Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planuję kilkuletni wyjazd na Chorwację - Proszę o Porady!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 04.05.2011 09:51

Tasman napisał(a):
Nostryfikacja jest niezbędna; nawet mojego slawistycznego wykształacenia nie uznano...

Czyli gdybym chciał by uznano mój stopień naukowy w CRO ( mgr ) to co musiałbym zrobić ?
Tak odnawiając temat :)

Nostryfikacją zajmuje się Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa tu
Pozdrawiam
alfa11
Turysta
Re: czesc

Nieprzeczytany postnapisał(a) alfa11 » 04.05.2011 13:06

Nowy Sącz pozdrawia Nowy Sącz :) :) :)
Bartuś
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartuś » 07.07.2012 13:03

Cześć jestem tu nowy. Od bardzo długiego czasu interesuje mnie wyjazd z Polski i praca oraz osiedlenie się na stałe w jednym cieplejszych krajów, np. Włochy czy właśnie Chorwacja. Proszę powiedzcie mi, co trzeba zrobić by móc osiedlić się na stałe i gdzie i czy w ogóle potrzebują ludzi, np, do pracy w magazynie z uprawnieniami na wózki widłowe, itd..

Pozdrawiam

Bartuś :-)
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 07.07.2012 15:04

Bartuś napisał(a):Cześć jestem tu nowy. Od bardzo długiego czasu interesuje mnie wyjazd z Polski i praca oraz osiedlenie się na stałe w jednym cieplejszych krajów, np. Włochy czy właśnie Chorwacja. Proszę powiedzcie mi, co trzeba zrobić by móc osiedlić się na stałe i gdzie i czy w ogóle potrzebują ludzi, np, do pracy w magazynie z uprawnieniami na wózki widłowe, itd..Pozdrawiam
Bartuś :-)

Jeśli nie jesteś w stanie zarobić co najmniej równowartości 1000 euro (ok 7 500 kn), to nie ma szansy, byś utrzymał się w Chorwacji wynajmując mieszkanie (na pewno nie na wybrzeżu czyli w cieplejszym klimacie).... a gwarantuję, że posada w magazynie takich dochodów Ci nie zapewni.. (jakieś max. 5000 kn). Chyba, że kupisz nieruchomość na własność.. Pamiętaj, że póki co RH, nie jest członkiem Unii, więc na pracę musisz miec pozwolenie (raczej mało realne na zwyczajnej posadzie, o jakiej wspominasz).. może coś po akcesji... Pamiętaj jednak, że walczymy tu z gigantycznym bezrobociem (ponad 20%), a koszty utrzymania są wyższe niż w Polsce.
Przejrzyj tematy :
Praca w Chorwacji
Zarobki w Chorwacji i krajach tranzytowych.
Praca, działalność gospodarcza w Chorwacji
Praca w Chorwacji, realia, możliwości...
Wyjazd na stale
na stałe w chorwacji
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2012 15:13

A może rozważysz pracę w Polsce, lecz z częstymi podróżami na południe?
Znam kilku takich ludzi, którzy kilka razy w miesiącu są we Włoszech, Portugalii, Hiszpanii.
Zarabiają ponad 1kjuro.
Bartuś
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartuś » 07.07.2012 15:47

Serdecznie dzięki za informacje :-) Będę jeszcze czytał o Chorwacji i zastanawiał się nad swoją przyszłością. Jeśli będę miał jakieś konkretne pytania to odezwę się

Pozdrawiam
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Planuję kilkuletni wyjazd na Chorwację - Proszę o Porady!!! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone