napisał(a) meeg » 26.04.2004 07:34
W cavtacie byłam rok temu i polecam plażę koło hotelu Croatia, ale tylko tym, którzy lubią skaliste zbocza. Nie ma tutaj żwirku, ale plaża jest doskonale przygotowana. Dla plażowiczów są w skałach płaskie miejsca do leżenia - można leżeć na słońcu lub trochę w cieniu. Poza tym są prysznice, przebieralnie, toalety, kosze na śmieci, dobrze przygotowane zejście do morza i wspaniałe widoki. Wszystko jest codziennie sprzątane - jest bardzo czysto. Toalety są zaopatrzone w ręczniki, papier , mydło, susarki i wręcz się błyszczą. Ja zawsze zwracam na to uwagę - tutaj byłam mile zaskoczona. A co najważniejsze leżąc na skale tuż nad krawędzią słyszę szum rozbijających się fal - a fale są tutaj całkiem duże jak na chorwackie warunki - to zasługa otwartej morskiej przestrzeni. Nurkowie też znajdą coś dla siebie - skaliste zbocze obfituje w ciekawe formy morskiego, kolorowego tutaj życia. Natomiast osoby nie umiejące pływać będą niezadowolone, bo schodząc do wody od razu mamy głębię.
Druga plaża FKK jest na małej wysepce - ale nic nie mogę o niej powiedzieć bo nie byłam.
Jeśli chodzi o ceny apartamentów to szczerze mówiąc widziałam tańsze miejscowości, a Cavtat był dużo droższy pod tym względem niż np. Primosten, albo pobliski Plat ale nie żałuje się pobytu tutaj, gdyż miejscowość jest przepiękna, widoki super, Dubrovnik na wyciągnięcie ręki (widoczny z plaży) i warunki naprawdę bardzo dobre.