Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planuję wyjazd na 05.IX więc mam kilka pytań.

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rataj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rataj » 17.08.2005 13:03

alhemiczka napisał(a):Wybieram się do Makarskiej z Lublina 3.09 To jest również nasz pioerwszy wyjazd wiec pewnie na dwa samochody było by nam rażniej :) Jesli bedziesz zainteresowany prosze o wiadomośc adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam Ania

Witam
My też jedziemy 3.09 - w okolice Trogiru. Start z Piotrkowa Tryb.
Zgadzam się z Tobą - w stadzie raźniej
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 17.08.2005 14:04

Rataj napisał(a):
alhemiczka napisał(a):Wybieram się do Makarskiej z Lublina 3.09 To jest również nasz pioerwszy wyjazd wiec pewnie na dwa samochody było by nam rażniej :) Jesli bedziesz zainteresowany prosze o wiadomośc adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Pozdrawiam Ania

Witam
My też jedziemy 3.09 - w okolice Trogiru. Start z Piotrkowa Tryb.
Zgadzam się z Tobą - w stadzie raźniej

Niby razniej. Ja też ze znajomymi jechałem w zeszłym tygodniu na 2 auta. Ale tylko przez pierwsze 100 km. Pozniej się rozdzielilismy. Nie lubię oglądać się w lusterko czy ktoś jedzie za mną czy nie. Ot ... wszystko wychodzi w praniu :)
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 17.08.2005 14:13

pilachgt napisał(a):Witam
Planuję poraz pierwszy w życiu pojechać na wakacje do Chorwacji we wrześniu. Chcę pojechać 30km na wschód od Splitu, gdyż znalazłem tam pokoik dwuosobowy za ok. 6E od osoby.
Będę jechał z prędkością ok. 70 - 100km/h(oszczędność). Chcę wyjechać z Lublina w niedzielę rano by być na miejscu w poniedziałek rano. Wyjazd z tamtąd planuję po 2 tygodniach pobytu w niedzielę w nocy albo w poniedziałek rano. Mój plan to raz jechać przez Słowację i Węgry, a drugi raz przez Słowenię, Austrię i chyba Słowację. I tu pytania:
1. Którędy mam jechać by było jak najlepiej podróż przebiegała, a także jak najwięcej zobaczyć. Proszę także przy podawaniu tras o podanie opłat jakie mnie czekają na tych trasach.
2. Jakie drogi mnie czekają gdyż nie wiem czy jechać na felgach 17 calowych bez obawy że je pokrzywię czy zakładać 15 i na nich jechać.
3. Czemu większośc ludzi jeżdzi przez Austrię i Słowenię??
4. Co powinienem zabrać ze sobą na taką podróż??
5. Jaka zazwyczaj jest pogoda na początku września w okolicach Splitu??
6. Co trzeba zobaczyć będąc tam??
7. Jak się tam ceny mają do naszych??

Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dorzucę.
Proszę o w miarę wyczerpujące wypowiedzi gdyż w tym temacie jestem totalnie zielony.

Pozdrawiam
Daniel

Co do kolegi to kolega mnie rozbawił :D

Jeszcze nikt nigdy nie zszedł prz nermalnej jezdzie w P II HGT poniżej 6 litrów, a kolega tutaj mówi o 5 a nawet 4 :DDDDDDD

Nie wiem, ale dla mnie zabawne jest to, że mając auto o mocy 130 KM planuje jazdę w okolicach 80km/h. Nie lepiej zostać w polsce a nie męczyć się na siłę na południe?

Ja w zeszłym tygodniu wróciłem z hr też P II ale 1.2 16v. Zrobilem 4500km i spalnie miałem w okolicach 9 litrów. Na klimatyzacji, z pełnym obciązeniem i znacznymi prędkościami (1400 km autostrady w jedną stronę).

Ale nie o tym chcialem mówić.

Jak najbardziej polecam Chorwację, z tym, że jeśli jedzie się tam spiętym i liczy kżdy grosik, to te wakacje udane nie będą. Wielu rzeczy nie mozna przewidzieć.

BTW. Punto II na 17 wygląda zarąbiście :P

zapraszam na www.fiatpunto.org , a zwłaszcza na forum.
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 18.08.2005 02:57

Janqes napisał(a):
pilachgt napisał(a):Witam
Planuję poraz pierwszy w życiu pojechać na wakacje do Chorwacji we wrześniu. Chcę pojechać 30km na wschód od Splitu, gdyż znalazłem tam pokoik dwuosobowy za ok. 6E od osoby.
Będę jechał z prędkością ok. 70 - 100km/h(oszczędność). Chcę wyjechać z Lublina w niedzielę rano by być na miejscu w poniedziałek rano. Wyjazd z tamtąd planuję po 2 tygodniach pobytu w niedzielę w nocy albo w poniedziałek rano. Mój plan to raz jechać przez Słowację i Węgry, a drugi raz przez Słowenię, Austrię i chyba Słowację. I tu pytania:
1. Którędy mam jechać by było jak najlepiej podróż przebiegała, a także jak najwięcej zobaczyć. Proszę także przy podawaniu tras o podanie opłat jakie mnie czekają na tych trasach.
2. Jakie drogi mnie czekają gdyż nie wiem czy jechać na felgach 17 calowych bez obawy że je pokrzywię czy zakładać 15 i na nich jechać.
3. Czemu większośc ludzi jeżdzi przez Austrię i Słowenię??
4. Co powinienem zabrać ze sobą na taką podróż??
5. Jaka zazwyczaj jest pogoda na początku września w okolicach Splitu??
6. Co trzeba zobaczyć będąc tam??
7. Jak się tam ceny mają do naszych??

Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dorzucę.
Proszę o w miarę wyczerpujące wypowiedzi gdyż w tym temacie jestem totalnie zielony.

Pozdrawiam
Daniel

Co do kolegi to kolega mnie rozbawił :D

Jeszcze nikt nigdy nie zszedł prz nermalnej jezdzie w P II HGT poniżej 6 litrów, a kolega tutaj mówi o 5 a nawet 4 :DDDDDDD

Nie wiem, ale dla mnie zabawne jest to, że mając auto o mocy 130 KM planuje jazdę w okolicach 80km/h. Nie lepiej zostać w polsce a nie męczyć się na siłę na południe?

Ja w zeszłym tygodniu wróciłem z hr też P II ale 1.2 16v. Zrobilem 4500km i spalnie miałem w okolicach 9 litrów. Na klimatyzacji, z pełnym obciązeniem i znacznymi prędkościami (1400 km autostrady w jedną stronę).

Ale nie o tym chcialem mówić.

Jak najbardziej polecam Chorwację, z tym, że jeśli jedzie się tam spiętym i liczy kżdy grosik, to te wakacje udane nie będą. Wielu rzeczy nie mozna przewidzieć.

BTW. Punto II na 17 wygląda zarąbiście :P

zapraszam na www.fiatpunto.org , a zwłaszcza na forum.

Ja w życiu nie zszedłem poniżej 8l na fabrycznej skrzyni. Ale na tej co mam to 5l nie jest jakims wielkim wyczynem. Co do wyjazdu to już postanowione. Na Chorwację jadę przez Węgry(kilkugodzinny pobyt w Budapeszcie) potem Bośnia no i morze:). A powrót chyba będzie przez Plitvice, Słowenię i Austrię.
A ztym liczeniem grosza to nie jest tak do końca. Chcę wydać jak najmniej, ale póki co przeznaczam na ten wyjazd 3000 zł. Więcej nie chciałbym wydać.
Pozdrawiam
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 18.08.2005 03:09

Dla kolegi Janqesa mam link gdzie w moim poście jest krótki opis skrzyni. Może wtedy wszyscy zrozumieją czemu potrafi mi tak mało palić.
http://www.streetracing.pl/forum/viewtopic.php?t=25160
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.08.2005 07:09

pilachgt napisał(a):
Będę jechał z prędkością ok. 70 - 100km/h(oszczędność). Chcę wyjechać z Lublina w niedzielę rano by być na miejscu w poniedziałek rano. Którędy mam jechać by było jak najlepiej podróż przebiegała, a także jak najwięcej zobaczyć. Proszę także przy podawaniu tras o podanie opłat jakie mnie czekają na tych trasach.

Daniel
Jadąc z taką prędkościa i chcąc coś zobaczyć po drodze nie dojedziesz na miejsce w poniedziałek rano, ba nawet nie jestem pewien czy dojedziesz na wieczór. Srednia nie wyjdzie ci wiecej jak 60 km/h, więc samej jazdy z postojami masz około 24 godzin. Do tego dojdą postoje na zwiedzanie jak napisałeś w samym Budapeszcie kilka godzin, no i spanie, przy tylu godzinach to nie mam mocnych, musisz przespać się choćby 2-3 godziny. Myśle że to da nastepne 10 godzin - 34 godziny. Więc albo dojedziesz na wieczór albo trochę przyspieszysz i nie będziesz zawalidrogą. P.S. Nawet niedzielni kierowcy jeżdzą szybciej na trasie.
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 18.08.2005 15:00

M.Smith napisał(a):
pilachgt napisał(a):
Będę jechał z prędkością ok. 70 - 100km/h(oszczędność). Chcę wyjechać z Lublina w niedzielę rano by być na miejscu w poniedziałek rano. Którędy mam jechać by było jak najlepiej podróż przebiegała, a także jak najwięcej zobaczyć. Proszę także przy podawaniu tras o podanie opłat jakie mnie czekają na tych trasach.

Daniel
Jadąc z taką prędkościa i chcąc coś zobaczyć po drodze nie dojedziesz na miejsce w poniedziałek rano, ba nawet nie jestem pewien czy dojedziesz na wieczór. Srednia nie wyjdzie ci wiecej jak 60 km/h, więc samej jazdy z postojami masz około 24 godzin. Do tego dojdą postoje na zwiedzanie jak napisałeś w samym Budapeszcie kilka godzin, no i spanie, przy tylu godzinach to nie mam mocnych, musisz przespać się choćby 2-3 godziny. Myśle że to da nastepne 10 godzin - 34 godziny. Więc albo dojedziesz na wieczór albo trochę przyspieszysz i nie będziesz zawalidrogą. P.S. Nawet niedzielni kierowcy jeżdzą szybciej na trasie.

Wszystko pod kontrolą. Wyjazd z Lublina 4:40(niedziela rano) a na poniedziałel na 11 chcę być nad morzem. Więc mam 30 godzin na dotarcie. I mam też uwzględnione to że jak będę zmęczony to w Budapeszczie chwilka drzemki. Wszysko jest przemyślane tylko żeby potem rzeczywistość nie zweryfikowała moich planów(np jakieś korki)
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 18.08.2005 15:02

Poza tym mam zmienniczkę do prowadzenia samochodu. Ale myślę że dam sam radę. Nie pierwsza długa trasa przede mną.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.08.2005 15:09

pilachgt napisał(a):Poza tym mam zmienniczkę do prowadzenia samochodu. Ale myślę że dam sam radę. Nie pierwsza długa trasa przede mną.
z tymi zmiennikami to raczej nie bardzo, zazwyczaj zmiennik w (osobowym aucie) siedzi obok kierowcy i równie skoncentrowany co kierowca tak samo sie meczy, więc tak naprawde to zmeczony kierowca-pasażer zmienia zmęczonego kierowcę. Ja mimo posiadania ew. zmiennika jażdze całą trasę sam, wszystko zależy od możliwości i oczywiście zdrowego rozsądku. Mimo wszystko proponuje jechać szybciej niż ty chcesz (70-100 km/h) do 130 spalanie nie wzrasta aż tak gwałtownie.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.08.2005 15:12

acha, jeśli jedziesz przez Węgry to niewykluczone że gdzieś tam się spotkamy, ja ruszam w niedziele po 14.00
Janqes
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janqes » 18.08.2005 15:37

pilachgt napisał(a):
M.Smith napisał(a):
pilachgt napisał(a):

Daniel

Wszystko pod kontrolą. Wyjazd z Lublina 4:40(niedziela rano) a na poniedziałel na 11 chcę być nad morzem. Więc mam 30 godzin na dotarcie. I mam też uwzględnione to że jak będę zmęczony to w Budapeszczie chwilka drzemki. Wszysko jest przemyślane tylko żeby potem rzeczywistość nie zweryfikowała moich planów(np jakieś korki)

No z tą skrzynia niexle dałeś ciała :D Rozumiem, ze to nie było celowe. Bo poza spalaniem autko straciło wszystko to w co wyposazyła je matka natura. Ale nie rozmawiajmy o tym tutaj bo to nie to forum.

Co do Twoich ustaleń.
Ja jechałem do Omisu tak:

Gostyń-Gorzów Wlkp.-Drezno-Monachium-Ljubljana-Split-Omis.

2 kierowców, od Niemiec do Splitu (1400km autostrady) 170-150 km/h. Do tego małe remonty drogowe, 2 godzinne korki, 1 godzinne postoje na tankowania i wyszło mi 27h. 1800km.

Szerokiej drogi i milych wspomnień. :wink:
Ostatnio edytowano 18.08.2005 15:53 przez Janqes, łącznie edytowano 1 raz
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 18.08.2005 15:40

Spalanie przy 130 mocno wzrosnie. Będzie palil z 6,5 - 7. Moja zmienniczka ciągle spi. Wiec będzie raczej zdolna zrobić ok. 100km(tyle mi wystarczy na odpoczynek. Uwierz mi jechałem z taką prędkością do bratysławy , do poznania w 2 strony, do szczecina. Jest to wykonalne i w moim zasięgu. Poza tym troche nudne. Jak zagazuje punto to take trasy będę robił z prędkością 180-210, ale póki co szkoda mi przepłacać na paliwko.
pilachgt
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pilachgt » 18.08.2005 15:45

A co do tak wolnej trasy to już chyba ostatni raz. Bo chyba po raz ostatni wykorzystam atut skrzyni. Po powrocie zmieniam ją na krótką i szybką i znów średnie spalanie będzie w okolicach 13l.
Wojtek44
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Wojtek44 » 18.08.2005 15:45

Cześć,
jechałem do Cro kilkanaście razy. Zdecydowanie szybciej z Twojej miejscowości będziesz w Cro jadąc poprzez Słowację, Węgry i jesteś już w Choracji. Orientacyjnie z Rzeszowa do Zagreb możesz zrobić trasę w ok. 10 - 12 godzin. Jadąc popprzez Austrię masz drogę mniej do myślenia ale za to dłuższą.
M.Smith
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) M.Smith » 18.08.2005 15:47

ale chciałbym zobaczyć to twoje punto co na V biegu robi 350 km/h, rozumiem, że przed włączeniem V biegu prosisz najbliższą wieże kontroli lotów o pozwolenie na strart :lool: :lool: :lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Planuję wyjazd na 05.IX więc mam kilka pytań. - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone