JELSA - PLAŻA ZENČIŠĆE , PLAŻA CRKVICAkaeres napisał(a):Byliśmy, dla dzieci wiadomo magia. Ale dosłownie zatoczkę dalej znajduje się niby podobna aczkolwiek i dla dzieci i również fajna dla dorosłych.
Zen beach bar.
Może nie odkrycie wakacji ale byliśmy zmuszeni do bardzo niedalekich wypadów od Jelsy bo mieliśmy awarię samochodu więc dojazdy do odległych plaż były uniemożliwione.
Z pomocą gospodarza dotarliśmy właśnie na tą plażę. Spędziliśmy z nimi kilka godzin podczas których sporo dowiedziałem się o wyrabianiu oliwy, wina, o pracy poza sezonem, itp.
Wiedza ciężko dostępna z podręczników.
Krystian zrobił fajny wstęp do kolejnej zatoczki, to lecimy w tamtą stronę.
Przeskakujemy do ostatniego tygodnia naszych wakacji, a dokładniej do 27.07.2020 r.
Tego dnia byliśmy po raz ostatni na Grebišće.
Piękna, słoneczna pogoda, towarzyszyła nam od samego rana ...
Płytko i ciepło, że się jeszcze raz powtórzę
Nie chcieliśmy rozkładać się na piasku. Miejsce znaleźliśmy na klifie, tuż przed zejściem na plażę...
...Z takim podglądem...
Tyle wstępu.
Z Grebišće mamy bardzo blisko do kolejnych zatoczek.
Warto wybrać się na spacer i przy okazji mały rekonesans zatoczek Zenčišće i nieco dalej do Crkvicy.
Po 15 min. jesteśmy już na pierwszej z nich ...
Plusy plaży, a zarazem minusy (zależy dla kogo), to dobry dojazd z parkingiem, knajpka, urozmaicony teren
i gdzieniegdzie piaszczyste dno.
Na bezstresowy wypad, jak znalazł i myślę, że dzieci są tu szczęśliwe. Coraz częściej przekonuję się,
że to co dla nas jest wow, niekoniecznie jest dla dzieci. Dam jej szansę w tym roku, licząc na wow u najmłodszej
Dalej , droga prowadzi lekko pod górkę i po 10 min. jesteśmy na plaży w zatoce Crkvica. Jeszcze ostatni rzut oka na Zenčišće ...
... i ostatnie podejście.
Z drogi głównej musimy odbić w lewo na szutrówkę (zdjęcie powyżej) i znaleźć miejsce do parkowania. Tych tu nie brakowało...
W szczycie pandemicznego sezonu były tu pustki (przypominam mamy 27.07.)
Czy dla dzieci jest fajniejsza od Grebišće i Zenčišće
Nie sądzę,...ale mogę się mylić.