napisał(a) jacek_katowice » 17.11.2009 22:44
Samart
nie odpowiem Ci na pytanie odnośnie Garmina od kolegi, po prostu nie pamiętam, a być może nie przywiązywałem do tego szczególnej uwagi. W testowanym przeze mnie modelu po pierwsze i najważniesze, w założonym przedziale cenowym nie odpowiadała mi wielkość ekranu.
pozostałe modele które oglądałem to furuno oraz simrad. Furuno bardzo ładny sprzęt, ale moim zdaniem robiony na trochę większe jednostki. Pozostał Simrad oraz Standard Horizon. Pod względem funkcjonalności bardzo podobne urządzenia i co dla mnie najważniejsze posiadają tzw. miękkie przyciski z możliwością przypisania do nich konkretnych poleceń, co bardzo ułatwia obsługę, szczególnie w trakcie pływania. Do obydwóch urządzeń można podłaczyć takie same urządzenia peryferyjne tzn: echosondę, AIS, radar, NAVTEX, w Standard Horizon dodatkowo można podłączyć kamerę z możliwością nagrywania, jescze tego nie robiłem, ale w nadchodzącym sezonie z pewnością taką do zdjęć podwodnych zainstaluję. Tak jak do każdego plottera możesz podłąc zyć radio VHF z funkcją DSC. Chodziło mi po głowie radio firmy Icom model 601 lub 603, ale patrzyłem także na względy finansowe. przeglądając internet znalazłem radio właśnie produkcji Standard Horizon będące wierną kopią Icom'a lecz za znacznie mniejsze pieniądze. tak więc ostateczna decyzja to zakup chartplottera wraz z radiem VHF z DSC, echosondą, NAVTEXEM i systemem AIS właśnie z firmy Standard Horizon. Na dzień dzisiejszy pozostał do zakupu tylko radar, ale to w najbliższym 2010 r, taki spóźniony prezent pod choinkę ha, ha.
I jeszcze jedno - standard horizon to nic innego jak YEASU. Trochę się rozpisałem, ale wiem że wybór sprzętu jest bardzo trudny, u mnie trwało to prawie 12 miesięcy. Gdyby co służę radą.
Pozdrawiam Jacek