Witajcie drodzy Cromaniacy [to mój pierwszy post]
Wybierając się po raz pierwszy do Chorwacji w tym roku między innymi rozpatruję różne opcje pozyskania lokalnej waluty i płacenia plastikiem. Mam właśnie rachunki i karty w BZ i mBank i ostatnio sporo negatywnego doświadczenia w płaceniu plastikiem za granicą, gdzie waluta lokalna jest inna jak EUR.
Do tego ostatnio nastąpiły znaczne zmiany w prowizjach banków w tym zakresie, część informacji przytaczam poniżej:
BZ
https://blog.bzwbk.pl/2014/07/przewalut ... -nimi-jestmBank
debetówki Visa i Master
"1 W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie rozliczeniowej, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 2% wartości transakcji. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki, dokonanych w walucie innej niż waluta rozliczeniowa lub PLN, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% wartości transakcji."
kredytówki Visa i Master
"1. W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, których walutą rozliczeniową jest EUR: mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji dokonywanych w EUR w wysokości 2% od wartości transakcji. W przypadku transakcji dokonywanych w walucie innej niż EUR lub PLN mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości 3% od wartości transakcji.
W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonywanych kartami, których walutą rozliczeniową jest PLN: mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji dokonywanych w EUR w wysokości
5% od wartości transakcji. W przypadku transakcji dokonywanych w walucie innej niż EUR lub PLN mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości
6% od wartości transakcji."
Przykład
płaciłem za hotel Masterem kredytowym, gdzie walutą rozliczeniową jest EUR, walutą lokalną USD, przy ówczesnym kursie kantorowym 3,69 kurs końcowy po przeliczeniu złotówek na wyciągu i dolarów wyszedł mi 3,93! [2x spread kursowy + prowizja banku za przewalutowanie]
Szczerze mówiąc, skoro Kuna także wymusi dwukrotne przewalutowanie mam poważne wątpliwości, czy gdziekolwiek tam płacić kartą lub wyciągać gotówkę z bankomatu, bo kurs nie może wyjść lepszy jak wymieniając w dobrym kantorze.
Wszelkie uwagi na bazie konkretnych kwot i obciążenia w złotówkach na wyciągu mile widziane. Mile widziane także wskazanie jakiej konkretnie karty [bank i rodzaj] dotyczyła dana transakcja.
pozdrawiam serdecznie