Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Planuję kilkuletni wyjazd na Chorwację - Proszę o Porady!!!

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.01.2009 08:24

anjas napisał(a):A ja mam firefoxa i spokojnie otwiera się galeria - Nowego Sącza, prosto z nieba. :)

Już wiem dlaczego :lol:
Narzędzia > Opcje > Bezpieczeństwo - odznaczyć pole "powiadom o obecności witryny na liście witryn stwarzających zagrożenie" (ma być pusta kratka)
i wtedy strona Pani Małgosi - kobiety z aparatem działa bez przeszkód :lol:
jagodaxl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jagodaxl » 21.01.2009 20:44

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
jagodaxl napisał(a):Witam :D
można powiedzięć jestem tutaj nowa.
Ciekawa jestem co słychać w tamtejszej służbie zdrowia.Jakie są zarobki czy też są braki tak jak w Polsce. Wszyscy jadą za chlebem do Anglii Norwegii, Irlandii itd. Ja tam nie chcę jechać!!! Ja wymyśliłam że może pojadę do Chorwacji. Ogłoszeń interesujących mnie nie ma w internecie. Może ktoś orientuje się w tym temacie :?:

Cześć, musisz troszkę bardziej konkretnie...
Pozdrawiam

Cześć :D
Bardzo dziękuję za odpowiedż, myślałam że nikt już tutaj nie zagłąda. :lol:
Pracuję w zawodzie 15 lat, moje doświadczenie to chir ogólna, chir kl.piersiowej, izba przyjęć - szkoła życia, obecnie anestezjologia i instrumentacja. Czy mam jakieś szanse na zatrudnienie we własnym zakresie :?: Czy zarobki są wystarczające by utrzymać się z jednej pracy, bo w Polsce to nie jest możliwe. Jestem w trakcie nauki języka chorwackiego - faza raczkująca :D to dla przyjemności
Pozdrawiam :D
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 21.01.2009 21:05

jagodaxl napisał(a):
Ciekawa jestem co słychać w tamtejszej służbie zdrowia.Jakie są zarobki czy też są braki tak jak w Polsce. Wszyscy jadą za chlebem do Anglii Norwegii, Irlandii itd. Ja tam nie chcę jechać!!! Ja wymyśliłam że może pojadę do Chorwacji. Ogłoszeń interesujących mnie nie ma w internecie. Może ktoś orientuje się w tym temacie :?:

Pozdrawiam

Pracuję w zawodzie 15 lat, moje doświadczenie to chir ogólna, chir kl.piersiowej, izba przyjęć - szkoła życia, obecnie anestezjologia i instrumentacja. Czy mam jakieś szanse na zatrudnienie we własnym zakresie :?: Czy zarobki są wystarczające by utrzymać się z jednej pracy, bo w Polsce to nie jest możliwe. Jestem w trakcie nauki języka chorwackiego - faza raczkująca :D to dla przyjemności

Najpierw się dowiedz, czy Twoje wykształcenie będzie wystarczające w Cro. Papiery z UJ (niemedyczne) są tam nieuznawane i potrzebna jest nostryfikacja. Więc nie wiem, jak to z lekarskimi czy pielęgniarskimi...
jagodaxl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jagodaxl » 21.01.2009 21:41

Plumek napisał(a):
jagodaxl napisał(a):

Pozdrawiam

Najpierw się dowiedz, czy Twoje wykształcenie będzie wystarczające w Cro. Papiery z UJ (niemedyczne) są tam nieuznawane i potrzebna jest nostryfikacja. Więc nie wiem, jak to z lekarskimi czy pielęgniarskimi...

Jest bardzo duże prawdopodobieństwo,że będę musiała nostryfikować dyplom.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 21.01.2009 23:10

Nostryfikacja jest niezbędna; nawet mojego slawistycznego wykształacenia nie uznano...
W wypadku lekarzy prócz nostryfikacji jest jeszcze coś, co nazywa się licencją (o tym pod linkami poniżej)

Może by tak wysłać jakieś zapytanie do Ministerstwa zdrowia, czy jest zapotrzebowanie... bo ciągle słyszy się o braku specjalistów...
Ale obawiam się, że to nie jest taka prosta sprawa (jak większość tego typu spraw związanych z obcokrajowcami w RH, niestety....)Kiedyś oglądałam reportaż o lekarzu obcokrajowcu; szczegółów nie pamiętam, lecz w materiale roiło się od prawnych absurdów....
Kwestia wynagrodzeń, przyznam jest mi nieznana.
Trzeba pamiętać też o "kvocie" czyli dokładnej licznie pozwoleń na prace dla obcokrajowców o danym zawodzie...

TU artykuł, ale właściwie żadnych odpowiedzi
Tu o kwestii egzaminów dla obcokrajowców
Pravilnik o izdavanju licence
Hrvatska liječnička komora; o licencji
Potwornie ciężko znaleźć coś sensownego i konkretnego w tym temacie...

Pozdrawiam
jagodaxl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jagodaxl » 24.01.2009 14:33

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nostryfikacja jest niezbędna; nawet mojego slawistycznego wykształacenia nie uznano...
W wypadku lekarzy prócz nostryfikacji jest jeszcze coś, co nazywa się licencją (o tym pod linkami poniżej)

Może by tak wysłać jakieś zapytanie do Ministerstwa zdrowia, czy jest zapotrzebowanie... bo ciągle słyszy się o braku specjalistów...
Ale obawiam się, że to nie jest taka prosta sprawa (jak większość tego typu spraw związanych z obcokrajowcami w RH, niestety....)Kiedyś oglądałam reportaż o lekarzu obcokrajowcu; szczegółów nie pamiętam, lecz w materiale roiło się od prawnych absurdów....
Trzeba pamiętać też o "kvocie" czyli dokładnej licznie pozwoleń na prace dla obcokrajowców o danym zawodzie...

Pozdrawiam

Witam :D
Bardzo dziękuję za linki. Jestem w trakcie czytania i wertowania słownika.
Obecnie to... ciemność widzę dla siebie, ale wiara czyni cuda - tak słyszałam. Myślę że nie będzie to łatwe, ale ja jestem upartą babą :twisted: , jeżeli tylko wytrzymam w swoim postanowieniu.
Pozdrawiam
jagodaxl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jagodaxl » 24.01.2009 21:30

jagodaxl napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nostryfikacja jest niezbędna; nawet mojego slawistycznego wykształacenia nie uznano...

Pozdrawiam

Witam :D
Bardzo dziękuję za linki. Jestem w trakcie czytania i wertowania słownika.
Obecnie to... ciemność widzę dla siebie, ale wiara czyni cuda - tak słyszałam. Myślę że nie będzie to łatwe, ale ja jestem upartą babą :twisted: , jeżeli tylko wytrzymam w swoim postanowieniu.
Pozdrawiam

PS.
Wszystkie teksty dotyczą lekarzy, o pielęgniarkach nie ma ani słowa(nic nowego, można powiedzieć że byłśmy zawsze przeżroczyste). Na dzień dzisiejszy znalazłabym pracę w zawodzie tylko w domu opieki(o pracy na bloku operacyjnym musiałabym zapomnieć :( ), ale to już coś.
Jeszcze raz bardzo dziękuję i pozdrawiam Jagoda
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 24.01.2009 22:07

może to pomoże

pozdrawiam
jagodaxl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jagodaxl » 24.01.2009 22:41

mirko napisał(a):może to pomoże

pozdrawiam

Dziękuję, ale nastroju to nie poprawia :cry: , jest bardzo podobnie jak w Polsce też trzeba pracować na kilku etatach żeby się utrzymać. Marnie to wygłąda.
Również pozdrawiam
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 28.01.2009 16:27

jagodaxl..........to w Warszawie jest problem ze znalezieniem pracy?
jagodaxl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jagodaxl » 29.01.2009 01:05

W Warszawie nie ma problemów z pracą, może czas zmienić otoczenie
Plumek
Cromaniak
Re: dzieki

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 04.02.2009 12:00

BLADE27 napisał(a):na pewno będę potrzebował, szukam przedszkola dla córki 2,5letniej.

Mieszkanie już mam

Hellou!

I jak tam życie w Splicie? ;) Chyba zero entuzjazmu...
najki11
Autostopowicz
witam

Nieprzeczytany postnapisał(a) najki11 » 17.02.2009 16:03

Życie w Splicie to nie życie

Gazeta,Jedzenie,Leżenie i Picie

I tak każdy żyje przez Całe Życie
mirko
Rezydent
Re: witam

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 17.02.2009 17:29

najki11 napisał(a):Życie w Splicie to nie życie

Gazeta,Jedzenie,Leżenie i Picie

I tak każdy żyje przez Całe Życie

Nie mogę uwierzyć, zero seksu w Splicie! Nie jest Split dziś jak kiedyś. :wink:

:D
Tasman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tasman » 04.05.2011 08:50

Nostryfikacja jest niezbędna; nawet mojego slawistycznego wykształacenia nie uznano...

Czyli gdybym chciał by uznano mój stopień naukowy w CRO ( mgr ) to co musiałbym zrobić ?
Tak odnawiając temat :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Planuję kilkuletni wyjazd na Chorwację - Proszę o Porady!!! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone