ufon73 napisał(a):6% prowizji to dużo... Już sam nie wiem. Wezmę chyba złotówki i na miejscu w banku wymienię..nie chcę dac zarobić bankowi
Tytusdj napisał(a):To jest zawsze bardzo subiektywne, ale generalnie mnie poziom 10% śmierdzi już złodziejstwem a nie prowizją.
150 dla jednego mało, dla jednego dużo, dla innego to tyle co za złodziejską autostradę przez Słowenię płacisz...jak płacisz...
Gdyby to było samo 3% przewalutowania przy średnim kursie NBP to bym spokojnie przeżył, ale nie jest, bo dodatkowo masz złodziejskie kursy bankowe ze spreadem na euro bliskim 30 gr. Ja dzisiaj kupiłem 1000 euro w kantorze przy spreadzie...1,5gr! Skup był po 4,15 a sprzedaż po 4,165 [kurs "hurtowy"]. Jak tak to porównasz, to zaczniesz się zastanawiać, co zabrać z domu...[choć oczywiście, wszystkie karty zabieram tak czy inaczej].
KrisM napisał(a):w mbanku walutą rozliczeniową dla Visy jest PLN. z kun przeliczają Ci od razu na PLN ale pobierają 6% prowizji.
MasterCard - powinieneś mieć walutę rozliczeniową Euro. jeśli masz zwykłe ekonto to także dochodzi prowizja 3%, ale masz podwójne przewalutowanie. najpierw z kun na euro po kursie MasterCard, a potem euro na złotówki po kursie sprzedaży mBanku;-)
KrisM napisał(a):piszesz, że kupiłeś po 4.165. u mnie już jest 4.15, a kurs NBP 4.13 i spada. a jaki będzie Twój spread jak w wakacje euro będzie za 4 zł lub poniżej?:)
pawelli napisał(a):Jestem świeżo po rozmowie z M-Bankiem i widze że od poprzedniego roku troche się pozmieniało .....
wypłata z bankomatów (prowizja za wypłatę (nie mniej niż 9pln + prowizja za przewalutowanie)
Visa paywave - 3% + 5,9% (z kun na pln)
MasterCard paypass - 3% + 5% (z kun na pln)
Matercard World debit 0% + 3%
przy płatnościach bezgotówkowych - nie ma prowizji za wypłate (bo jej fizycznie nie ma)
Nie ma innego wyjścia jak zabierać eurosy + pln-y i awaryjnie kartę do bankomatu
Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne