Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plaża w Igrane

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
VValdek
Croentuzjasta
Plaża w Igrane

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 24.01.2007 20:51

Witam
Jedną z opcji na nasz tegoroczny wyjazd do Cro jest Igrane. Mam pytanie do osób, które odwiedziły tę miejscowość - jak oceniacie plaże i czystość morza w Igrane ? Przeszukując forum znalazłem jeden post z informacją [cytuję] ogólna plaża w Igrane to bryndza [koniec cytatu]. Czy podzielacie tę opinię ?
Jak daleko od Igrane jest plaża Mala Duba ?
martita
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) martita » 26.01.2007 10:34

My byliśmy w Zivogoscach Blato, a potem w Malej Dubie. Koło Igrane tylko przejeżdżaliśmy, ale z tego co pamiętam to na piechotę to jest dośc spory kawałek. Zwłaszcza, że pomiędzy Igrane a Malą Dubą jest jeszcze Porat, chyba że się mylę..
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 26.01.2007 16:28

VValdek napisał(a):Mam pytanie do osób, które odwiedziły tę miejscowość - jak oceniacie plaże i czystość morza w Igrane ? Przeszukując forum znalazłem jeden post z informacją [cytuję] ogólna plaża w Igrane to bryndza [koniec cytatu]. Czy podzielacie tę opinię ?

Skoro nikt Ci nie odpowiada, to ja odpowiem, bo to mnie zacytowałeś :-)
Bryndza, bo nie lubię "miejskich" plaż. Zawsze chodzę na dzikie. Raz czy dwa jak byłem na "miejskiej" w Igrane, to zauważyłem trochę brudu, petów, brzydki zapach od śmietników, które są w pobliżu (przy deptaku, do którego dochodzi plaża). No i przede wszystkm dużo ludzi :-)

W samym Igrane, "z buta" masz do wyboru dzikie plaże w stronę Živogošče Porat, są tam skałki, woda w 2005 r. była mętna. Dużo strzykw pod wodą. Przy wejściu na tą plażę jest pełno połamanych dachówek czy czegoś takiego w kolorze czerwonym. Tak sobie. Sama plaża (jej część właściwie):

Obrazek

W drugą stronę, w kierunku Makarskiej jest szereg zatoczek i plażyczek. Bardzo fajnie, ale oprócz dwóch-trzech pierwszych mini-plaż na 2-3 osoby, dojście do pozostałych jest nieco trudne, idzie się takim śmiesznym urwiskiem. Chodziliśmy tam z dziećmi i było OK, tylko trzeba uważać :-)

Obrazek

Na pozostałych fotkach w tym albumie masz wieczorne zdjęcia z góry na te plaże.

Ale najbardziej i tak polecam zatoczkę za Mala Duba, to jest jakieś 5 km z Igrane. Jak trafić i fotki znajdziesz w moim albumie z 2006 r. www.cro.superhost.pl
VValdek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 26.01.2007 16:50

krzychu_72 napisał(a):Skoro nikt Ci nie odpowiada, to ja odpowiem, bo to mnie zacytowałeś :-)

Krzychu_72 wielkie dzięki za wyjaśnienia.
Coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad zmianą miejscowości.
Szczególnie biorąc pod uwagę mnóstwo odpowiedzi na moją prośbę, z pozytywnymi opiniami na temat Igrane :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.01.2007 16:57

VValdek napisał(a):Witam
Jedną z opcji na nasz tegoroczny wyjazd do Cro jest Igrane. Mam pytanie do osób, które odwiedziły tę miejscowość - jak oceniacie plaże i czystość morza w Igrane ? Przeszukując forum znalazłem jeden post z informacją [cytuję] ogólna plaża w Igrane to bryndza [koniec cytatu]. Czy podzielacie tę opinię ?

Ta plaża w centrum wygląda tak

Obrazek

i moim zdaniem rzeczywiście to kaszana z 2 podstawowych powodów:

1. Bardzo ruchliwy deptak nad głową przez co plaża była dość brudna
2. Dużo różnego rodzaju pływającego badziewia się tam przewija co również nie sprzyja czystości wody

Pisałem już na forum: plażowanie - Zivogosce Porat ; atrakcje wieczorne,kolacje itp - Igrane. Pomiędzy Zivogosce Porat a Igrane jest 1/2 h spaceru.
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 26.01.2007 16:57

VValdek napisał(a):Coraz bardziej zaczynam się zastanawiać nad zmianą miejscowości.
Szczególnie biorąc pod uwagę mnóstwo odpowiedzi na moją prośbę, z pozytywnymi opiniami na temat Igrane :wink:

Zależy czego szukasz. Jak dla mnie, trochę marny wybór knajpek, ogólnie w czerwcu klimat straaaszliwie senny. Za to wieczorami zazwyczaj spokój i cisza. Co kto lubi. Ale plaża Velika Duba w Živogošče to jest wypas, naprawdę, a parę plaż na Riwierze Makarskiej widziałem. Poza tym Plumek pisała i pokazywała inne plaże w Živogošče, czy to w Blato czy okolicach Mala Duba, równie wypasione :-) Mala Duba mnie troche przeraziła, bo wjechałem tam autem, chciałem pozwiedzać miejscowość, ale było tak straszliwie wąsko, że nie bardzo wiedziałem co, gdzie i jak :-O Chyba faktycznie jest "mala" ;-)
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 26.01.2007 17:01

rich72 napisał(a):i moim zdaniem rzeczywiście to kaszana z 2 podstawowych powodów:

1. Bardzo ruchliwy deptak nad głową przez co plaża była dość brudna
2. Dużo różnego rodzaju pływającego badziewia się tam przewija co również nie sprzyja czystości wody

Dokładnie.
Dodam, że to, co widać po prawej stronie to już jest deptak, i to tak nie do końca deptak, bo autka i skuterki też tam czasami jeżdżą. Jak dla mnie to kicha. Można pójść się plusnąć np. wieczorkiem dla ochłody, jak jest spokój i pusto. Na plażowanie nie bardzo.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 26.01.2007 17:08

Są ciekawsze miejsca.Pozdrawiam.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.01.2007 17:20

no właśnie gdyby to był tylko deptak ale to również arteria komunikacyjna dostawców wszelkiego rodzaju kramów - tak wygląda w całej okazałości

Obrazek
Bożusia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bożusia » 26.01.2007 18:31

Witam na forum! W Igrane byłam z rodzinką w 2004r. Potwierdzam, że plaża położona wzdłuż deptaka jest kiepska. My chodziliśmy na plażę położoną przy kompleksie hotelowym tj, ok. 400 m w kierunku Makarskiej. Najładniejsze plaże to te "dzikie" położone nieco dalej w stronę Makarskiej.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 26.01.2007 19:01

Witamy nową forumowiczkę :D :wink:
VValdek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 26.01.2007 20:04

Bożusia napisał(a):Potwierdzam, że plaża położona wzdłuż deptaka jest kiepska. My chodziliśmy na plażę położoną przy kompleksie hotelowym tj, ok. 400 m w kierunku Makarskiej. Najładniejsze plaże to te "dzikie" położone nieco dalej w stronę Makarskiej.

Jak dla mnie był to ostatni gwóźdź do trumny z napisem Igrane. Piękne, dzikie plaże w odległości kilkuset metrów od kwatery znajdę prawie w każdej innej miejscowości w Cro. A nam się zamarzył apartament nad samą plażą :oczko_usmiech:
W takim razie szukam dalej lokum na wakacje 2007.
Dziękuję wszystkim za pomoc i wybicie mi z głowy tego pomysłu :wink:
Bożusia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bożusia » 26.01.2007 21:21

Miło to słyszeć. Czytam forum od 1,5 roku i w końcu postanowiłam napisać,tym bardziej, że pewne doświadczenia z podróży do Chorwacji mamy. Byliśmy w roku 2000 (Primosten), 2004(Seget Vranjica i Igrane) i ostatnio 2006 (ponownie Seget Vranjica).
Gorąco polecam Primosten. :lol:
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 26.01.2007 21:34

VValdku, jak szukasz apartamentu przy pięknej i dzikiej plaży to może być problem :-)
VValdek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) VValdek » 29.01.2007 12:23

Lider16 napisał(a):VValdku, jak szukasz apartamentu przy pięknej i dzikiej plaży to może być problem :-)

To były tylko marzenia...
Teraz w moich poszukiwaniach schodzę na ziemię, tzn. oddalam się od morza :wink:
Następna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone