napisał(a) luka70 » 21.07.2013 16:31
Postanowiłem dołączyć do dyskusji, ponieważ sam w 2012 roku szukałem tu informacji i nie za wiele znalazłem (później doszło kilka postów).
Najpierw napiszę o miejscowości Sukosan (18 km od Biogradu), bo tam przeważnie mieszkam.
Na plażę (a raczej plażkę) naturystów w Sukosanie trafiłem przypadkiem, chyba w 2007 roku, wędrując z żoną brzegiem morza. Wtedy jeszcze z niej nie „skorzystaliśmy”, ale rok później tutaj właśnie rozpoczęliśmy przygodę z nagim opalaniem.
Dojazd na dwa sposoby:
- samochodem do punktu oznaczonego czerwoną kropką na mapce poniżej (GPS: N 44.024164, E 15.180177). Nie ma tam dużo miejsca, ale zawsze gdzieś udało mi się zaparkować. Później ok. 100 m brzegiem morza.
- pieszo z dużej plaży w Sukosanie (nie tej przy marinie, tylko tej „w centrum”).
Ogólnie plaża taka sobie, a wręcz mało atrakcyjna, głównie dla tych, którzy mieszkają w pobliżu i nie chcą wybierać się gdzieś dalej. Przeważają tubylcy, głównie osoby starsze. Prawie zawsze był dosyć wiekowy pan, który podchodził do nowych plażowiczów i ich lustrował wzrokiem (nie żeby z jakimiś podtekstami, ale mogło to być krępujące). Na plaży „w porywach” jest do 20 osób, przeważnie ok. 10. Jest kilka boksów kamiennych oraz kawałek gładkiej plaży. Plaża oczywiście kamienista, morze w miarę płytkie, miejscami glony. Czasem trafiają się przechodzący tędy tekstylni, przeważnie zaskoczeni, że spotykają golasów. Nie zapomnę dwóch młodych dziewczyn, które były tak zaskoczone, że po angielsku zaczęły się tłumaczyć, że zabłądziły.
- Sukosan
Legenda:
czerwona kropka - miejsce do parkowania
niebieskie strzałki - dojście do plaży
zielona linia - plaża