Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płaska Chorwacja?

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bombolero
Odkrywca
Płaska Chorwacja?

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bombolero » 07.11.2022 00:39

Po dwóch udanych wizytach w Breli oraz jednym w Stanici, postanowiłem, że następny wyjazd - 2023 musi być w miejsce, gdzie jest płasko ;]
W Breli jest tak fajnie, w Stanici było tak spokojnie, ale w tym roku miałem ogromny problem aby podjechać busem pod apartament na ulicy Tice, nie mówiąc już o zawracaniu :)

Moglibyście podrzucić mi jakieś sprawdzone lub zweryfikowane miejscówki z niezbyt mocnym opadaniem terenu w kierunku morza?
W Breli w zeszłym roku miałem nocleg na samym końcu Jarduli, wjechałem na parking pod dom i gospodyni mi gratulowała, że udało się wyjechać bez pomocy innego auta.
Jakoś chciałbym spróbować czegoś innego :) No i żeby dzieciakowo mogło spokojnie rowerami pojeździć.

Tak więc:
-blisko morza, zawsze biorę jak najbliżej morza,
-może być wiocha z jednym sklepem "na krzyż",
-w miarę płasko ;]
-duże zatłoczone miejscowości typu Split, Makarska odpadają. Nie przepadam za tłumem na wakacjach.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.11.2022 09:24

Najbardziej płaskie tereny to chyba zachodnia Istria.

Na odcinku od Zadaru do Primošten też nie jest bardzo stromo.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.11.2022 09:50

Stosunkowo płaska jest Srima, Orebić.
Wg mnie nie tyle płaskość jest ważna, co same drogi w okolicy noclegu i czy jest parking i ewentualnie miejsce na nawracanie.
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 07.11.2022 12:49

Zdecydowanie okolice na północny wschód od Zadaru czyli takie miejscówki jak Petrcane, Privlaka, Nin, Zaton, Razanac, wyspa Vir. Praktycznie wszędzie masz tam piaszczyste plaże, każda z tych miejscówek to doskonały punkt wypadowy na zwiedzanie wyspy Pag i samego Zadaru. Na urlop o długości między 7-10 dni w sam raz - dużo czasu na plażing i wystarczająco na wypady w okolice.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.11.2022 13:00

piekara114 napisał(a):Stosunkowo płaska jest Srima, Orebić.

Płaski Orebić :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Na pewno nie ten na Peljescu w Chorwacji - może jest jakiś inny Orebić, ale nie słyszałem
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.11.2022 13:24

Dla mnie jest on płaski. Tam tylko lekkie nachylenie drogi jest, żadne problemy z jazdą, nic porównywalnego do Breli.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.11.2022 13:45

A co trudnego jest w Breli?
Od lat zjeździłem całą Chorwację (poza wyspami) - od Mursko Sredisce po Cavtat i od Rovinj po Vukovar. I bardziej wymagającego dojazdu (w górę, w dół i zakręty) niż od Trpanj do Orebicia nie spotkałem nigdzie!
Parkowanie przy Konobie Panorama - sport z gatunku ekstremalnych (porównywalne z Sarajevem).
Podobnie jak na Riwierze Makarskiej, tylko pierwsza linia brzegowa jest względnie nisko - do pozostałych apartmanów trzeba się wspinać, czasem ostro pod górę.

Pojęcia "płasko" i "Orebić" są tak daleko od siebie, jak to możliwe.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 07.11.2022 14:34

W pierwszej kolejności Istria i wg mnie Pag.

marekkowalak napisał(a):I bardziej wymagającego dojazdu (w górę, w dół i zakręty) niż od Trpanj do Orebicia nie spotkałem nigdzie!

Hmmm. Nic tam wg mnie wymagające nie było. Chyba że uważasz ten odcinek za nieco trudniejszy od pozostałych na lądzie ;)
Bardziej wymagające są serpentyny na Visie. Polecam :D
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 07.11.2022 14:56

empire13 napisał(a):Hmmm. Nic tam wg mnie wymagające nie było. Chyba że uważasz ten odcinek za nieco trudniejszy od pozostałych na lądzie ;)

Dokładnie tak - wysp poza Pagiem i Krkiem nie zjeździłem autem, więc mam porównanie tylko na lądzie. Końcowy dojazd do Orebicia jest trudny technicznie - jest dużo zakrętów, podjazdów i zjazdów - jadąc manualem ręce cały czas zajęte. W dodatku jest ryzyko spotkania z dzikiem - w lipcu mi przebiegł kilkanaście metrów przed autem. Na moje 10 wyjazdów do Chorwacji dojazd do Orebicia był zdecydowanie najbardziej górzysty.
Porównuję tylko dojazdy do typowych turystycznych miejscowości nadmorskich, a nie np. wjazd na Srđ czy Sv. Jure, bo to trochę inna bajka.

Autor wątku pytał o miejscowości, w których jest płasko. A Orebić z pewnością do takich nie należy, z której strony by nie patrzył.
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 07.11.2022 15:17

Istria owszem ale zachodnie wybrzeże. Jazda wschodnim brzegiem na odcinku do Opatija do Rabac przyprawia o mdłości. To podobna katorga jak jazda wzdłuż Velebitu Jadranką. Miejscowości na wschodzie Istrii "płaskich" raczej nie uświadczysz i jest ich przy tym dosłownie kilka. Natomiast jeśli trafimy apartament w tzw. pierwszej linii od morza, to można uznać, że płasko jest nawet w Podgorze o reszcie Chorwacji nie wspominając.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 07.11.2022 15:31

marekkowalak napisał(a):Końcowy dojazd do Orebicia jest trudny technicznie - jest dużo zakrętów, podjazdów i zjazdów - jadąc manualem ręce cały czas zajęte. W dodatku jest ryzyko spotkania z dzikiem - w lipcu mi przebiegł kilkanaście metrów przed autem.
Bez przesady, dojazd do Orebicia to ładna asfaltówka z pasem w każdym kierunku. Zapraszam na południe Polski w okolice Babiej Góry to zobaczysz zakręty i podjazdy... Między domami w Orebicu jest dość płasko, a raczej o to pyta się @Bombolero (przynajmniej ja tak rozumiem jego post, chce móc bez większych problemów podjechać pod apartament, zaparkować i wyjechać, a nie kręcić na 15 razy) - choć może niech doprecyzuje....

W Breli jest wąsko między domami i tam dużym autem - busem - może być problem wykręcić się (podobnie jak w starej części Vrsar na Istrii czy ciężko długim kombi było też wykręcić w kilku uliczkach w Murter, trzeba było się na kilka razy składać). Byłam w Chorwacji 14 razy i sam Orebić jest naprawdę przyjemny do jazdy, nie licząc pojawiających się korków w okresie przypłynięcia promu... A przejazd po półwyspie to inna sprawa, ale tam wielkich problemów technicznych nie ma...
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 13.11.2022 23:28

ŁukaszCiupa napisał(a):Zdecydowanie okolice na północny wschód od Zadaru czyli takie miejscówki jak Petrcane, Privlaka, Nin, Zaton, Razanac, wyspa Vir. Praktycznie wszędzie masz tam piaszczyste plaże, każda z tych miejscówek to doskonały punkt wypadowy na zwiedzanie wyspy Pag i samego Zadaru. Na urlop o długości między 7-10 dni w sam raz - dużo czasu na plażing i wystarczająco na wypady w okolice.

Dokładnie tak jak kolega pisze, obszar płaski, plaże z piaskiem. Tak właściwie to na południe od Zadaru też jest jeszcze płasko, tyle że już nie ma piaszczystych plaż. Cały ten obszar od Privlaki, przez Zaton do Zadaru i dalej Sukosan, Sveti Petar na Moru, Turanj, Sveti Filip i Jakov, Biograd na Moru, Pakostane, Pirovac, wyspę Muter, aż do Vodice jest albo wcale albo niewiele pofałdowany.
Lauraw03
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lauraw03 » 12.01.2024 10:39

Privlaka, Biograd na Moru, Pag. Ktore z tych miejsc polecacie? Dzieci duże, 16 i 21 lat więc większość atrakcji odpada.
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 18.02.2024 16:34

Lauraw03 napisał(a):Privlaka, Biograd na Moru, Pag. Ktore z tych miejsc polecacie? Dzieci duże, 16 i 21 lat więc większość atrakcji odpada.

Każda z tych miejscowości ma innych charakter :) Privlaka letniskowo - wiejski. Miejscowość płaska, wiele miejsc do plażowania, od plaż zatłoczonych po spokojne. W pobliżu są plaże piaszczyste np. Bilotinjak.
Biograd na Moru zupełnie inny - klimat już bardziej "chorwacki". Duża marina, promenada wzdłuż brzegu morza, wiele restauracji, niewielki fragment starej, kamiennej zabudowy. Kilka hoteli w tym chorwackiej sieci Ilirija, plaże żwirowe - na północy Bošana, na południu Dražica i Soline. W sezonie tłumnie w mieście i na plażach.
Samą miejscowość Pag znam tylko z kilkugodzinnego zwiedzania - więc się nie wypowiem w kontekście pobytu w niej jako wakacyjnej bazy.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 18.02.2024 19:02

Jadąc do Orebica niezbyt przyjemny jest ostatni odcinek przed zjazdem z w dół - kilka km przed sklepem z winami. Podobnie do Dingac Borak. Takie sobie są też zjazdy do zatoczek na południowej stronie Hvaru.

Osobnym tematem jest Czarnogóra, tam zjazdy do niektórych plaż są dla dobrych kierowców. No i główna droga do Serbii w okolicach Kolina. Widoki piękne, ale bardzo niebezpiecznie.

A wracająć do tematu wątku, w zasadzie od Splitu w górę wszędzie jest "płasko".
Ostatnio edytowano 18.02.2024 19:23 przez marecky81, łącznie edytowano 1 raz
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies