Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

plaża przy Lina w Lumbardzie i przy Arkada (Starigrad-Hvar)

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 23.01.2006 22:56

Witam,

Szukam wszelkich info o plaży położonej bezpośrednio przy ośrodku Lina w Lumbardzie na Korczuli.

Mam zamiar wybrać się tam z dzieciakami. Z jednej strony mam info z katalogu TUI, że jest to plaża żwirowo kamienista, ale też znalazłem w necie opis, że są to głównie ostre głazy i odrobina żwiru.Oprócz tego stromo opadające dno i spore fale.
Alternatywnie brałem pod uwagę ośrodek Arkada na Hwarze w Starigradzie.Chodzi mi o domki Arkada.

Dzięki za wszelkie opisy.
Paweł
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.01.2006 00:23

http://miniurl.pl/5730
wygląda, że nie jest tak żle.
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 24.01.2006 00:37

Janusz Bajcer napisał(a):http://miniurl.pl/5730
wygląda, że nie jest tak żle.

Tak.Oczywiście widziałem to wcześniej, lecz zaniepokoił mnie czyjś opis o tej plaży. Przed chwilką trafiłem na domek o tej samej nazwie, co wspomniany przeze mnie ośrodek"Lina". Być może opis dotyczył tego pierwszego:)

Dzięki za szybką reakcję!

Pozdrawiam,
Paweł
jabu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabu » 24.01.2006 11:15

witam !
Zarejestrowałem siępo przeczytaniu, że ktośszuka opisu miejsca gdzie ja byłem. opisuję i gorąco polecam .

Byłem tam w zeszłym roku w czerwcu z rodziną. Dla nas rewelacja. mieszkaliśmy w apartamencie przy samej plaży. Plaża jest oczywiście kamienista, i jak w większości trzeba wchodzić w butach ochronnych.
(Było trochę jeżowców).Plaża sąsiaduje z miejscem, dzie są łodzie, ale nie przeszkadza to w niczym. Jest oczywiście plaża z piaskiem po drugiej stronie wyspy. Piasek tam jesdnak jest niezbyt czysty, ludzi dużo no i trzeba dojść (około pół godziny w słońcu) lub dojechać (około 5 minut). My jednak leżeliśmy na plaży przy ośrodku na kamieniach na które kładliśmy przywiezione maty. Miejsce jest spokojne i ciche. Ośrodek położony jest na lekkim wzniesieniu pośród drzew. Nasz apartament (i chyba reszta też) był właśnie wyremontowany. SUPER - duża sypialnia, duży pokój "salon" z kanapą, do tego aneks kuchenny w pełni wyposażony z lodówka itd. Do tego telewizor jak ktoś potrzebuje oraz klima gdy jestza goraco na zewnątrz.. obok jest restauracja z miłą obsługą. Można tam coś zjeść i wypić choćby flaszkę wina. Podają również pizzę. (Duża pizza, sycąca i w sumie niedroga). Niedaleko jest "SAM", gdzie można kupićświeże pieczywo, piwo i inne potrzebne rzeczy. Są też i kioski z niezbędnymirzeczami. Jest bankonmat, poczta kosk, przystań. :D
Wspominając ten pobyt aż ciarki mnie przechodzą. Chętnie byśmy tam znowu pojechali. Ale tym razem pojedziemy gdzieś bliżej ...

Janusz
jabu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabu » 24.01.2006 11:21

Jeszcze jedno przy ośrodku jest mały basen dostępny od czerca zeszłego roku. :D
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 25.01.2006 09:45

A korzystał ktoś może z proponowanego wykupu wyżywienia (HB) ?
Jeśli tak, to kilka słów mile widziane.

Pozdrówka, Paweł
jabu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabu » 25.01.2006 11:49

Apartamety Lina. :D :D :D
1.Jeżeli chodzi o wyżywienie, nie korzystaliśmy, gdyż wygodniej jest kupić coś na miejscu lub korzystać częściowo z przywiezionych produktów.
Aneks kuchenny jaki jest w apartamentach jest nowowyposażony i czysty. Wyposażony jest we wszystko co trzeba do życia (nawet był otwieracz do piwa).
Korzystaliśmy za to z restauracji w zakresie obiadokolacji. Można tam zjeść m.inn. mięso z grilla ,pizzę (wyśmienitą prosto z prawdziewgo pieca opalanego drewnem) i inne. Jedna uwaga - ponieważ apartamenty Lina znajdyją się przy restauracji i pizzerii to casem czuć zapach grillowania itp. Jak ktoś nie lubi może wziąć apartament wyżej.
2. Widok z okna naszego apartamentu w ośrodku Lina zamieściłem w galerii zdjęć. :D
3. Parkingi są w lesie pomiędzy apartamentami.
4. W uzupełnieniu informacji dodam, że plaża przy ośrodku jest oddzielona betonową promenadą (chociaż może to słowo na wyrost) po której można dojść i dojechać do będących nad morzem miejsc. Ruch jednak jest mały gdyż jest kraniec wyspy i chodzą tam tylko spacerowicze i dowóz do knajpek.
aja
Podróżnik
Apartamenty Lina

Nieprzeczytany postnapisał(a) aja » 25.02.2006 22:13

Witam!
Bardzo się cieszę że udało mi się znaleźć informacje na temat apart.Lina w Lumbardzie.Mamy zamiar wybrać się tam w tym roku w czerwcu również z dziećmi :) i każda rada będzie dla nas bardzo cenna.Wiemy że jest basen,plaża blisko ośrodka ale czy w Lumbardzie są jeszcze jakieś atrakcje dla małych dzieci :?: Place zabaw itp?
Pozdrawiam serdecznie :)
jabu
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) jabu » 26.02.2006 20:00

Jak wcześniej wspomniałem plaża przy apartamentach Lina jest kamienista to znaczy leży się na białych kamieniach, trzeba mieć coś na podkładkę bo inaczej się nie da. Można pożyczyć w plażowej knajpce stojaki pod parasol i sam parasol. Ja miałem swój parasol, ale dobrze jest mieć jeszcze stojak, bo raczej nie można kija wbić w kamienie. Nie pamiętam atrakcji w stylu plac zabaw czy piaskownica. Dzieci bawiły się w swoje zabawy pomiędzy domkami. Wejście do wody na plaży przy ośrodku Lina jest z początku łagodne, ale wchodzi się raczej po kamieniach i po żwirze. Niestety nie ma żadych ograniczeń kąpieliska typu boja, dlatego na dzieci trzeba uważać.
Kąpielisko bardziej piaszczyste jest oddalone i trzeba iść pieszo (w upale nie jest to za przyjemne ,choć można podjechać autem). Poza tym było tam dużo więcej ludzi. My woleliśmy naszą plażę, może i kamienistą, ale extra klarowna woda i mało ludzi.
W czerwcu, kiedy byliśmy nie było żadnych fal. Fal nie było tym bardziej, że plaża nie jest "na pełnym morzu" - z kąpieliska widać półwysep Plejsac. Woda w pierwszej chwili była nawet chłodna, ale podobno to efekt tego że w zeszłym roku (2005) było dość długo chłodno i woda się nie nagrzała zbyt mocno. Zresztą podobno na wyspach podobno woda zawsze chłodniejsza. Ale przy upałach to była zaleta
pozdrawiam
Janusz

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone