Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Plany na emeryturę

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.08.2009 20:43

[quote="mich"] taka jest rożnica miedzy turystyką a emigracją.
quote]
Jak ktoś ma milion dolarów na koncie to nie jest to różnica.Problem się zaczyna jak ten ktoś ma się tam utrzymac i pracowac . :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.08.2009 20:50

MWN napisał(a):Tak, oglądając kraj i jego piękne krajobrazy czasami widzimy tylko lato, piękne kwiaty, palmy i tego typu bajery. Niestety w cro czasami też jest zima, wprawdzie nie taka jak w PL, ale ctasem też pada śnieg, czasem deszcz. Np. w tym roku w maju przez 10 dni padało non.stop jak mówiła nasza gazdarica z Orebica.

Poza tym nieruchomości w Cro są ok. 2 razy droższe niz w Polsce i 3 razy niż w Hiszpanii. Kupując coś trwałego musisz się liczyć z tym, że to coś da ci chociaż tyle dochodu, żeby utrzymać ją samą, nie mówiąc o rodzinie. Sezon niestety też nie trwa 6 miesięcy a zaledwie 2-2,5 i nie zawsze goście przyjadą dokładnie do Ciebie. Jest konkurencja.

No i sporym problemem w kraju jest korupcja i biurokracja, co jedno warunkuje drugie.

Najlepszym wiąc rozwiązaniem byłoby mieć tyle forsy, że np. wynajmujesz dom lub pół na czas nieograniczony: wtedy jedziesz kiedy chcesz. inna sprawa, że jak chcesz jechać do PL to masz jeszcze drugie mieszkanie w PL?

W zasadzie jestem w sytuacji takiej jak Sławek (wiekowej) i gdybym pozbył sią wszystkich aktywów w PL mógłbym kupić coś sporego w CRO. Tylko czy dokładnie tego chcę? W tej kwestii lepiej marzyć niż planować realizację....

No. Bo Ty nie jesteś marzycielem, tylko inwestorem hehe
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.08.2009 21:08

goszka napisał(a):Ten wyjazd jeszcze bardziej utwierdził nas (męża i mnie) o planach przeprowadzkowych na czas emerytalny do Chorwacji. Zrobiliśmy tylko małą kosmetykę marzeń: mały kamienny domek, z widokiem na morze; Chorwacja od kwietnia do października... a pozostały czas na "ojczyzny łonie".

W wakacyjnej miejscowości wynajęcie mieszkania w rzeczonym okresie to ca. od 25-50 euro w sezonie.
Policz średnio po 35 euro/dzień, z górką, daje około 6300 euro bez ŻADNYCH RACHUNKÓW.
6 miesięcy po tysiąc euro.
Sadzę, że cena jest zdecydowanie do zbicia.

Pytanie brzmi: a po co mi kupować coś, skoro co roku mogę być przez podobny okres w innym miejscu, co muszę ubezpieczać, opłacać rachunki, remontować, etc.
Ca. 20 lat emerytury X 6300 euro = 126.000 euro
Warto?

Uważam, że zdecydowanie nie....

Wiem, jak podobna kasę wydać inaczej.
dallas.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dallas. » 22.08.2009 22:25

a po co kupowac dom na emeryturze zagranica ,są wycieczki zagraniczne
emerytury polskie sa tak małe , ze ledwo w Polsce przezyc :?
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 26.08.2009 14:07

mich - Bajkę o aniołku znam :)
AndrzejJ. - Konta z milionem dolarów nie posiadam :)
FUX - nie chcę wynajmować mieszkania. Nie chcę mieszkać w miejscowości wypoczynkowej. Mnie się marzy własny, mały kamienny domek :) gdzieś w małej wiosce
Plumek - święta racja jestem na etapie marzyciela, jeszcze nie inwestora (chociaż ten drugi stan już raz zaliczyłam) :D

Od 3 lat mieszkam w swoim własnym domu (no nie licząc banku, który mnie skredytował :lol: ), mam kawałek ogródka, trochę roślinek i roboty na cały rok. A jeszcze niedawno to była dla mnie nieosiągalne...
Wszystko zaczęło się od marzeń. Parę lat temu siedziałam z moimi dziewczynkami na placu zabaw, niby wszystko fajnie, ale rosły wyrzuty sumienia, że w mieszkaniu jeszcze tyle rzeczy do zdobienia, a ja się obijam... i zaczęłam myśleć jak tu pogodzić chęć dania dzieciom swobody, możliwości przebywania na świeżym powietrzu a jednocześnie mieć czas na swoje sprawy... no i zaświtało: jakby to było fajnie mieć dom z ogrodem :)
No i mam. Ok, prac domowych sobie dodałam (bo i metrów więcej niż w bloku do odsprzątania), różnych obowiązków też przybyło; ale moje "kobiety" w ciągu pierwszego roku mieszkania w domu, były więcej na podwórku, niż przez całe poprzednie dziecięce życie. I co najważniejsze, kiedy mają ochotę na mój udział w zabawie - jestem obecna, ale kiedy chcą pobyć w swoim i swoich znajomych towarzystwie mam możliwość zajęcia się swoimi sprawami.

No, a jeszcze ostatnia informacja, że Robert Makłowicz kupił sobie winnice w Dalmacji, dodaje skrzydeł... :lol:
Ok., to nie mój przedział cenowy... :lol:
Ale, marzeń nie oddam... mam nadzieję, że i tym razem uda sie je zrealizować... po co żyć bez marzeń :)
Goszka
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 26.08.2009 16:11

goszka napisał(a): Mnie się marzy własny, mały kamienny domek :) gdzieś w małej wiosce
Goszka

Goszka, czy to ten domek????

Obrazek

cena-235.000Euro

:wink:
goszka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) goszka » 31.08.2009 07:28

Dzięki za namiar! :lol:
Bardzo mi się podoba :D

Ale na obecny stan marzeń to jest trochę za duży, a cena..... no kosmos po prostu :lol:

Natomiast jeżeli chodzi o sam domek, to dokładnie ten styl architektoniczny, którego szukam... no i jeszcze ten basen :D

Pozdrawiam
Goszka
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 01.09.2009 18:40

Fajne macie marzenia. Jesli ja dożyję emerytury, to też tak zrobie. Ciekawe czy będzie jeszcze siła wejść do tej łódki.
garciu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) garciu » 01.09.2009 19:57

Taaak,a ja jeśli dożyję tego cudownego czasu, jakim niewątpliwie dla naszych zachodnich sąsiadów :D , niekoniecznie dla nas :( , jest wiek emerytalny,kupię sobie dobrej klasy "złom-wózek" :lol: ,taki z samopompującymi się oponami w przypadku złapania "laczka",i taki dobrze resorowany co by mi "kielochów nie wychlastał"podczas pokonywania krawężników :P .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.09.2009 07:56

Sposób spędzania czasu przez emerytów w różnych krajach:
- USA- butelka whiskey i cały dzień na rybach.
- Francja- butelka wina i cały dzień na dziewczynkach.
- Polska- butelka i cały dzień w przychodni.
grzeslaw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grzeslaw » 02.09.2009 20:12

Nie tylko sposób spędzania emerytury mamy inny, ale także urlopu:

http://patrz.pl/zdjecia/urlop-hit

NIestety nie umiem wklejać obrazków :(
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 02.09.2009 20:19

JacYamaha napisał(a):Sposób spędzania czasu przez emerytów w różnych krajach:
- USA- butelka whiskey i cały dzień na rybach.
- Francja- butelka wina i cały dzień na dziewczynkach.
- Polska- butelka i cały dzień w przychodni.

W przychodni?
może być :twisted: :)))
Agnieszka Śrubkowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka Śrubkowska » 03.09.2009 12:12

Ja na starość a może nawet troche wcześniej tez wyjadę na stałe do Choorawacji... już nie moge się doczekać.....

Ps. Mam dopiero 22 lata :)
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 03.09.2009 12:33

Może i ja na starość gdzieś wyjadę? Ale to jeszcze kupa czasu.

Ps. Mam dopiero 62 lata. :lol:
Agnieszka Śrubkowska
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Agnieszka Śrubkowska » 03.09.2009 12:38

no ale możesz trochę wczesniej wyjechać nie musisz czekać na starości ;p wiesz może ona nie bedzie już chciała wtedy z toba jechac :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko