wojtaskatowice napisał(a):Basiulinek napisał(a):Hej! Wrocilismy z Rabac i faktycznie placenie karta najbardziej sie oplaca Kurs w kantorze 1euro-7,12kn, przelicznik bankowy 1euro-7,33kn. Z kolei prowizja za wybranie kasy z bankomatu to 4,90 euro-i tu sie troche przejechalismy... Pozdrovki!
A sprawdzaliście różnicę w cenie euro jaka jest w banku a np. w kantorze ???
Basiulinek napisał(a):wojtaskatowice napisał(a):Basiulinek napisał(a):Hej! Wrocilismy z Rabac i faktycznie placenie karta najbardziej sie oplaca Kurs w kantorze 1euro-7,12kn, przelicznik bankowy 1euro-7,33kn. Z kolei prowizja za wybranie kasy z bankomatu to 4,90 euro-i tu sie troche przejechalismy... Pozdrovki!
A sprawdzaliście różnicę w cenie euro jaka jest w banku a np. w kantorze ???
Nie,nie sprawdzilismy. Wymienialismy pieniadze w sobote rano i nie wiem czy bank byl czynny.I gdzie byl ten bank-tego tez nie wiem...Ale teraz juz pewne,ze w lecie bierzemy ze soba gotowke,albo bedziemy placic karta gdzie sie da.
A moj bank to niemiecka Sparkasse.
Pozdrovki!
Aki napisał(a):A propo płatnościami karta, właśnie dzwoniłem do mojego banku Millennium i uprzejmy pan powiedział mi, ze wyciaganie z bankomatu i płatności kartą VISA wygladaja następująco: prowizja 3% (minimum 7zł.) + koszty przewalutowania 3%!? Czy inne banki tez maja cos takiego!? Co to są koszty przewalutowania. Wyglada na to, że tą akurat kartą to się mało bedzie opłacac płacenie. W zeszłym roku miałem kuny i euro, chyba tylko raz płaciłem w Kauflandzie za zakupy i wyciągałem pieniądze w Słowenii na hamburgera w Ma'cku.
tmakler napisał(a):Z tego co wszędzie piszą, to przy płatnością kartą nie pobierane są żadne prowizje tylko płacisz zgodnie z kursem danej waluty i to jest opłacalne
tmakler napisał(a):, natomiast przy wybieraniu pieniędzy z bankomatów doliczane są koszty o których wspomniałeś.
Tomrz napisał(a):Przed chwilą dzwoniłem na infolinie do PKO BP i Pani powiedziała mi ,że jeśli wypłacę pieniądze w Chorwacji to jest prowizja 3% ( nie mniej jak 10 zł ) a następnie Kuny przeliczane są na EURO a dopiero potem na PLN.
I tak sobie głośno myślę ,że nie wyjdzie to najtaniej.
Co do płacenia kartą odpada prowizja ale zasady nie zmieniają się.
zbynek napisał(a):Tomrz napisał(a):Przed chwilą dzwoniłem na infolinie do PKO BP i Pani powiedziała mi ,że jeśli wypłacę pieniądze w Chorwacji to jest prowizja 3% ( nie mniej jak 10 zł ) a następnie Kuny przeliczane są na EURO a dopiero potem na PLN.
Wypłacanie kasy z bankomatów ma tylko sens gdy jest bez prowizji tak jak w mBanku lub Alior Banku.
Tomrz napisał(a):zbynek napisał(a):Tomrz napisał(a):Przed chwilą dzwoniłem na infolinie do PKO BP i Pani powiedziała mi ,że jeśli wypłacę pieniądze w Chorwacji to jest prowizja 3% ( nie mniej jak 10 zł ) a następnie Kuny przeliczane są na EURO a dopiero potem na PLN.
Wypłacanie kasy z bankomatów ma tylko sens gdy jest bez prowizji tak jak w mBanku lub Alior Banku.
Nie prowizja jest tu problemem
Bardziej mnie martwi to przeliczanie najpierw na euro a potem na pln
No ale bank musi na czymś zarobić.
Przed wyjazdem kupie euro a w razie wu będe miał karte.
zbynek napisał(a):To jeszcze informacja na temat zakupów w Słowenii. Oczywiście płaciłem kartą w Koperze w markecie Mercator (choc to bez znaczenia) i wyszlo około 4,65 za Euro!!!
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne