Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planuję wyjazd na 05.IX więc mam kilka pytań.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 13.08.2005 21:19

Witam
Planuję poraz pierwszy w życiu pojechać na wakacje do Chorwacji we wrześniu. Chcę pojechać 30km na wschód od Splitu, gdyż znalazłem tam pokoik dwuosobowy za ok. 6E od osoby.
Będę jechał z prędkością ok. 70 - 100km/h(oszczędność). Chcę wyjechać z Lublina w niedzielę rano by być na miejscu w poniedziałek rano. Wyjazd z tamtąd planuję po 2 tygodniach pobytu w niedzielę w nocy albo w poniedziałek rano. Mój plan to raz jechać przez Słowację i Węgry, a drugi raz przez Słowenię, Austrię i chyba Słowację. I tu pytania:
1. Którędy mam jechać by było jak najlepiej podróż przebiegała, a także jak najwięcej zobaczyć. Proszę także przy podawaniu tras o podanie opłat jakie mnie czekają na tych trasach.
2. Jakie drogi mnie czekają gdyż nie wiem czy jechać na felgach 17 calowych bez obawy że je pokrzywię czy zakładać 15 i na nich jechać.
3. Czemu większośc ludzi jeżdzi przez Austrię i Słowenię??
4. Co powinienem zabrać ze sobą na taką podróż??
5. Jaka zazwyczaj jest pogoda na początku września w okolicach Splitu??
6. Co trzeba zobaczyć będąc tam??
7. Jak się tam ceny mają do naszych??

Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dorzucę.
Proszę o w miarę wyczerpujące wypowiedzi gdyż w tym temacie jestem totalnie zielony.

Pozdrawiam
Daniel
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 14.08.2005 08:28

No to ja poprosze o kilkugodzinne poczytanie sobie roznych postow z ARCHIWUM. Wskazowka jak to zrobic : kliknij "szukaj" i wpisz slowo ktore uznasz za kluczowe dla Twojego pytania, np "ceny", "autostrada", "Split" . 98 % odpowiedzi znajdziesz czytajac to co juz ktos z forumowiczow napisal.
Mam nadzieje ze moja odpowiuedz byla wystarczajaco wyczerpujaca ;)
Pozdrowienia SaSaneczka
mirek109
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirek109 » 14.08.2005 09:05

Danielu przepraszam za moją ciekawośc.
Jakim samochodem pojedziesz????
Wymiary felg są podstawą mojej ciekawości.

Byłem dwa dni wstecz w Wiedniu więc uznałem że w tym roku pojadę równierz we wrzesniu z noclegiem w Wiedniu (u syna) do Chorwacji.
Później autostradami do Splitu i dalej.
Nie wiem jak dużo zaoszczedzisz na paliwie w jak dużo stracisz czasu jadąc prędkością którą podałeś.

Bezpiecznej drogi
Janko-53
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janko-53 » 14.08.2005 09:45

pilachgt napisał(a):Witam
Planuję poraz pierwszy w życiu pojechać na wakacje do Chorwacji we wrześniu. Chcę pojechać 30km na wschód od Splitu, gdyż znalazłem tam pokoik dwuosobowy za ok. 6E od osoby.
Będę jechał z prędkością ok. 70 - 100km/h(oszczędność). Chcę wyjechać z Lublina w niedzielę rano by być na miejscu w poniedziałek rano. Wyjazd z tamtąd planuję po 2 tygodniach pobytu w niedzielę w nocy albo w poniedziałek rano. Mój plan to raz jechać przez Słowację i Węgry, a drugi raz przez Słowenię, Austrię i chyba Słowację. I tu pytania:
1. Którędy mam jechać by było jak najlepiej podróż przebiegała, a także jak najwięcej zobaczyć. Proszę także przy podawaniu tras o podanie opłat jakie mnie czekają na tych trasach.
2. Jakie drogi mnie czekają gdyż nie wiem czy jechać na felgach 17 calowych bez obawy że je pokrzywię czy zakładać 15 i na nich jechać.
3. Czemu większośc ludzi jeżdzi przez Austrię i Słowenię??
4. Co powinienem zabrać ze sobą na taką podróż??
5. Jaka zazwyczaj jest pogoda na początku września w okolicach Splitu??
6. Co trzeba zobaczyć będąc tam??
7. Jak się tam ceny mają do naszych??

Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dorzucę.
Proszę o w miarę wyczerpujące wypowiedzi gdyż w tym temacie jestem totalnie zielony.

Pozdrawiam
Daniel
Janko-53
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janko-53 » 14.08.2005 09:46

Witam.
Czy można prosić o wiecej szczegółów odnośnie tego miejsca po 6 Eu
Janusz-Kraków
lajkonik
Globtroter
do: pilachgt

Nieprzeczytany postnapisał(a) lajkonik » 14.08.2005 11:54

Witam,
Którędy masz jechać -> weź mapę i przelicz kilometry; szukaj jednak dobrych/głównych dróg; poszukaj również opisu dróg na forum.
Dlaczego wiekszość jedzie przez Austrie i Słowenie -> ponieważ podróż autostradami i dobrymi drogami jest szybsza, mniej mecząca i bezpieczna
Jakie tam są drogi -> znacznie lepsze niż u nas w kraju
Co masz zabrać -> gotówkę, kartę kredytową, dokumenty pojazdu, ubezpieczenia jeżeli posiadasz, stosunkowo mało ubioru (powinno być ciepło) no i pogodę ducha.
Co zwiedzać -> proponuję zakup przewodnika i spokojną jego analizę (jest tak dużo, że trudno doradzić). Na pewno wypad na Plitwickie Jeziora, do Trogiru, do Dubrownika, .... .
Zastanawia mnie dlaczego wybrałeś lokalizację 30 km na wschód od Splitu, to już praktycznie interior i kłopot/wydatek na dotarcie na wybrzeże (plaża, woda, ...) no chyba, że masz w tym jakiś cel/plany.
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 14.08.2005 12:51

Lokalizację wybrałem taką gdyż kolega teraz był w Trogirze i mówił że tam są najlepsze plaże, więć szukałem w tamtym regionie noclegów. I znalazłem na jakiejś wsi nocleg w odległości 50m od morza za 6E .
Co do samochodu to jest to Punto II HGT(tak wchodzą tam 17 jakby ktoś niedowierzał).
Archiwum również czytałem kilka ładnych godzin, szczególnie o trasach ale jakoś dużo mi to nie dało. Chyba że za późno było a moja głowa za mało przyswajała. :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2005 13:22

Drogi Danielu .. jeśli jeździsz "sportowym" autem typu Fiat Punto (i nawet jeśli jest to model o oznaczeniu II HGT) a zamierzasz jechać dla oszczędności 70-100km/h oraz szukasz kwatery za grosze to moim zdaniem .. naprawdę sprzedaj te 17" felgi.
Twoje auto z takimi felgami i tak nie wygląda lepiej niestety .. choć to moje subiektywne zdanie ...
Obiektywnie natomiast istnieje obawa, że wiele osób się będzie z Ciebie śmiać ... choć dobrze, że w ogóle chcesz gdzieś wyjechać ... zamiast postawić auto przed domem i godzinami się w nie wpatrywać ...
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 14.08.2005 14:17

bjur napisał(a):Drogi Danielu .. jeśli jeździsz "sportowym" autem typu Fiat Punto (i nawet jeśli jest to model o oznaczeniu II HGT) a zamierzasz jechać dla oszczędności 70-100km/h oraz szukasz kwatery za grosze to moim zdaniem .. naprawdę sprzedaj te 17" felgi.
Twoje auto z takimi felgami i tak nie wygląda lepiej niestety .. choć to moje subiektywne zdanie ...
Obiektywnie natomiast istnieje obawa, że wiele osób się będzie z Ciebie śmiać ... choć dobrze, że w ogóle chcesz gdzieś wyjechać ... zamiast postawić auto przed domem i godzinami się w nie wpatrywać ...

Po pierwsze to nie jest sportowy samochod (bardziej sportowe jest audi s2 ktore pod stoi mi i którym byłem nad morzem w tamtym roku)
Po 2 stawiam ze moje punto na 17 jest duzo ladniejsze niz Twoj samochod(to moje subiektywne zdanie)
Po 3 nie po to kupilem nowe siedemnasteczki zeby je sprzedawac, szczególnie po to by móc gdzieś wyjechać
Po 4 nie wiem czemu piszesz calkiem nie na temat, nie o takie odpowiedzi prosilem.
Po 5 w tym punto mam taka skrzynie że czy 15 czy 17 to na trasie średnie spalanie będę miał 4,7-5l benzynki(przy prędkościach jakie podałem).
Po 6 skoro włożone zostało w ostatnim czasie w samochody kilka tys złotych to na czymś trzeba pooszczędzać.
Po 7 gdyby nie ta kiepska pogoda w Polsce to bym już siedział nad Bałtykiem a nie myślał o Chorwacji
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.08.2005 14:28

ach ci naszy tunerzy .... :D :D :D
i jaki to ma zapał ... do tuningu ... :D
a gustowny spojlerek kolega nie reflektuje ??? i jak to mówią ... bad look ???
będzie najpiękniejszy w całej ... ... :D
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 14.08.2005 14:48

bjur napisał(a):ach ci naszy tunerzy .... :D :D :D

Spojlera w żadnym samochodzie jeszcze nie miałem. A z tuningiem wiele wspolnego nie mam. Po za tym chyba forum pomyliles. Powinienes sie zgłosic na
www.mam_kompleksy.pl
albo
www.nie_lubie_dużych_felg_bo_sam_ich_nie_mam.pl

Poza tym dla obniżenia kosztów może sprzedasz tą hondę i pojedzieśz pociągiem zamiast brać 2 osoby na pokład. Myślę że już powinienieś zakończyć pisanie w tym poście gdyż nic ciekawego nie wnosisz, a tylko psujesz moje dobre zdanie o forum.
Masło
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Masło » 14.08.2005 23:33

bjur napisał(a):ach ci naszy tunerzy .... :D :D :D

Przepraszam że wtrącam Ot widać że znasz jak na tuningu i to bardzo dogłębnie . Bad look wyszedł z mody dobre 2-3 lata temu z tzw "German Style" .

Hagietka dobre auto, 17tka ładna felga i optymalna do tego auta . Większa moim zdaniem na polskie drogi to przesada , ale wiadomo sam mam kolegów extremalnych z 18 czy 19 w tej klasie aut.
Nie masz co martwić sie o felgi . Drogi są dużo lepsze niż u nas. Nie masz co sie bać . Natomiast co do zużycia paliwa to jak sam wiesz założenie węższych opon może ci dać mniejsze zużycie paliwa nawet do 0.5 l/100km.

Jeżeli wychodzisz z takiego założenia to jesteś żałosnym człowiekiem .
Widać że mało świata zwiedziłeś . Tuning ze smakiem jest ceniony w każdym zakątku świata. Spotkałem sie nawet z aprobata na Krk'u. Pozatym zapamietaj jedno tuningowiec nigdy sie nie wstydzi swojego auta .Jeżeli takie jest twoje zdanie o tuningowcach że wpatrują sie w swoje auta i nie ruszaja sie nigdzie to jesteś w błędzie.

Pozdrawiam

Członek klubu STREET RACERS KRAKÓW
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2005 10:46

oj chłopcy, chłopcy ...
ponieważ zaliczamy się do grup osób o zupełnie różnych światopoglądach oraz zainteresowaniach przyznam Wam całkowitą rację.
Może uzbieram do Świąt na duuuże felgi ... w celu rozpoczęcia oszczędzania poproszę o namiary na tę kwaterę za 6E
Na "tuningu" się nie znam od razu mówię.
Nie lubicie już "German Style" ?
Masło
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Masło » 15.08.2005 10:53

oki koniec ot .....
alhemiczka
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) alhemiczka » 15.08.2005 18:15

Wybieram się do Makarskiej z Lublina 3.09 To jest również nasz pioerwszy wyjazd wiec pewnie na dwa samochody było by nam rażniej :) Jesli bedziesz zainteresowany prosze o wiadomośc adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam Ania
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone