ZASTRAŽIŠĆE - POKRIVENIK
Drugi tydzień na Hvarze zaczęliśmy od mocnego akcentu, czyli od jednej z piękniejszych plaż na wyspie, jaką jest Veliki Pokrivenik. Wyjechaliśmy przed 9-tą i po 40 min. zameldowaliśmy się przed kempingiem Pokrivenik, gdzie spokojnie i bezproblemowo mogliśmy zaparkować przy drodze (czerwony okrąg).
Droga z Vrboskiej do samej zatoczki jest asfaltowa i przejazd nią nie stanowił żadnych problemów.
Dlaczego nie zaparkowałem w miejscu oznaczonym na czerwono ,... o którym wielokrotnie czytałem i wiedziałem, że jeżeli parkować, to tylko tam,... nie wiem do dnia dzisiejszego Ogarnęła mnie jakaś pomroczność jasna, a gdy zobaczyłem łańcuch przeciągnięty przez drogę (niebieską), ze znakiem zakaz wjazdu, zgłupiałem. Nie było żadnych zaparkowanych samochodów przy drodze dojazdowej i pomyślałem, że do plaży można dostać się jedynie przez teren prywatny. W takim wypadku jedynym rozwiązaniem wydawało mi się zaparkowanie na parkingu, który należy do Campu Pokrivenik. Jak amator
poszedłem do właściciela kempingu i zapytałem czy można u niego zaparkować. Oczywiście właściciel zgodził się i wpuścił mnie na swój teren, kasując przy okazji 50 kun za cały dzień parkowania.
Nie róbcie tego błędu. Parkować, jak później zobaczyłem , można dalej za darmo przy drodze, a do plaży idzie się omijając łańcuch z zakazem . Trudno, za błędy trzeba płacić Jednak w takim miejscu jak Pokrivenik, złość szybko mija i zapominamy o wszystkich troskach Pomagają w tym piękne widoki, jak choćby te z kempingu... Zabieramy klamory z samochodu i zmierzamy wprost na plażę... ...przed którą, po lewej stronie, znajdują się bardzo ładne apartamenty do wynajęcia.
My wybieramy jednak drugi kierunek i idziemy w prawo ... Tu znaleźliśmy miejsca zarówno zacienione jak i w pełnym słońcu. Dla każdego coś miłego
Jest cudownie. Piękna plaża
Oczywiście nie mogło zabraknąć zdjęć z góry ...
Żadne słowa na temat tego miejsca nie są przesadzone. Polecamy Wszystkim
Na plaży spędziliśmy długie godziny ... ...i było fantastycznie...