2019 21:52

Dawigs napisał(a):Fajnie odwiedzić miejsca, w których byliśmy i te do których nie dotarliśmy :).

A ja dzisiaj odwiedziłem Opole i dotarłem do muzeum piosenki,... też było fajnie :D :papa:
Op-001.jpg
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 18.10.2019 08:43

Zauważyłem również, że w tym roku brak słynnego "koła ratunkowego" na wodzie. Fajna zabawa w skakanie z niego (dla dzieciaków).
WP_20150711_12_57_33_Pro (1280x720).jpg
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 18.10.2019 18:45

kaeres napisał(a):Zauważyłem również, że w tym roku brak słynnego "koła ratunkowego" na wodzie. Fajna zabawa w skakanie z niego (dla dzieciaków).

Taka atrakcja zawsze mile widziana :D
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 19.10.2019 12:14

Pytanie do Hvar-maniakow/bywalcow - czy w sezonie ostatni prom (ok. 22:30) Drvenik-Sucuraj to dobry pomysl, zeby dostac sie na poludnie wyspy?

pozdrawiam
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 19.10.2019 13:55

robertms napisał(a):Pytanie do Hvar-maniakow/bywalcow - czy w sezonie ostatni prom (ok. 22:30) Drvenik-Sucuraj to dobry pomysl, zeby dostac sie na poludnie wyspy?

pozdrawiam

Też w tym roku "wylądowaliśmy" na Hvarze już w ciemnościach (przedostatni prom). Wprawdzie nie kierowaliśmy się na południe, a na północ, niemniej uważam, że nie jest to problem, jeżeli ma się oczywiście rezerwację, bo poszukiwanie zakwaterowania o tej porze może okazać się utrudnione, chociaż też możliwe. Dużo też jeździliśmy po wyspie, również po zmroku. Drogi z drugiej strony tunelu nie są jakieś ekstremalne, z Sucuraja na południe przez Pitve to ok. 2 godziny spokojnej jazdy, a jeżeli jest to któraś z zatoczek na wysokości Gdinij to nawet krócej :smo: :papa:
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 19.10.2019 14:26

ZytaS napisał(a):
robertms napisał(a):Pytanie do Hvar-maniakow/bywalcow - czy w sezonie ostatni prom (ok. 22:30) Drvenik-Sucuraj to dobry pomysl, zeby dostac sie na poludnie wyspy?

pozdrawiam

Też w tym roku "wylądowaliśmy" na Hvarze już w ciemnościach (przedostatni prom). Wprawdzie nie kierowaliśmy się na południe, a na północ, niemniej uważam, że nie jest to problem, jeżeli ma się oczywiście rezerwację, bo poszukiwanie zakwaterowania o tej porze może okazać się utrudnione, chociaż też możliwe. Dużo też jeździliśmy po wyspie, również po zmroku. Drogi z drugiej strony tunelu nie są jakieś ekstremalne, z Sucuraja na południe przez Pitve to ok. 2 godziny spokojnej jazdy, a jeżeli jest to któraś z zatoczek na wysokości Gdinij to nawet krócej :smo: :papa:

Kierunek Ivan D. - prom przedostatni, znaczy o ktorej? Duzo wczesniej trza byc, zeby sie zalapac? Tlok w sezonie w godzinach wieczornych?
Pytam teraz, choc wyjazd w sierpniu, ale tak z ciekawosci i zeby sie "upewnic", czy wyspa, czyli zaleznosc m.in. od promow, to dobry wybor... Juz zabookowane, wiec zastanawiam sie, czy z Mazowsza nie wystartowac ok. 4-ej, zeby choc na ten ostatni prom zdazyc... ;)

pozdrawiam
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 19.10.2019 18:09

Habanero
Ogarnęła mnie jakaś pomroczność jasna, a gdy zobaczyłem łańcuch przeciągnięty przez drogę (niebieską), ze znakiem zakaz wjazdu, zgłupiałem. Jak amator

Oj, tam, każdemu się zdarza w euforii :D Ja za swoje wtopy ze wszystkich wyjazdów pewnie sfinansowałabym kolejne wakacje :oczko_usmiech:

kaeres
Zauważyłem Konrad, że zadajesz za dużo pytań odwiedzając miejsca

:lool: :lool: :lool:
No pewnie :D Ja unikam pytań jak...szerszeni :wink: Idę, dopóki mnie nie zawrócą sami :roll: :mrgreen: Ale najczęściej jest tak, że nikt nie protestuje 8)
Pięknie, pięknie, pięknie - co tu więcej mówić? :hearts:
ZytaS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZytaS » 19.10.2019 18:19

robertms napisał(a):
ZytaS napisał(a):

pozdrawiam

Kierunek Ivan D. - prom przedostatni, znaczy o ktorej? Duzo wczesniej trza byc, zeby sie zalapac? Tlok w sezonie w godzinach wieczornych?
Pytam teraz, choc wyjazd w sierpniu, ale tak z ciekawosci i zeby sie "upewnic", czy wyspa, czyli zaleznosc m.in. od promow, to dobry wybor... Juz zabookowane, wiec zastanawiam sie, czy z Mazowsza nie wystartowac ok. 4-ej, zeby choc na ten ostatni prom zdazyc... ;)

pozdrawiam

Jechaliśmy we wrześniu, rozkład promów tutaj: https://www.hvarinfo.com/images/ferry/drv-sc-en.pdf Nocowaliśmy w Bratysławie i zdążyliśmy na prom o 20.30. Jeździmy przez Węgry, nie wiem czy zdążycie z Mazowsza do Drvenika na wieczór (obojętnie jaką trasą), może w takim razie lepiej płynąć ze Splitu :?
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 20.10.2019 11:42

Katerina napisał(a):...

kaeres
Zauważyłem Konrad, że zadajesz za dużo pytań odwiedzając miejsca

:lool: :lool: :lool:
No pewnie :D Ja unikam pytań jak...szerszeni :wink: Idę, dopóki mnie nie zawrócą sami :roll: :mrgreen: Ale najczęściej jest tak, że nikt nie protestuje 8)
Pięknie, pięknie, pięknie - co tu więcej mówić? :hearts:

Obiecuję w przyszłości się poprawić :smo:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 20.10.2019 12:13

Śledzę tą relację po cichutku i jestem pełna podziwu dla Twojej pasji eksploratorskiej ,dzięki której powstaje kolejny przewodnik po plażach :papa:
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 20.10.2019 12:57

ZytaS napisał(a):
robertms napisał(a):
ZytaS napisał(a):

pozdrawiam

pozdrawiam

Jechaliśmy we wrześniu, rozkład promów tutaj: https://www.hvarinfo.com/images/ferry/drv-sc-en.pdf Nocowaliśmy w Bratysławie i zdążyliśmy na prom o 20.30. Jeździmy przez Węgry, nie wiem czy zdążycie z Mazowsza do Drvenika na wieczór (obojętnie jaką trasą), może w takim razie lepiej płynąć ze Splitu :?

Dzieki #ZytaS.
Widzialem ten rozklad, dlatego pytam szczegolnie o doswiadczenia z ostatnim promem, bo zakladam, ze na ten 20:30 sie nie wyrobie.
Ostatnie 2 wyjazdy rowniez jechalem "na raz" przez SK i HUN i po starcie ok. 4/5-ej, pod Trogirem bylem ok 20-ej, wiec na razie planuje zdazyc na 22:30 w Drveniku. Ciezko nawet na ten ze Splitu o 20:30...
Alternatywa jest oczywiscie nocleg. Ale ten, jesli juz, zakladam w HR, gdzies przed Zadarem, zeby dnia nastepnego ok. 14-ej byc juz na plazy w ID.

Ktos jeszcze ma doswiadczenia z ostatnim promem Drvenik->Sucuraj (h=22:30)?
Bywa w sezonie...? ;)

pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Plaże na Hvarze - 2019/2020 - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone