Witam.
Temat bardzo oklepany i jak już wszystkim wiadomo najbardziej opłaca się w Cro płacić kartą
Nie znalazłem tylko nigdzie ... w jaki sposób odbywa się transakcja, bo ja np mam konto w dwóch bankach i w każdym jest inny kurs ... ale nie wiem jak to liczyć
W momencie zapłąty np. za paliwo na stacji benzynowej ... wychodzi 100kN ...płace kartą i w tym momencie ... sprzedaje bankowi kuny (patrze na tabelkę kupno ) i potem wedle tego kursu bank przelicza to na złotówki ... czy gdzieś po drodze wchodzi jeszcze w drodze Euro ... czy to ja kupuje kuny od banku ...czyli patrze na tabelkę sprzedaż ( podobne kursy do kantorów w PL)
Jeśli ktoś wie jak to jest proszę o odpowiedź ... pytanie jest pewnie trywialne ale ja nie bankowiec i jakaś jasna odpowiedź wyjaśni mi tę kwestię i może ktoś inny czytając posty też skorzysta.
A pytanie narodziło się dlatego, że skoro banki mają różne kursy to mimo wszystko najbardziej opłaca się bezgotówkowo tyle że w jednych bardzo się opłaca a w innych pewnie bardzo bardzo .. a ja chciałbym wybrać ta drugą opcje
pozdrawiam serdecznie