Mosqito napisał(a):stary_jac napisał(a):Karty kredytowe w systemie Visa zawsze są rozliczane w USD
I tu się obawiam że masz stare informacje
pablo2222 napisał(a):Prosze nie wprowadzać w błąd czytających jeżeli nie ma się pojęcia na dany temat.
mottom napisał(a):Trzeba jeszcze rozróżnić karty kredytowe (Visa) od debetowych (Electron, Maestro) . Przy kredytowych z reguły/często jest prowizja od wypłaty gotówkowej (nawet w bankomacie banku, który wydał kartę).
mottom napisał(a):pablo2222 napisał(a):Prosze nie wprowadzać w błąd czytających jeżeli nie ma się pojęcia na dany temat.
Kolego pablo2222 - na jaki niby temat nie mam pojęcia i jakie Ty masz pojęcie na ten temat, że kogoś prostujesz?
Np BZWBK dolicza prowizje od wypłaty z własnego bankomatu (nawet w Polsce) przy pomocy karty kredytowej wydanej przez BZWBK (wiem to z autopsji ) -
http://dlaciebie.bzwbk.pl/_items/doc/ta ... ciebie.pdf
mottom napisał(a):Trzeba jeszcze rozróżnić karty kredytowe (Visa) od debetowych (Electron, Maestro) .....
Piotrek_B napisał(a):no sorki ale to.......totalna bzdura a dokładniej duże uproszczenie i wymieszanie systemów Visa i MC
mottom napisał(a):....Może chodzi Wam o te przykłady w nawiasach? ....
mottom napisał(a):....ale mi się obrywa, że chcę na to zwrócić szczególną uwagę czytelników, którzy te pojęcia mylą....
stary_jac napisał(a):ale jakie to ma znaczenie ? dla normalnych wakacyjnych wydatków, różnica kilku, no może kilkanaście złotych na wszystkich wakacyjnych transakcjach.
Mosqito napisał(a):Poza oczywistym faktem wygody jakim jest płacenie kartą tam gdzie sie oczywiście da, to - przynajmniej mi - się nie zdarzyło iż samodzielnie kupując walutę uzyskałem lepszy kurs niż płacąc kartą (nawet z tą prowizją 2% za przewalutowanie).
Pozdrawiam Cię.
pablo2222 napisał(a):wcześniej pisałeś że nie dokońca rozumiesz system rozliczania transakcji w USD lub EURO w zależności od typu karty.
pablo2222 napisał(a):Jeżeli nie mamy wiedzy na dany temat to nie odpowiadajmy innym.
Pozdrawiam
mottom napisał(a):....Jeżeli faktycznie karta (np Visa, MasterC, AmX itp) wydana przez polski bank "rozliczana" jest w EUR czy USD, to przy każdej operacji na terenie Polski powstawała by różnica kursowa pomiędzy kursem zakupu i kursem sprzedaży danej waluty EUR/PLN czy USD/PLN ....
mottom napisał(a):Najgorsze jest to, że mam wiedzę, lecz możliwe że używam zbyt dużych skrótów myślowych - następnym razem postaram się opisać temat bardziej "wyczerpująco".
Pozdrawiam
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne